Citat:
Ursprungligen postat av
Skaraborg2
8. Den 6 september 1954 omkom 6 personer och ett 50-tal skadades. Detta skedde när ett snälltåg spårade ur söder om Sävsjö vid Rörvik.
I höstas hade det gått 60 år sen olyckan, som ingalunda tycks vara bortglömd.
Maiken överlevde dödolycka (sic)
för 60 år sedan
http://na.se/familj/1.2623427-maiken...or-60-ar-sedan
Sex personer dödade i olycka – Rörvik minns idag
http://www.hoglandsnytt.se/sex-perso...ik-minns-idag/
Det finns ett diorama över olyckan på järnvägsmuseet i Nässjö.
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?...read&id=153680
Olyckståget fraktade mängder med post, och vid kraschen spreds brev och försändelser vida omkring i terrängen. De samlades samvetsgrant upp och delades ut, försedda med förklarande stämplar.
http://www.olyckspost.se/railways/rorvik.php
https://lokforaren.wordpress.com/2015/01/19/kraschpost/
Expressens redaktionschef
Carl-Adam Nycop (1909-2006) ägnar Rörviksolyckan ett kapitel i sin memoarbok
Nyfiken med sting! från 1971. Han skriver hur han ofta fått frågan hur det är att jobba på en dagstidning. Som exempel på hur nyhetsarbete kan te sig i praktiken skildrar han därefter med noggranna tidsangivelser arbetsprocessen den 6 september 1954:
Klockan 3.35 får Nycop besked om olyckan i Rörvik av SJ:s presschef. Reportrar och fotografer i Jönköpingsområdet larmas snabbt, ett reporterteam i flygplan skickas iväg från Bromma, på centralredaktionen i Stockholm framställer tecknare skisser över tåget och en karta över olycksplatsen, samtidigt som informationer inhämtas från lasarett, polis, SJ och andra källor. Efter klockan 7 börjar bilder överföras per telefon från Jönköping till Stockholm (7 minuter för varje bild). Klockan 10.38 börjar första upplagan tryckas. Klockan 13.30 är det presstopp med en helt ny bildsida och nykompletterad text. Totalt trycks 413.000 exemplar av Expressen, vilket är rekord för vardagstryckning på den tiden.
Nycops avslutande sammanfattning tål att betänkas även av oss som har alla den moderna teknikens hjälpmedel i vår tjänst:
Citat:
Så kan det alltså gå till. Men hur många i Kiruna, Östersund, Ulricehamn, Växjö eller Hörby tänke på det när de, på vägen hem från arbetet, stannade vid Pressbyråns kiosk och köpte sin kvällstidning?
Vi hade arbetat för att hålla dem med färska informationer om olyckan i Rörvik. Vi hade inte haft något lätt arbete att utföra. Det hade pågått under obekväm arbetstid, över stora områden, med osäkra och skiftande källor, i kamp med dimmor och besvärliga transportvägar, med ständig oro för minuternas gång på stora redaktionsklockan.
Så är det att jobba på en dagstidning.