Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-07-30, 12:45
  #4609
Medlem
fermions avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Vad anser norrmännen om att köpa in ström från andra länder när strömmen är billig, lagra energin, och sälja tillbaka när strömmen är dyr? Det borde vara lönsamt för alla parter.

Jag skulle tro eller gissa att Norges västkust ligger lite för långt bort från centraleuropa, och har redan så mycket nederbörd så att en investering i pumpraft inte är lönsam, antagligen bättre att bygga nya dammar i så fall. Finns ju ansökningar eller planer som vilar vad jag vet där man går över gränsen.
__________________
Senast redigerad av fermion 2022-07-30 kl. 12:54.
Citera
2022-07-30, 12:47
  #4610
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Snapcount
Tydligen press ifrån Tysklands grannar, att de skall hålla sina kärnkraftverk igång (så att gassparandet inte skall bli så dramatiskt :

Faktum är att flera EU-länder nu driver på för att den tyska kärnkraftsutfasningen ska skjutas upp. Ur länder som Ungern, Rumänien, Slovakien och Frankrikes synvinkel skulle fortsatt drift av tyska kärnkraftverk kunna ge ett betydande bidrag till att spara gas, eftersom cirka 15 procent av elen i Tyskland fortfarande genererades i gaseldad kraftverk.

"Om Tyskland vill spara gas, snälla håll sina kärnkraftverk igång", sade Slovakiens ekonomiminister Richard Sulík.

https://www.welt.de/politik/deutschl...eiten-vor.html

Finns mer i artikeln, bla hur de gröna har ljugit om att det var omöjligt att fixa nya bränslestavar.

Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Ja, det är ganska magstarkt av EU att förvänta sig att alla medlemsländer ska dra ner sin gaskonsumtion samtidigt som tyskarna lägger ned sin sista kärnkraft.
EU har kanske inte formellt fattat alla beslut. Men i praktiken ligger EU bakom blockaden av rysk gas. Nu skall vi sänka ytterligare 15% menar EU Detta är en av de väsentligaste orsakerna till de stigande elpriserna.

Så EU använder sin klassiska taktik att försöka splittra länder eller landsdelar.

Det har redan varit uppe att norrlänningarna och även andra icke sydliga delar av Sverige skall sponsra mer av den tyska industrin. Sverige splittras.

Nu försöker EU splittra länderna mot Tyskland.

Problemet är naturligtvis att EU drar ned den ryska gasen.

Sverige kan lösa problemet direkt genom att koppla loss sina priser från Tyskland. Vi bör även bygga kärnkraft. Vi bör även försöka påverka EU att upphöra med gasblockaden som skadar oss själva men knappast Ryssland som går bra ekonomiskt nu. Höga råvarupriser och stark rubel.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-07-30 kl. 12:49.
Citera
2022-07-30, 14:19
  #4611
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia

Men även vattenkraft:
Vattenkraften är en stor och pålitlig del av Sveriges elproduktion, som har potential att producera ännu mer. Enligt en studie från Skellefteå Kraft och Sweco går det att höja effekten i de tio största älvarna med 24 procent. Vattenkraften kan bidra med mer effekt, samtidigt som vi värnar miljö och biologisk mångfald.

Uppenbarligen försök av C att missleda. Man kan säkert höja effekten i vattenkraften. Men vad man inte nämner är att man i medeltal inte kan producera mer energi, utan måste helt enkelt köra vattenkraften betydligt hårdare. Idag producerar vattenkraften 7,8 GW +- 4,8 GW (95% konf.int.) skulle man. Relativt idag installerad effekt motsvarar detta 48% +- 30%.

Skulle man nu få för sig att höja effektuttaget i ena änden måste man också sänka det med motsvarande mängd i andra änden. Detta skulle, beroende på frekvens, ha en mycket stor inverkan på flödet i älvarna och därmed också ekosystemet längs med älvfåran.

Men C bryr sig så klart inte om miljön, naturen eller landsbygden. Det enda som är viktigt är att få stänga kärnkraft och att få genomdriva sina neoliberala experiment.
Citera
2022-07-30, 17:13
  #4612
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Skyrmion
Precis så här känner jag. Det är helt galet att man i 40 år suttit helt fast inom energipolitiken till följd av irrationell rädsla. Tänk var vi hade kunnat vara idag om vi istället utgått från ett vetenskapligt, teknikneutralt tankesätt.

Ja, tänk var vi hade kunnat vara. Jag tänker att vi hade kunnat slippa dom hotande klimatproblemen. Mycket av oljan hade kunnat ligga kvar under sanden på arabiska halvön. Och oljeshejkernas plånböcker hade kunnat vara tunnare.
Citera
2022-07-30, 18:24
  #4613
Medlem
infidels avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Konrad
Det låter sig nog inte lösas på annat sätt än att vi i så fall hoppar av EU antar jag.

Hoppar vi ur EU så ryker alla zigenartiggare (ingen schengen) och blattar som söker asyl vid den svenska gränsen mot EU-länder kan deporteras söderöver. Det EU-parasiterna vill åt här uppe är vår vattenkraft och tomma ytor som de kan smälla upp subventionerade vindsnurror på. Skåne ligger väldigt illa till för att bli en stor vindkraftspark - det är därför det är så mycket snack nu om att ta bort det kommunala vetot mot vindkraftverk. Vindkraft till sjöss är en underhållsmässig katastrof, speciellt i västerhavet. Där rostar icke rostfritt stål rysligt fort.

Varje dag exporterar Sverige 5000 megawatt effekt utomlands. Vi håller Finland, Danmkar, Södra Norge och de tre små baltländerna flytandes med näsan över vattnet.
Citera
2022-07-30, 18:27
  #4614
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Melange5738
Ja eftersom fusionskraft är runt hörnet. Om du läser vad som händer på Iter och andra fusionsreaktorer nu så fattar du hur kort tid fissionsreaktorerna har kvar. Det är inte "30 år kvar" längre.

Vågar vi lita på att fusionskraften är runt hörnet?

Jag tänker på att vi i åtminstone 40 år har fått höra att atomkraften ska ersättas av sol och vind. Det har inte lyckats. Sagorna om sol och vind har varit en del av kampanjen mot atomkraft. På grund av den kampanjen har vi inte satsat på atomkraft. Resultatet är att vi sitter fast i att vara beroende av fossila bränslen. Förhoppningarna om sol och vind blev i verkligheten kol och olja.

Nu är det dags att sluta hoppas på nya energikällor som sägs komma i framtiden. Vi behöver satsa stort på den teknik som finns tillgänglig. Och vi behöver göra det nu.
Citera
2022-07-30, 20:18
  #4615
Avstängd
Melange5738s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Vågar vi lita på att fusionskraften är runt hörnet?

Ja. Anledningen att det inte finns ännu är att solkraft är så billig att man måste göra fusionskraften så otroligt effektiv innan man kan konkurrera. Men vi är nästan där, vi behöver bara bygga allt lite billigare. En ny testreaktor håller på att byggas nu som ska leverera el till elnätet.
Citera
2022-07-30, 20:41
  #4616
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DonkeyKotte
Låter som en mycket dålig deal. Tyskland är betydligt mer beroende av en utökad överföringskapacitet, så det vore inte svårare än att berätta för tysken att de får betala för hela kabeln, eller så skiter vi i det.

Sen bygger vi ett kärnkraftverk på den svenska sidan, men som aldrig sammankopplas till det svenska nätet, och som får gå på 100%.

Det låter bra. Sverige skulle vara en bra plats för att bygga atomkraftverk som kan förse Centraleuropa med elektrisk energi. Sverige skulle få exportintäkter, och samtidigt bidra till att minska utsläppen av koldioxid.

Men innan vi bygger kraftverk för utlandskablar, behöver vi naturligtvis bygga kraftverk för vårt egna behov.
Citera
2022-07-30, 21:15
  #4617
Medlem
Jirens avatar
Mer aktuell idag än någonsin:

Redan 2020 varnades att Google, Amazon och Facebooks datorhallar i Sverige kan komma att hota till elbrist.
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/nat...forsorjningen/

Hur mycket drar dessa satans datorhallar? motsvarande 3 kärkraftverk med subventionerat Kwh pris dessutom.
Källa: https://cornucopia.se/2020/10/tre-ka...a-mycket-drar/

Tror ni att de planerade strömavbrotten kommer inkludera tech-jättarnas datorhallar. Det tror inte jag

Arma rövknullade svenskar.
__________________
Senast redigerad av Jiren 2022-07-30 kl. 21:21.
Citera
2022-07-30, 23:33
  #4618
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Vi måste starta båda processerna nu.

1. Nästa statsminister måste omedelbart ta tag i energiförsörjningen. Vi måste bryta kopplingen med de europeiska elpriserna. Det kommer omedelbart att återställa Sveriges elpriser till det normala, dvs ungefär som förra året innan elräkningarna började rusa.

2. Nästa regering måste också förklara Energiöverenskommelsen avslutad och meddela att regeringen ser positivt på kärnkraft och kommer att underlätta byggandet av kärnkraftverk och återstartande av reaktorer.

Stopproppar som den sannolikt mutade direktör som på video nyligen sade att det behövdes 5 år för att återstarta Ringhals skall omedelbart få sparken. Ryssarna byggde visst ett nytt kraftverk på 4.5 år och enligt en källa på internet tar det ungefär 5 år att bygga ett nytt kärnkraftverk. I det krisläge som råder skall man bygga snabbare.

Jag ser en risk med att låta processerna ske samtidigt. Låt säga att vi kopplar bort exporten till Tyskland, och priserna i Sverige dämpas. Då skulle politikerna se det som en anledning att inte skynda sig att bygga nya kraftverk. Det blir bekvämare för politikerna att ge efter för atomkraftens motståndare. Då skulle vi sitta fast i nuvarande läge, men med något lägre elpriser. Vi får inte den snabba och stora utbyggnad som krävs för att komma bort från fossila bränslen.
Citera
2022-07-30, 23:42
  #4619
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Jag ser en risk med att låta processerna ske samtidigt. Låt säga att vi kopplar bort exporten till Tyskland, och priserna i Sverige dämpas. Då skulle politikerna se det som en anledning att inte skynda sig att bygga nya kraftverk. Det blir bekvämare för politikerna att ge efter för atomkraftens motståndare. Då skulle vi sitta fast i nuvarande läge, men med något lägre elpriser. Vi får inte den snabba och stora utbyggnad som krävs för att komma bort från fossila bränslen.
Man får börja med att koppla bort vår prissättning från kontinenten som påverkas av EU:s gasblockad. Det löser ju problemet direkt. Men visst är det svårt att sedan bekämpa Europas och Sveriges politiker som alla kör på EU:s energisvältagenda.
Citera
2022-07-31, 09:45
  #4620
Medlem
Snapcounts avatar
Tydligen är de grönas egna väljare för en förlängd drift, utav de tre sista :

Enligt en undersökning är en majoritet av de gröna väljarna för att förlänga livslängden för de återstående kärnkraftverken i Tyskland. I en representativ undersökning av opinionsforskningsinstitutet Insa för ”Bild am Sonntag” var 54 procent för en förlängning för att göra energiförsörjningen mindre beroende av rysk gas. 38 procent av de gröna väljarna var emot fortsatt drift.

Stödet är större hos allmänheten :

I allmänheten är 70 procent för förlängningen, 20 procent emot och 10 procent osäkra.

https://www.welt.de/politik/deutschl...aufzeiten.html

Få se då vad "top brass" beslutar..

.., och industri-jättarna har vaknat, låt gå i 11 timmen..

General Metal President efterlyser byggandet av nya kärnkraftverk

Ordföranden i arbetsgivarföreningen Gesamtmetall, Stefan Wolf, har inte bara uttalat sig för att förlänga livslängden, utan kan även tänka sig nya kärnkraftverk. "Men vi måste också ha en debatt om byggandet av nya kärnkraftverk," sa Wolf till tidningarna för mediegruppen Funke . "Det byggs för närvarande 50 nya kärnkraftverk över hela världen, och tekniken har avancerat. EU har precis stämplat kärnenergi som grön energi.«


https://www.spiegel.de/politik/deuts...1-88c398edc1dd
__________________
Senast redigerad av Snapcount 2022-07-31 kl. 09:50.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback