Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-11-20, 19:18
  #49129
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av atfc
Väl talat Svenne! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv

Kort och gott kommer lägre priser i längden leda till mindre och mindre utbud, då allt färre vill sälja när det är risk att botten är nådd eller nära, vilket i sin tur leder till större efterfrågan av det lilla utbud som finns vilket kommer driva upp priserna.

Kort och gott kommer alltså lägre priser leda till högre priser. Briljant analys.
2017-11-20, 19:19
  #49130
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av fittfittan
Bubblan har spruckit och det som var lönsamt i våras är inte lönsamt längre? Även i en bubbla kommer vissa investeringar precis vara lönsamma och de backar man från först när marknaden vänder neråt.
Om det inte är lönsamt efter den lilla prisjusteringen vi haft, så har det inte varit någon bubbla.

Citat:
Ursprungligen postat av fittfittan
Gruppbyggda hus är glorifierade radhus.
Även glorifierade radhus ingår i småhus.

Citat:
Ursprungligen postat av fittfittan
Varför skulle det tala emot eller för en bubbla? Bubblan omfattar mest BRF-lägenheter är en uppenbar invändning.
Prisökningen har varit nästan lika stor för småhus som för BR. Är det bara den lilla skillnaden som är en bubbla?

Citat:
Ursprungligen postat av fittfittan
Folk sitter och surar nu över att de inte kan sälja till ATH och det kommer kommunen förmodligen också göra.
Snarare är det en hel del personer här i forumet som har en kraftig fixering vid pengar. Och kan göra den typen av överväganden.

Notera att för de som ska flytta är det mest bara positivt med nedgång. Då minskar flyttskatten.
2017-11-20, 19:22
  #49131
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av dc3102
Du ser inga problem med att det är svårt att få in nya bolånetorskar på marknaden?

Nej inte alls, själv tror jag inte på någon större nedgång på sikt men om det ändå inträffar att priserna går ner 15-20 % till från nuvarande nivåer kommer garanterat en stor andel köpare tänka att det är ett guldläge att köpa på botten, oavsett om priserna ser vänder upp eller fortsätter ner.

Citat:
Ursprungligen postat av trattfan
Det enda som kan få kraschen att verkligen hända är väl att räntorna stiger. Jag har flera vänner som idag betalar väldigt mycket i ränta/avgift/amortering i förhållande till deras inkomst. Höjs räntan med några procentenhet så är ju dessa personer körda och har inget val än att sälja, där och då kan vi se ett rejält prisfall.

Fram tills dess att räntorna höjs kommer vi nog ligga och skvalpa där vi ligger idag +- 5-10%.

Håller med, dock med förbehåll för att det kommer ta flera år för Riksbanken att höja räntan markant, om du med "några" syftar på tre eller fler enheter tror jag vi talar om iallafall 7-10 år. Se mitt inlägg från i förmiddags;

(FB) Bostadsbubbla i Sverige?
2017-11-20, 19:26
  #49132
Medlem
Tulliuss avatar
Hur kommer Stockholmsmarknaden utvecklas närmaste månaderna?

Först: Vad har vi för olika aktörer att ta hänsyn till?

1) BRF-spekulanter (klippare) med ett inflyttningsdatum som närmar sig.
Själva affärsplanen är att sälja på ritning i god tid innan inflyttning så att kapital för slutlikviden bara behövs / behöver vara bundet en mycket kort tid. Den ideala situationen är ju överlåtelse av BRF från föreningen samma dag som överlåtelse sker till den man sålt lägenheten vidare till. Dessa spekulanter lägger ut lägenheten till salu senast 3-4 månader innan inflyttning. Tidpunkten varierar, bland annat beroende på hur många månader före överlåtelse som upplåtelsen sker. De flesta lägenheter med överlåtelse i kv.2 2017 fann köpare, de med senare överlåtelse har haft större problem att finna köpare. Ifall spekulanten låtsas som att personliga omständigheter förändrats och det är därför som lägenheten skall säljas kan han troligen räkna med ett brygglån på 6 månader för att klara upp situationen. Efter det tröttnar banken. Det betyder att från kv 1. 2018 kommer vi se spekulanter, som inte kan finansiera köpet fullt ut med eget kapital eller lån på den ordinarie bostaden, med problem.

2) Köpare av nyproduktion med ett inflyttningsdatum som närmar sig
Köpare lägger troligen ut sin nuvarande lägenhet till försäljning ca 2 månader före det är dags för inflyttning i nyproduktionen. Marknaden vände i mitten av augusti. Så vi kan anta att de flesta av de som köpt nyproduktion med inflyttning före mitten av oktober hann sälja sin nuvarande bostad. Med samma resonemang om brygglån som ovan, kommer vi se nyproduktionsköpare med problem från mitten av mars.

3) Köpare av objekt i äldre bestånd som sitter med dubbla lägenheter.
De som köpte i augusti innan marknaden vände, eller i september/oktober innan de insåg att marknaden vänt och som flyttar in i sin nya lägenhet oktober-december 2017 får, med samma resonemang om brygglån som ovan, problem från mars 2018.

4) Potentiella köpare som äger sitt nuvarande boende, skall köpa nytt boende och måste sälja det nuvarande pga. t.ex. skilsmässa
Dessa säljare kommer hjälpa till att driva marknaden nedåt i pris redan nu om de inte bestämmer sig för att satsa en gång till på sin relation.

5) Potentiella köpare som äger sitt nuvarande boende och skall köpa nytt men inte måste sälja
Lyssnar troligen på mäklarna och säljer nuvarande bostad innan de köper nytt. Kommer inte vilja gå ner i pris och förlora på transaktionen och många av dessa kommer därför inte sälja förrän priserna stabiliserats på en ny nivå.

6) Potentiella köpare som är nya på marknaden och som vill köpa en mindre lägenhet för 4,5-5 * bruttolönen
För dessa köpare spelar det utökade amorteringskravet naturligtvis roll och många kommer, om det går igenom, försöka köpa före 1 mars för att förekomma det. Deras ekonomi hade troligen gynnats av att vänta några månader men många unga tänker inte så långt. Vi får väl hoppas att mamsen och pappsen som skall låna ut handpeningen tänker litet längre.

7) Kapitalstarka opportunistiska köpare som inte behöver sälja för att kunna köpa. Dessa sätter en undre gräns för hur lågt priserna kan gå

8) Opportunistiska säljare med alternativ bostad som inte behöver köpa för att kunna sälja. Dessa sätter en övre gräns för hur högt priserna kan studsa tillbaka.

Lägger vi ihop dessa aktörer så ser vi följande:
November 2017: Grupp 1, 2, 3 och 4 driver priserna nedåt (pga större utbud). Ev. driver grupp 6 marknaden för små lägenheter uppåt. Grupp 5 och 7 passiva. Grupp 8 har annons ute.
December 2017: Som ovan
Januari 2018: Som ovan men grupp 1 börjar även få problem med banken
Februari: Som ovan
Mars-maj: Som ovan men nu får även grupp 2 och 3 problem med banken och grupp 6 driver inte längre priset för små lägenheter uppåt. Här kliver grupp 7 in vid rätt pris.
Juni-: Grupp 1 och 2 har fortsatt problem med banken och dessa problem håller i sig en längre tid.

Grupp 1 spekulerade troligen i stor skala tom kv. 3 2016 och i begränsad skala tom kv. 1 2017 vilket gör att vi kommer se effekt av denna grupp hela 2018 och en bit in på 2019. Starkast effekt ser vi dock troligen t.o.m. kv.3 2018. Nyproduktion sålde bra till grupp 2 under ungefär samma tid. Det färdigställs fler lägenheter år 2018 jämfört med år 2017 så gruppen växer i storlek under nästa år.

Vad kan vi då göra för förutsägelser om marknaden om vi tror på ovanstående?

Ett klartecken från regeringen till det nya amorteringskravet kan eventuellt motverka prisfallet i några få månader, men jag blir mer och mer övertygad om att det inte kommer påverka marknaden mer än marginellt. Oavsett vilket, från mars 2018 blir det i alla fall fritt fall pga. grupp 1 och 2. Priserna skall ner till nivån från årsskiftet 2013/2014 eftersom den maniska uppgången sedan dess i stort sett drevs av spekulation och det är puckeln av den spekulationen som kommer ut på marknaden nu.

Edit: Grupp 2 ökar i storlek under 2018 jmfr. med 2017 pga förväntat större mängd färdigställd nyproduktion.
__________________
Senast redigerad av Tullius 2017-11-20 kl. 20:14.
2017-11-20, 19:31
  #49133
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av BenitoPolymem
Kort och gott kommer alltså lägre priser leda till högre priser. Briljant analys.

Tack! Det är den mest grundläggande principen i ekonomi. När en tillgång blir tillräckligt billig blir efterfrågan större än utbudet och priset ökar till en nivå där efterfrågan matchar utbudet. Detta ser vi exempel på varje dag på finansmarknaderna om vi tittar på en graf för olja, valuta, apelsinjuice eller vilken tillgång som helst som kan handlas genom ett derivat. Precis därför vi inte kommer se något enormt ras på 50-70 % som vissa i tråden talar om eftersom på tok för många köpare blir sugna på att agera långt innan dess.

https://clarkbunch.files.wordpress.c...and_demand.gif
2017-11-20, 19:34
  #49134
Medlem
Här kommer skambud hagla!

" Exekutiv auktion
Bostadsrättslägenhet om 52 kvm fördelat på 2 rum och kök i den nya stadsdelen Barkarbystaden norr om Stockholm.

Vad är exekutiv auktion? Objekt som säljs vid en exekutiv auktion har blivit utmätta eftersom ägaren har obetalda skulder. Objekten säljs via Kronofogden.
Så här köper du hos Kronofogden"

https://www.hemnet.se/bostad/bostads...van-2-12942776
2017-11-20, 19:38
  #49135
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Svenne-i-Banan
Det kan gå vidare nedåt men inte sällan går det åt den rakt motsatta riktning som alla "vet" att det ska åt. Det enda vi vet här är att de riktiga bubbelbabblarna kommer vara övertygade om att det ska rasa kraftigt. Sker inte det avvaktar de och om det sker blir de ännu mer negativa. Dvs. när priserna står som lägst kommer de "veta" att det ska rasa mycket mer och därför kommer de missa köptillfället och få sitta kvar i sina HR. Men man ska ha visst överseende med den klantigheten för det kommer vara svårt att hitta objekt att köpa under denna tid.

Bostadsmarknaden är som aktiemarknaden och det gäller både uppåt och nedåt. När "alla" tror att priserna ska fortsätta upp till fantasisummor så brukar vändningen vara nära och när "alla" tror att priserna kommer rasa ned till nära nog noll så brukar pendeln slå om till en ny uppgångsfas.
2017-11-20, 19:40
  #49136
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av HanMedHornen
20+ är standard i storstäderna i dagsläget. Kortfattat så tror jag, med relativt god koll, att vi ligger närmare 45-50. Har hittat exempel på närmare 80tk/kvm. Detta är nästa kris vi har i Sverige. Det byggs bara bostadsrätter, vilka ägs av pensionsfonder och försäkringsbolag genom MBS/ABS-obligationer.
Det är helt jävla kört då en hyresrätt i samma kvarter kostar 11k/månad, om räntor stiger med 2-3 ynka.

Att folk som inte läser årsredovisningar kan bli överraskade betvivlar jag inte men 20kkr/m^2 i föreningslån är väl knappast normen? Är 80kkr/m2 BRF Kopparrivieran? Jag läste om den i SvD förra året men hittar den inte nu...

Tittar jag i Linköping åtminstone på allabrf.se och sorterar på lån/m2 så hittar jag inte så många föreningar som riskerar konkurs åtminstone? Eller sorteringen kanske inte funkar något vidare?

Värst i Linköping verkar vara BRF Eternellen 50 med 17kkr/m^2.
__________________
Senast redigerad av FBerntsson 2017-11-20 kl. 19:43.
2017-11-20, 19:46
  #49137
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alpha101
Notera att för de som ska flytta är det mest bara positivt med nedgång. Då minskar flyttskatten.

Njaa sitter man i en 10 miljoners våning och ska flytta till en liten lägenhet för 1 miljon så vill iaf jag sälja och köpa nya mindre/billigare på toppen.

Men är det tvärt om så är såklart ett så stort ras som möjligt positivt så länge som det inte urholkar mitt kapital så jag inte klarar av att skaka fram en handpenningen till den mycket dyrare lägenheten.
2017-11-20, 19:54
  #49138
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Tullius
Hur kommer Stockholmsmarknaden utvecklas närmaste månaderna?

Först: Vad har vi för olika aktörer att ta hänsyn till?

1) BRF-spekulanter (klippare) med ett inflyttningsdatum som närmar sig.
Själva affärsplanen är att sälja på ritning i god tid innan inflyttning så att kapital för slutlikviden bara behövs / behöver vara bundet en mycket kort tid. Den ideala situationen är ju överlåtelse av BRF från föreningen samma dag som överlåtelse sker till den man sålt lägenheten vidare till. Dessa spekulanter lägger ut lägenheten till salu senast 3-4 månader innan inflyttning. Tidpunkten varierar, bland annat beroende på hur många månader före överlåtelse som upplåtelsen sker. De flesta lägenheter med överlåtelse i kv.2 2017 fann köpare, de med senare överlåtelse har haft större problem att finna köpare. Ifall spekulanten låtsas som att personliga omständigheter förändrats och det är därför som lägenheten skall säljas kan han troligen räkna med ett brygglån på 6 månader för att klara upp situationen. Efter det tröttnar banken. Det betyder att från kv 1. 2018 kommer vi se spekulanter, som inte kan finansiera köpet fullt ut med eget kapital eller lån på den ordinarie bostaden, med problem.

2) Köpare av nyproduktion med ett inflyttningsdatum som närmar sig
Köpare lägger troligen ut sin nuvarande lägenhet till försäljning ca 2 månader före det är dags för inflyttning i nyproduktionen. Marknaden vände i mitten av augusti. Så vi kan anta att de flesta av de som köpt nyproduktion med inflyttning före mitten av oktober hann sälja sin nuvarande bostad. Med samma resonemang om brygglån som ovan, kommer vi se nyproduktionsköpare med problem från mitten av mars.

3) Köpare av objekt i äldre bestånd som sitter med dubbla lägenheter.
De som köpte i augusti innan marknaden vände, eller i september/oktober innan de insåg att marknaden vänt och som flyttar in i sin nya lägenhet oktober-december 2017 får, med samma resonemang om brygglån som ovan, problem från mars 2018.

4) Potentiella köpare som äger sitt nuvarande boende, skall köpa nytt boende och måste sälja det nuvarande pga. t.ex. skilsmässa
Dessa säljare kommer hjälpa till att driva marknaden nedåt i pris redan nu om de inte bestämmer sig för att satsa en gång till på sin relation.

5) Potentiella köpare som äger sitt nuvarande boende och skall köpa nytt men inte måste sälja
Lyssnar troligen på mäklarna och säljer nuvarande bostad innan de köper nytt. Kommer inte vilja gå ner i pris och förlora på transaktionen och många av dessa kommer därför inte sälja förrän priserna stabiliserats på en ny nivå.

6) Potentiella köpare som är nya på marknaden och som vill köpa en mindre lägenhet för 4,5-5 * bruttolönen
För dessa köpare spelar det utökade amorteringskravet naturligtvis roll och många kommer, om det går igenom, försöka köpa före 1 mars för att förekomma det. Deras ekonomi hade troligen gynnats av att vänta några månader men många unga tänker inte så långt. Vi får väl hoppas att mamsen och pappsen som skall låna ut handpeningen tänker litet längre.

7) Kapitalstarka opportunistiska köpare som inte behöver sälja för att kunna köpa. Dessa sätter en undre gräns för hur lågt priserna kan gå

8) Opportunistiska säljare med alternativ bostad som inte behöver köpa för att kunna sälja. Dessa sätter en övre gräns för hur högt priserna kan studsa tillbaka.

Lägger vi ihop dessa aktörer så ser vi följande:
November 2017 Grupp 1, 2, 3 och 4 driver priserna nedåt. Ev. driver grupp 6 marknaden för små lägenheter uppåt. Grupp 5 och 7 passiva. Grupp 8 har annons ute.
December 2017 Som ovan
Januari 2018: Som ovan men grupp 1 börjar även få problem med banken
Februari: Som ovan
Mars-maj: Som ovan men nu får även grupp 2 och 3 problem med banken och grupp 6 driver inte längre priset för små lägenheter uppåt. Här kliver grupp 7 in vid rätt pris.
Juni-: Grupp 1 och 2 har fortsatt problem med banken och dessa problem håller i sig en längre tid.

Grupp 1 spekulerade troligen i stor skala tom kv. 3 2016 och i begränsad skala tom kv. 1 2017 vilket gör att vi kommer se effekt av denna grupp hela 2018 och en bit in på 2019. Starkast effekt ser vi dock troligen t.o.m. kv.3 2018. Nyproduktion sålde bra till grupp 2 under ungefär samma tid.

Vad kan vi då göra för förutsägelser om marknaden om vi tror på ovanstående?

Ett klartecken från regeringen till det nya amorteringskravet kan eventuellt motverka prisfallet i några få månader, men jag blir mer och mer övertygad om att det inte kommer påverka marknaden mer än marginellt. Oavsett vilket, från mars 2018 blir det i alla fall fritt fall pga. grupp 1 och 2. Priserna skall ner till nivån från årsskiftet 2013/2014 eftersom den maniska uppgången sedan dess i stort sett drevs av spekulation och det är puckeln av den spekulationen som kommer ut på marknaden nu.
bra analys men du missar att utbudet av nyproduktion ökar nästa år
2017-11-20, 19:59
  #49139
Medlem
HanMedHornens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Svenne-i-Banan
Nej det resonemanget har brister. Inte minst att ingen någonsin vet var priserna ska gå även om en hel del här i tråden tror att de vet. T.ex. visste alla att börsen skulle krascha om Trump vann valet eller om britterna röstade för Brexit. Båda inträffade men det blev tvärtemot det alla "visste". Som vanligt hade däremot jag påpekat det innan det inträffade.

Säljarnas psykologi är ofta också att det tar tid att acceptera en prisnedgång vilket innebär att de inte säljer till det nya lägre priset, inte ens om de tenderar att tro att det sannolikt ska vidare nedåt. Detta är inte rationellt men de flesta är sällan så rationella som vi själva vill tro.

Ett mer sannolikt scenario är därför att gapet mellan köpare och säljare ökar med följd att handeln dör. Detta drabbar mäklarna så de vill då gärna få säljarna att inse att de måste acceptera lägre priser och kommer därför uttala sig i media om det. Många resonerar att mäklare alltid vill snacka upp priset men detta är fel, de vill i första hand att det blir affär så snabbt som möjligt, men detta kommer de få svårt att ordna.

En del säljare kommer däremot förstås bli rädda och/eller känna sig tvungna att sälja och hittar man som köpare dessa kan man göra affär på köparnas nivå med följd att det statistiskt kommer se ut som priserna är på köparnas nivå. De flesta kommer däremot vara passiva och inte göra affär alls eftersom de inte accepterar lägre pris än vad som gällde nyss. Det blir alltså svårt att som köpare hitta objekt om de inte går upp till säljarnas nivå.

Hur länge detta dödläge består och vilken riktningen det går åt när dödläget upphör återstår att se. Det kan gå vidare nedåt men inte sällan går det åt den rakt motsatta riktning som alla "vet" att det ska åt. Det enda vi vet här är att de riktiga bubbelbabblarna kommer vara övertygade om att det ska rasa kraftigt. Sker inte det avvaktar de och om det sker blir de ännu mer negativa. Dvs. när priserna står som lägst kommer de "veta" att det ska rasa mycket mer och därför kommer de missa köptillfället och få sitta kvar i sina HR. Men man ska ha visst överseende med den klantigheten för det kommer vara svårt att hitta objekt att köpa under denna tid.

Har du någon som helst koll på makroekonomi, eller lever du efter vad du tror? Saker händer inte över en natt, över ett år, eller i många fall, över ett decennium.
Du som har sån extremt bra koll. Presentera lite siffror bakom dina framtida prognoser.

Konjunkturcykelteori läste vi alla i grundkursen till makroekonomi. Har du inte läst den, och inte tycker dig se samband - så är du helt och hållet för dum för att förstå vad du talar om.
Dunning Kruger kan jag då hänvisa dig till...

Det finns ingenting att svara på i ditt usla inlägg. Du har inte, i egenskap av egenutnämnd expert, mer koll än docenter runt om i världen. Med den simpla analysen kan jag glatt hänvisa till att du inte heller har mer koll än mig.
2017-11-20, 20:02
  #49140
Medlem
Tulliuss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av studentnissen
bra analys men du missar att utbudet av nyproduktion ökar nästa år

Menar du osåld nyproduktion, eller att grupp 2 ökar?

Osåld nyproduktion borde vara en ny grupp, 9, som i alla fall inte driver priser uppåt.
Jag borde ha nämnt att grupp 2 dessutom ökar i storlek under 2018 jämfört med 2017.

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback