29 512 besökare online
1 045 405 medlemmar • 54 736 270 inlägg
Användarnamn 
Lösenord
Flashback Forum Fordon & trafik Trafik och körkortsfrågor
Svara på ämne
Ämnesverktyg
Provocative2.0
Medlem
Provocative2.0s avatar
Citat:
 Ursprungligen postat av Cognitive Dissident
Jag kan inte lagen jag heller. Men som jag har förstått det så är det väldigt ospecificerat.

När det gäller t.ex. vägen mellan Ödeshög och Jönköping så har jag aldrig tagit den själv (eller ens passerat Ödeshög på över 10 år) men den är väl brunskyltad?
Även om det rent tekniskt inte betyder att omgivningen är värd att kolla in så är det ju ofta underförstått att den är det. Då skulle det kännas lite kafkaeskt ifall det stod poliser med laser och bötfällde folk som körde under hastighetsbegränsningen.

När det gäller tunga lastbilar så förekommer det att åkerierna av bränsleekonomiska skäl stryper maxhastigheten på dessa så att de inte kan köra så snabbt som de enligt lag får. Är det lagligt?
Om så är fallet borde det i rimlighetens namn vara lagligt för mig att göra 80 på 90-väg för att spara soppa.
Om lagen ens finns så är min tolkning att det är upp till mig som förare att bedöma vad som är befogat.
Jag vet bara om ett fall där någon torskat o det var den som cruisade i Gävle. Där blev det självklart väldigt problematiskt.

Du har rätt att vägen är brunskyltad. Jag hatar motorväg så jag har kört den ett par gånger o kan starkt rekomendera den om man ändå har tiden.
__________________
klimathotet.
Jag vet vem han e. Han är min granne o kör en SUV
 
Cognitive Dissident
Medlem
Cognitive Dissidents avatar
Citat:
 Ursprungligen postat av Moltas666
Självklart innebär bilisters slarv med hänsyn en mycket större fara. Cyklister är oskyddade trafikanter och bilkörning är en farlig verksamhet.Cyklar man på ett övergångsställe för fotgängare så råder ingen väjningsplikt från bilisternas sida. Att cykla på övergångsställe är i sig inte förbjudet men gör man det så utsätter man sig för en dödsfara. Utan väjningsplikt så kan man som cyklist till och med bli åtalad om man orsakar en olycka där en bil eller en fotgängare är inblandad.

Utsätta sig för dödsfara är väl att ta i, det är ju ingen skillnad mot att korsa vägen på en annan plats. Att cykla på övergångsställen är något som indirekt uppmuntras av trafikplaneringen. Att det är skilda regler för fotgängare och cyklister är ju knappast unikt för just den situationen.
Sen blir jag personligen faktiskt irriterad på alla bilister som stannar och väntar på att man ska passera med cykel trots att jag redan stannat. Har jag stannat så är ju rörelseenergin jag hade redan borta och det är ingen uppoffring att stå still i ytterligare 3 sekunder eller vad det tar för en bil att passera.
Jag brukar vrida styret i 90 grader för att visa att jag inte är i rörelse eller planerar att sätta fart innan bilen har passerat, men många bilister stannar ändå och tvingar mig att stressa över.

Samma gäller högerregel, en hel del bilister verkar inte tro att högerregel är aktuell när det gäller cyklister. En hel del lämnar inte företräde när man som cyklist kommer från (bilistens) höger och ännu fler väljer att lämna företräde när man som cyklist kommer från (bilistens) vänster.

Det är i båda fallen irriterande, även om de som lämnar företräde trots att de inte är skyldiga till det inte är lika (upplevt) konfrontativa eller vad man ska säga..
__________________
The only good system is a soundsystem
 
Moltas666
Medlem
Moltas666s avatar
Citat:
 Ursprungligen postat av Cognitive Dissident
Utsätta sig för dödsfara är väl att ta i, det är ju ingen skillnad mot att korsa vägen på en annan plats. Att cykla på övergångsställen är något som indirekt uppmuntras av trafikplaneringen. Att det är skilda regler för fotgängare och cyklister är ju knappast unikt för just den situationen.

Jo, det är en viss skillnad. Många cyklister tror att väjningsplikt på övergångsställen för fotgängare också gäller för cyklister. Dom cyklisterna riskerar att råka extremt illa till eftersom dom "tror" att det råder väjningsplikt och minskar därmed på sin egen vaksamhet och man chansar. Alternativt tillhör man en åldersgrupp där man inte är så medveten om vilka trafikregler som gäller.

När våra tvillinggrabbar började cykla i trafiken så bankade jag in i deras huvuden 10 gånger om dagen att som cyklist så har inte bilister väjningsplikt mot cyklister.

Jag vet inte vad du är byggd av för material men blir man som cyklist påkörd i 25-30 km/tim av en personbil på 1800 kg så är man knappast kaxig när man som cyklist ligger på vägbanan.
__________________
"Att styla en Volvo är som att sminka en gris" ~ (FB) Visa din stereoanläggning ~ Den som hugger sin egen ved blir varm två gånger

Låt Charlie Hebdo bli en läxa för Frankrike och en signal att sluta med det postkoloniala gullandet med islamister ~ Västvärldens slutgiltiga uppgörelse med islam kommer allt närmare ~ Ingen Kaplan eller Khan i vår regering, tack ~

~ "Hjärtat är blått - Malmö FF" ~ "Francesco Totti är Gud" ~ AS Roma
 
Svara på ämne
Svara Topp Dela