Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-07-22, 08:18
  #4405
Medlem
Snapcounts avatar
Indikationer på att Norge "tightar till" :

Vurderer makspris på strøm – men frykter konsekvensene

Strømproduksjonen er rekordlav i Sør-Norge. Nå vurderer regjeringa både makspris og eksportrestriksjoner.
Nye tall fra Statnett viser at eksporten av strøm er redusert med hele 75 prosent fra Sør-Norge til Europa så langt i juli.

(Staten har begärt/dvs önskat att producenterna skall hålla tillbaka på exporten, och budskapet verkar ha nått fram !)

Selv om eksporten av strøm fra Norge til Europa er redusert i juli, sendes det fortsatt store mengder strøm fra Norge hver dag – Restriksjoner på eksporten av strøm til Europa kan være et av tiltakene det er behov for, sier Sæther.

Norge har allerede varslet at de ønsker dialog med andre land om dette.


Det understreckade : Tror nog inte att Norge kommer att nå fram på denna punkt med Tyskarna, inte nu iallafall. När det är sagt.., så kommer nog dessa "önskemål" om exportrestriktioner.. att sätta mer press på tyskarna att bibehålla sin lilla kärnkraft som finns kvar.

https://www.nrk.no/trondelag/stor-ne...ner-1.16043496

Egentligen är det lite "deja vu" över det hela. Ni kommer ihåg första corona vintern.., när EU snackade om solidaritet med smittklädsel, munskydd..etc..

Det blev en huggsexa. Varje land såg mer och mer på sitt egna behov ! (lovar dåligt för tyskarna det..)
__________________
Senast redigerad av Snapcount 2022-07-22 kl. 08:25.
Citera
2022-07-22, 08:27
  #4406
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Rasande-Rose
Miljöpartiet har inte varit ett obetydligt parti, nej. De har varit med i regeringen och de har dessutom ändrat i Vattenfalls styrelse för att motverka ny kärnkraftsutbyggnad i Sverige. Problemet i Sverige och flera europeiska länder är definitivt inte privata aktörer på elmarknaden, tvärtom så har den storskaliga utbyggnaden av kärnkraft som skedde i Sverige under 1970- och 1980-talen varit beroende av stora investeringar från privata förtag som Eon.

Snarare så behövs mindre statlig reglering och klåfingrighet i svenska elmarknaden då hela kollapsen av svenska elsystemet beror på inkompetenta och direkt skadliga beslut från politiker i både regering och riksdag. Energikrisen i Kalifornien grundade sig också på att rödgröna politiker framkallade masshysteri och tog ogenomtänkta beslut som skrämde bort investerare inom kärnkraften och istället övergödde investerare på värdelös vind- och solkraft.

Den rödgröna politiska vågen har varit förödande för såväl Sverige som för Europa och Nordamerika. Robustheten som fanns i det svenska energisystemet grundade sig på att tjänstemän på statliga verk fick arbeta utan att klåfingriga politiker pillade i planläggningen och konstruktionerna. Då fanns bara en plan från regering och riksdag och det var att bygga ett robust elektriskt energisystem anpassat för svenska förhållanden och som grundade sig på vetenskap. Det går otroligt illa när politiker ska in och detaljstyra utefter en agenda.
Det du skriver stämmer inte med de citat jag angav som visar att avreglering och manipulationer av bolag kraschade Kaliforniens energimarknad. Nu har energin avreglerats i Europa och vi har samma problem.

Men givetvis bidrar alla politiker i Europa som i stort följer samma program. De svälter de europeiska länderna på energi. Men det gäller alla partier. Miljöpartiet är bara en syndabock. Våra politiker är köpta av EU och deltar i att svälta Europa på energi. Inget av våra partier vågar gå mot EU:s agenda och föreslå omedelbar byggnation av kärnkraft och ökad statlig kontroll av energiproduktion.

Det fungerar uppenbarligen inte nu, med en avreglerad elmarknad. Men jag hinner inte diskutera mer för ögonblicket.

(FB) Spotpriset på elen nära 2kr/kwh idag, alltså nästa 4kr/kwh. Hur är det ens möjligt?

...

"economic withholding" som nämns innebär att bolagen inte säljer all energi utan pressar upp priser genom att t.ex lägga för höga bud som inte accepteras. Det inträffar i avreglerade marknader.
Citat:
The Alberta electricity and natural gas markets are the least regulated in Canada.
https://energyrates.ca/getting-the-m...ricity-market/

Citat:
Economic withholding in the Alberta electricity market

The economic use of offer restatements in the restructured Alberta electricity market can be seen as an exercise of market power. By using this mechanism to alter their energy offer, a supplier can withhold supply from the market leading to a significant price effect. This thesis examines this behaviour in the first half of 2006. Evidence is provided that the locking restatement in particular is used to economically withhold capacity from the market. It is shown that in some instances the impact on pool price from this withholding of capacity is more than $300/MWh and the associated transfer of wealth from load to supply, more than 3 million dollars in a single hour. It is also shown that this exercise of market power is carried out repeatedly during the six month period examined and a large fraction of the instances can be attributed to a single participant.
https://prism.ucalgary.ca/handle/1880/103037?show=full
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-07-22 kl. 09:27.
Citera
2022-07-22, 14:32
  #4407
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av tipsexperten
Gynnar Sverige som kan exportera till höga priser.
Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Gynnar Sverige ännu mer när svenska företag går i KK pga el för >10 KWH/kr och svenne blir arbetslös. Eller hur? Du är uppenbarligen tillräckligt intelligent för att lära dig läsa, men inte tillräckligt intelligent för att förstå vad du läser, dvs en äkta svenne bonnläpp som går på varenda blåsning som kommer hans väg.
Citat:
Ursprungligen postat av tipsexperten
Nu kommer det inte vara några företag som går i KK så det är lugnt med den biten.
Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Titta nu gjorde du det igen. Vad var det jag sade? Du är en äkta svenne bonnläpp som går på varenda svindel som skickas åt hans håll. Det är sådana som du som svarar på nigeriabrev. Det är sådana som du som tror på desinformationen i Aftonbladet, DN och SVT. Det är sådana som du som inte förstår vilken svindel det svenska politiska systemet är.

Företag har redan gått i KK eller lagt ner verksamheten pga de höga energipriserna. T.ex Sveriges sydligaste pappersbruk i Skåne gav upp för något år sedan. Men vad spelar det för roll för en svenne bonnläpp? Så länge jobbet på kommunen, landstinget eller statliga verket är ohotat, så är allt väl.
Citat:
Ursprungligen postat av tipsexperten
Har man en så kass verksamhet så att man inte kan vara konkurrenskraftig med så billig el som man har i Sverige får du nog skylla på ledningen i det företaget som inte sett om sitt hus.
Blir ju inte billigare att tillverka den produkten i ett land med högre elpriser.
Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Alltså du är för dum i huvudet för att man ska kunna förklara för dig vilket är typiskt för en svenne bonnläpp. Du måste personligen plantera ansiktet i asfalten innan du fattar för du har ingen abstrakt tankeförmåga. Sedan får man höra "Vaaaa hur kunde det gå så här? Det kunde ju aldrig någon förutsäga, inte mitt fel!". Vi har inte billig el i södra Sverige längre. Och vi har inte tillräckligt med billig el i norra Sverige för att det ska räcka när alla tokmiljöprojekt kommer igång. GAME OVER MAN GAME OVER.

Jag ställer mig på skribenten infidels sida i den här diskussionen. Nedmonteringen av vår miljövänliga energiförsörjning kan få mycket allvarliga konsekvenser för ekonomin. Men vi får inte glömma att det också ger allvarliga konsekvenser för miljön. Industrierna kan komma att flytta till länder som till stor del använder sig av kolkraft. Miljön är den stora förloraren när dom falska miljövännerna driver igen stängning av atomkraftverk.

God tillgång till billig miljövänlig elektrisk energi behövs för att komma bort från fossila bränslen.
Citera
2022-07-22, 16:44
  #4408
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av OliverCromwell
Ja det här med "grön omställning" verkar ingen riktigt ifrågasätta.

Jag är positivt inställd till omställningar för att minska utsläppen av koldioxid. Men jag ser en risk att att begreppet "grön omställning" kan användas som förevändning för andra åtgärder än dom åtgärder som behövs för att värna miljön.

Än så länge förefaller innebörden av "grön omställning" vara ganska diffus. Då kan politikerna ta chansen att lägga in sina egna favoritfrågor i begreppet "grön omställning", även om dessa frågor kanske inte alls har med miljön att göra. Jag tänker på när Greta Thunberg, i ett tal som handlade om klimatet, började prata om patriarkala och koloniala strukturer som hon ansåg behövde avskaffas. Hon försökte alltså använda klimatet som förevändning för att driva typisk vänsterpolitik. Det fick mig att tappa all tilltro till Greta Thunberg.

Här är en bild som visar vad jag menar.
__________________
Senast redigerad av Onkel Kostia 2022-07-22 kl. 16:47.
Citera
2022-07-22, 21:51
  #4409
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av OliverCromwell
I grunden håller jag med dig.

Men vi kan inte skylla allt på MP. Det är ju trots allt de statsbärande partierna S&M som drivit igenom den politiken.

Det är väldigt lätt för dem att skylla ifrån sig och peka på MP.

Vi bör även komma ihåg att hela idén om en "klimatomställning" ligger som en våt filt över hela den politiska kartan. Så väl Sossarna som de borgerliga är rörande överens, i olika grader om att, till syvende sist, måste svenska folket offras till klimatomställningens gudar.

Mitt intryck är att det är folkomröstningen 1980 som har legat som en våt vilt hela tiden. Det vi behöver göra nu, är att strunta i vad våra förfäder ansåg en gång för länge sedan. Våra förfäder gjorde ett mycket dåligt val, men dom ville inte ta konsekvenserna av sitt dåliga val, utan överlät det till framtida generationer. Det är roten till energiproblemen i Sverige. Det är därför vi fortsätter att vara beroende av fossila bränslen.

Vilka alternativ har vi till fossila bränslen? Vattenkraften fungerar, men kan inte utökas, eftersom vi inte kan trolla fram fler älvar än dom vi har. Sol- och vind-kraft är ingen framgång, på grund av begränsade möjligheter att lagra energin. Biomassa kräver naturskövling. Det finns alltså bara 1 fungerande alternativ för att komma bort från fossila bränslen. Men det alternativet blockeras av dom falska miljövännerna. Därför sitter vi fast i fossilträsket.
Citera
2022-07-22, 22:47
  #4410
Medlem
Kolgrill-ftws avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Alla våra partier står bakom att svenskar har höga elräkningar. Inget parti lägger något förslag som åtgärdar problemet. Miljöpartiet är ett obetydligt parti som bara används som syndabock. De övriga partierna står också för politiken med energisvält. Politikerna har bara delat upp politiken så att de "socialistiska" partierna står för energisvälten och de "borgerliga" för privatiseringen. Men båda sidor stöder samma politik. Alla våra partier styrs av EU vars energipolitik går ut på:

1. Privatisering: Företagen styr. El privatiseras. Företagen gör övervinster och mindre länder svälts (pay-as-clear, ETS, elcertifikat, 70% cross-border capacity)

2. Energisvält: Kärnkraftsmotstånd, klimatregleringar, Rysslandssanktioner som främst skadar oss själva, sanktioner mot Iran, kanske framtida sanktioner mot Saudiarabien. Allt detta svälter Europa på energi, EU:s medlemsländer hålls svaga och kan kontrolleras av EU.

Det finns stora likheter med hur man kraschade Kaliforniens elnät runt år 2000. Där fanns dock ett tak för vad konsumenterna betalar, så bolagen gick i konkurs. Hos oss gör bolagen storvinster just nu. (Storbritannien har visst ett tak. Landet lade dessutom punktskatt mot elbolagen pga bolagens övervinster.)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/2000...tricity_crisis

Som det är nu konkurrerar privatpersoner i Sydsverige om samma el som BMW, Mercedes och annan tysk industri. Privatpersonerna betalar också högre skatt än industrin. I Sverige betalar industrin 50 öre när privatpersoner betalar 2 kronor. Det klarar många privatpersoner inte av.

Den svenska staten måste göra vad Frankrike har börjat med nu - ta tillbaka kontrollen över elproduktionen och dessutom bygga kärnkraft. Vi kan heller inte bara skicka vår el söderut och låta våra egna priser rusa.

Mycket bra inlägg.


Läget är nu så allvarligt att en del kommer bli hemlösa i vinter. Ja, det är så.
Bundna avtal på ~40 öre/kwh som löpt/löper ut nu där 160-200 öre väntar.
Ihop med bränslepriser, höjda räntor, matpriser osv så är läget allvarligt på riktigt.

Att inte folk går ihop och tågar mot Rosenbad med högafflar är ett jävla under.

Klipp kablarna mot andra länder NU. Sverige prioriteras.
Gör allt för att starta upp nedstängda reaktorer NU.
Börja bygg ny kärnkraft NU.
Bygg ut stamnäten och ta bort elpriszonerna NU.
Citera
2022-07-23, 07:55
  #4411
Medlem
Snapcounts avatar
Kärnkraftsmotståndaren nr:1 i Tyskland börjar komma till insikt om en tillfällig vidarekörning :

Förbundsutrikesminister Annalena Baerbock utesluter inte en förlängning av mandatperioden för de tre återstående tyska kärnkraftverken – även om hon själv förblir skeptisk. Den gröna politikern sa i en intervju med "Bild" på fredagskvällen : "Vi är nu i en akut situation där vi tittar på allt igen."

https://www.spiegel.de/ausland/ukrai...a-a7f86428ed8e

Antar att efter stress-testet på el-nätet om några veckor, kommer att fälla avgörandet. I sak så skulle tyskarna även kunna starta upp ett utav deras nedlagda kärnkraftsverk mycket snabbt i tillägg (vad jag läst tidigare om saken), men det tror jag knappast sker.

Tänka sig.., som debatten har förändrats i tyskland :

FDP :s ordförande Christian Lindner har upprepat sitt partis uppmaning att det omfattande förbudet mot fracking för att utvinna gasreserver i Tyskland ska hävas. I en intervju med » ntv.de « förespråkade finansministern att man skulle leta efter »våra egna gas- och oljefyndigheter i Europa«.

https://www.spiegel.de/politik/deuts...0-d9e0af4b05d4

Det trodde jag aldrig skulle ens tas upp i Tyskland.
__________________
Senast redigerad av Snapcount 2022-07-23 kl. 08:08.
Citera
2022-07-23, 08:31
  #4412
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Snapcount
Kärnkraftsmotståndaren nr:1 i Tyskland börjar komma till insikt om en tillfällig vidarekörning :

Förbundsutrikesminister Annalena Baerbock utesluter inte en förlängning av mandatperioden för de tre återstående tyska kärnkraftverken – även om hon själv förblir skeptisk. Den gröna politikern sa i en intervju med "Bild" på fredagskvällen : "Vi är nu i en akut situation där vi tittar på allt igen."

https://www.spiegel.de/ausland/ukrai...a-a7f86428ed8e

Antar att efter stress-testet på el-nätet om några veckor, kommer att fälla avgörandet. I sak så skulle tyskarna även kunna starta upp ett utav deras nedlagda kärnkraftsverk mycket snabbt i tillägg (vad jag läst tidigare om saken), men det tror jag knappast sker.

Tänka sig.., som debatten har förändrats i tyskland :

FDP :s ordförande Christian Lindner har upprepat sitt partis uppmaning att det omfattande förbudet mot fracking för att utvinna gasreserver i Tyskland ska hävas. I en intervju med » ntv.de « förespråkade finansministern att man skulle leta efter »våra egna gas- och oljefyndigheter i Europa«.

https://www.spiegel.de/politik/deuts...0-d9e0af4b05d4

Det trodde jag aldrig skulle ens tas upp i Tyskland.
De ändrar sig naturligtvis hela tiden. Tyskarna har även lovat att inte använda bensin- eller diesel-bilar efter 2030. Utan kärnkraft eller rysk gas! Det kommer att ändras. EU:s gröna luftslott är bara prat. Målsättningen är att hålla de europeiska länderna så svaga att de inte orkar frigöra sig från EU. Just nu förstör EU:s Rysslandssanktioner Europa så mycket att de måste fortsätta använda kärnkraft. (fracking är överreklamerad)

Det är ju lika sjukt i Sverige. Färre än 10 kärnreaktorer anser politikerna vara OK för miljön!

FN och Erdogan verkar ha fått igång veteexporten från Ukraina nu. Vi kan förmodligen förvänta oss ny Coronavåg i höst istället för hungersnöd.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-07-23 kl. 09:11.
Citera
2022-07-23, 10:15
  #4413
Medlem
DeValeras avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Alla våra partier står bakom att svenskar har höga elräkningar. Inget parti lägger något förslag som åtgärdar problemet. Miljöpartiet är ett obetydligt parti som bara används som syndabock. De övriga partierna står också för politiken med energisvält. Politikerna har bara delat upp politiken så att de "socialistiska" partierna står för energisvälten och de "borgerliga" för privatiseringen. Men båda sidor stöder samma politik. Alla våra partier styrs av EU vars energipolitik går ut på:

1. Privatisering: Företagen styr. El privatiseras. Företagen gör övervinster och mindre länder svälts (pay-as-clear, ETS, elcertifikat, 70% cross-border capacity)

2. Energisvält: Kärnkraftsmotstånd, klimatregleringar, Rysslandssanktioner som främst skadar oss själva, sanktioner mot Iran, kanske framtida sanktioner mot Saudiarabien. Allt detta svälter Europa på energi, EU:s medlemsländer hålls svaga och kan kontrolleras av EU.

Det finns stora likheter med hur man kraschade Kaliforniens elnät runt år 2000. Där fanns dock ett tak för vad konsumenterna betalar, så bolagen gick i konkurs. Hos oss gör bolagen storvinster just nu. (Storbritannien har visst ett tak. Landet lade dessutom punktskatt mot elbolagen pga bolagens övervinster.)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/2000...tricity_crisis

Som det är nu konkurrerar privatpersoner i Sydsverige om samma el som BMW, Mercedes och annan tysk industri. Privatpersonerna betalar också högre skatt än industrin. I Sverige betalar industrin 50 öre när privatpersoner betalar 2 kronor. Det klarar många privatpersoner inte av.

Den svenska staten måste göra vad Frankrike har börjat med nu - ta tillbaka kontrollen över elproduktionen och dessutom bygga kärnkraft. Vi kan heller inte bara skicka vår el söderut och låta våra egna priser rusa.

När det gäller kärnkraften så har MP och C varit drivande för att lägga ned den, C lyckades få S att lägga ned Barsebäck långt i förtid som belöning för budgetsamarbetet på 90-talet och MP har fått igenom sina krav på nedläggningar till följd av partiet varit stödparti åt S.

Hade S haft egen majoritet eller haft stöd av ett parti som inte var motståndare till kärnkraft så hade vi förmodligen haft samtliga 12 reaktorer i drift fortfarande.

Hade vi haft en moderatledd regering utan stöd av någon kärnkraftsmotståndare så hade vi förmodligen också haft 12 reaktorer i drift.

Jag kan hålla med om att Sverige borde återgå till sitt tidigare framgångsrecept att låta staten ansvara för energiutbyggnaden, det var ju så vi fick världens bästa energiförsörjningssystem under 50, 60 och 70-talen.
Citera
2022-07-23, 10:20
  #4414
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DeValera
När det gäller kärnkraften så har MP och C varit drivande för att lägga ned den, C lyckades få S att lägga ned Barsebäck långt i förtid som belöning för budgetsamarbetet på 90-talet och MP har fått igenom sina krav på nedläggningar till följd av partiet varit stödparti åt S.

Hade S haft egen majoritet eller haft stöd av ett parti som inte var motståndare till kärnkraft så hade vi förmodligen haft samtliga 12 reaktorer i drift fortfarande.

Hade vi haft en moderatledd regering utan stöd av någon kärnkraftsmotståndare så hade vi förmodligen också haft 12 reaktorer i drift.

Jag kan hålla med om att Sverige borde återgå till sitt tidigare framgångsrecept att låta staten ansvara för energiutbyggnaden, det var ju så vi fick världens bästa energiförsörjningssystem under 50, 60 och 70-talen.
Visst kan man spekulera i hur det hade varit.

Men nu accepterar alla partier EU:s svältpolitik. Alla partier lyder EU. Inget riksdagsparti vågar i nuläget säga att Sverige inte kan fortsätta skicka sin el till Tyskland. Vi måste omedelbart även börja bygga kärnkraft.

Alla partier är lika delaktiga. De största partierna har störst ansvar.
Citera
2022-07-23, 10:24
  #4415
Medlem
Melange5738s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kolgrill-ftw
Klipp kablarna mot andra länder NU. Sverige prioriteras.

Fattar du inte att kraftbolagen kommer debitera allt som exporteras på inrikeskonsumenterna isf? Eller tror du att de ger dig mellanskillnaden?
Citera
2022-07-23, 10:26
  #4416
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Melange5738
Fattar du inte att kraftbolagen kommer debitera allt som exporteras på inrikeskonsumenterna isf? Eller tror du att de ger dig mellanskillnaden?
Kraftbolagen gör jättevinster nu. De klarade sig alltid innan EU. Vi kan klara vår egen försörjning.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback