99,98% av alla som skrivit i den här tråden är kompletta idioter!
Ni är alla (nästan) en skam för hela idén om Flashback och ”The Hive Mind”.
Jag har egentligen inte tid med det här men jag orkar inte med att bevittna skiten längre…
Nu kommer det en Wall of Text för att få rätsida på det här eländet:
VAD HAR GÄVLE HAMN FÖR UTRUSTNING?
1st Arbetsbåt i aluminium. (en ”Alukin 750” har någon påpekat i tråden).
1st ”WASSP WMB-160F” från tillverkaren ”ENL” (uppköpt av Furuno) på Nya Zealand.
1st programvara för kartläggning ”Olex” från ”Olex AS” i Trondheim.
Denna utrustning ägs och har anskaffats av hamnen/hamnbolaget i egen regi.
Det har INGENTING med Sjöfartsverket eller ”Gustaf af Klint” att göra.
Gävle hamn håller inte på med någon mekanisk ramning.
Gävle hamn håller inte på med någon IHO-godkänd uppmätning av farleden.
Gävle hamn håller inte på med något underlag för officiell kartproduktion.
Gävle hamn har anskaffat denna utrustning för att kunna planera sin egna verksamhet.
Gävle hamn har haft utrustningen väldigt länge. Jag tror det är ca 4-5 år nu.
Gävle hamn var en av de allra första kunderna till kombinationen Wassp/Olex.
SYSTEMBESKRIVNING AV WASSP MULTIBEAM-EKOLODD:
Ytterliggare (exakt) information kan med lätthet anskaffas på
http://www.wassp.com
Allt nedan är taget ur minnet så se tillverkarens hemsida om hårsplittning är viktigt.
Gävle hamn har ett multibeam-ekolodd fabrikat ”ENL WASSP” modell ”WMB-160F”.
Det har frekvensen 160 kHz och 112 elektroniska strålar (”Beamform Array”).
Lobvinkeln (”Beam Width”) är ca 1,2 x 0,9 grader (alltså grovt 1 grad).
Svängarhuset (”Transducern”) är ganska stor och klumpig. Väger typ 15-16 kg.
Trapezoiden som ekolodet arbetar i är 120 grader bred (”Swath”).
Den mekaniska svängaren består troligen av 28 individuella element.
Ingen vet egentligen utan att hacka sönder svängaren för ENL vägrar säga exakt.
Ingen har gjort det eftersom det ju inte är den senaste iPhone vi talar om.
Antalet mottagarkanaler i programvaran skvallrar dock om att antalet sändare/mottagare är endast en fraktion av de 112 strålarna och att dessa ”Beamformas” fram elektroniskt.
Summerat kan man säga att Wasspens svängare är som att man tagit 20-30st ”vanliga” ekolodd och monterat ihop dom i en halvmåne. Sen använder man samma typer av tekniker som Garmin, Lowrance, Raymarine etc använder för sina SideVU/DownVU/StructureScan och allt vad dom nu kallar det. Kort och gott ”trollar” man fram högre upplösning än vad svängaren egentligen medger genom att styra ljudpulsen som sänds ut. Kallas Beamforming.
Skillnaden mot Garmin, Lowrance, Raymarine etc är att de gör detta utifrån 1 till 4st svängarelement. Så man kan säga att Wasspen är en slags uppbiffad variant av dessa. Grundprincipen är dock ungefär samma. Men viktigt är att arbetsfrekvensen skiljer stort.
Utöver svängarhuset med svängarelementen inuti består produkten av två stycken PC/datorer. Den ena är Beamformer-PCn. Den är ett ”hemmabygge” som är ett stort kabinett som innehåller alla svängarkort (de som styr pulsen som sänds ut på elementen).
Utöver svängarkorten är där en PC eller microcontroller med nätverkskort. Vad den kör för något om det är en PC med ett RTOS typ VxWorks eller en ATMEL32 med egen firmware eller liknande vet jag inte, iaf är det inte Windows för pjäsen är rocksolid och ”funkar alltid”.
Denna PC eller microcontroller talar över RJ45/Ethernet med en helt vanlig Shuttle gaming PC som är monterad där man ”kör”. Denna kör Windows XP som ENL bantat ner lite på egen hand så gott det går. På denna körs en GUI-programvaran som kommunicerar med Beamformer-PCn. GUI-programvaran kan i sin tur tala med andra applikationer internt i den egna PCn eller ”tala” med andra maskiner/system via IP på nätverket.
Gävle hamn har den allra första versionen av Wassp.
Det har sedan kommit flera olika versioner, dels för fiskeri samt sjömätning.
Gävle hamn har den icke IHO-certifierade fiskeriversionen.
Det finns en Survey-modell med 224 strålar som är IHO-godkänd.
Wasspen finns i 3 olika generationer. Gävle hamn har Gen1:an.
Svängaren är såvitt jag kan förstå nästan samma för alla generationer.
Det är programvaran och Beamformer-PCn som ”utvecklats”. Den fysiska hårdvaran under båten ”bottendelen” med svängarelementen har ej ändrats nämnvärt.
Systemet kostade då Gävle hamn köpte det ca 250,000-300,000 kr.
Idag kan du nog få den enklaste varianten för ca 150,000 kr.
Wassp var en smärre revolution då det kom för det var så ”affordable”.
Jämfört med Simrad Subsea / Kongsberg Maritime så är Wasspen nästan gratis.
Exempelvis ”Kongsberg EM 2040” som sitter på tex KBV 001, 002 och 003 kostar mellan 1,5 till 2 miljoner beroende på konfiguration. Andra tillverkare av sjömätningsekolodd har liknande prisnivå från 1 miljon upp till 10 miljoner för de mest lågfrekventa varianterna för djupoceanerna. Så ENL tog verkligen marknaden med storm med ”Wasspen”.
Idag är systemet betydligt förenklat. Installationen har gjorts enklare, svängaren kommunicerar via 4 eller 8st (minns ej exakt) RJ45 kablar (används dock analogt ej Ethernet) med beamformer PCn och man kan nu köra Beamformer PCn (som gjorts enklare och smidigare) direkt mot valfri programvara (tex MaxSea) eller något mera specialiserat för sjömätning (som QiNSY eller Hypack). Produkten är idag mindre hemmasnickrad och försöker konkurrera mer och mer mot Kongsberg mfler.
Man har också under moderbolaget Furunos överinseende utvecklat en ”baby/mini-Wassp” kallad Furuno DFF-3D som mer eller mindre bygger helt på Wassp.
SYSTEMBESKRIVNING AV ENC PROGRAMVARAN OLEX:
För information om Olex se
http://www.olex.no
Hemsidan ser ut som MySpace från 1997 eller nått men informationen är god.
Olex (eller OLEX) är en Linux-baserad fiskerianpassad ENC programvara utvecklad av en enda ensam Norrman i Trondheim. Den är helt unik och världsledande och det finns ingenting i närheten för användare inom Fiskeri, Offshore och Fiskodling.
Programvaran har funnits väldigt länge, sen 1994 (ungefär tror jag) och har utvecklats i rasande fart ända sedans dess. Det kommer hela tiden nya versioner med nya RIKTIGA användbara funktioner. Konkurrenterna håller på med flashiga funktioner för att sälja uppgraderingar. Olex köper man en licens EN gång och oavsett om det var 1994 eller 2017 så får man gratis uppdateringar ”livet ut”. Systemet är oerhört dyrt i initialkostnad kontra konkurrenterna men pga det sjyssta licensupplägget och de avancerade funktionerna är programmet mycket uppskattat. Det ser vid en första anblick väldigt daterat och ”trist” ut men under ytan döljer sej oerhört kraftfulla och kapabla funktioner.
Systemet körde först på RedHat, sedan CentOS men har idag migrerat till Scientific Linux.
Det är oerhört stabilt och buggfritt och det finns Olexar som gått oavbrutet i åratal.
Olex är i grunden en ”vanlig Plotter” men det viktigaste är möjligheten till en användargenererad djupdatabas (”Bathymetri”). Detta är alltså något som varit igång på flera tusen system världen över ända sedan tidigt 1990-tal. Nära nog all användargenererad data sänds tillbaka in till Olex i Trondheim där man sammanställer en stor ”världsdatabas” som alla användare som ”contributar” får tillbaka gratis. Den stora databasen är idag enorm och täcker stora delar av jordklotet. Det är egentligen ett helt otroligt ouppmärksammat Crowdsourcing-projekt som seglat under radarn under lång tid.
Den stora ”community”-databasen är ganska grov i upplösning (5x5m) och är uppdelad i ett stort antal ISO-filer i 4-5 gb ”DVD”-storlek. Tror hela skiten väger in på 50-60 Gb nu kanske.
I Olex är alltså hela världen indelat i såkallade ”Boxar” på 5x5m. På det egna systemet kan man låta ens egna användargenererade databas ha valfritt högre upplösning.
Det normala att köra med Wassp som källa är 0,5 x 0,5 meter. Det är ungefär där den akustiska/fysikaliska begränsningen ligger för Wasspen. De som kör med ”vanligt” ekolodd och ”vanlig” GPS har sällan någon anledning att ”sjömäta” i annat än 5x5m boxar.
Specialcase som olje/offshore fartyg i Norge med ovan nämnda Kongsberg EM2040 och liknande kan välja att köra helt ner på decimeter eller centimeter noggrannhet. För att kunna placera in såna oerhört högupplösta djupdata på korrekt plats på jordytan används oftast en extremt noggrann GPS kallad Fugro StarPack / Fugro SkyFix eller liknande.
Även Laser och LIDAR kan användas för extrem noggrannhet om man arbetar inom ett begränsat område.
texten fortsätter i nytt inlägg pga max 10,000 tecken...