2009-04-22, 18:36
  #1
Medlem
Skaraborg2s avatar
En regnig och trist torsdag morgon/förmiddag kör en PV av 1956 års modell från en bakgård ut på Risåsgatan i stadsdelen Annedal i Göteborg.
Bilen har registreringsnummer 019920 och i bilen sitter 2 st. unga män samt en yngling. Dessa är 21-årige Jan Olof Dahlsjö, 22-årige Gay Roger Karlsson och den endast 16-årige Kjell-Åke Johansson. När väl bilen svänger ut på Risåsgatan så är det för sista gången någon ser vare sig dessa tre personer samt den duvblå PV:n med full säkerhet.
Försvinnandet som är det märkligaste i Sverige någonsin - åtminstone i modern tid kommer att gå till kriminalhistorien under namnet "Fallet med den duvblå PV:n" eller också "Dahsjö-fallet". Personerna i detta fall blev under resterande delan av 1960-talet samt under 1970-talets början en vandringssägen.
Ingen av dessa personer innehar körkort men bilen är registrerad på Jan Olof Dahlsjö.
Därmed slutar inte mystiken. Samma dag, den 29 juli 1965, försvinner ytterligare en man/yngling. Detta är den 18-årige Hybner "Hymme" Lundqvist från Drottningholm, Stockholm. Han har liftat från Torekov i Skåne och är på väg till Gerlesbogs konstskola i norra Bohuslän. Att han kom fram till Göteborg vet man genom ett vykort som han skickade till sina föräldrar där han bl.a. skrev "Var inte oroliga". Han postade detta vykort från Göteborgs Central. Därefter är han också försvunnen för alltid.
När man talar om hans försvinnande så vill man alltid "knoppa av" hans försvinnande från det första mystiska försvinnandet. Detta tror jag är fel?
Föräldrar och syskon till de tre försvunna personerna vet att dessa hade ev. tänkt att åka och bada i Åsa i norra Halland. Efter försvinnandet så draggar myndigheterna i ett stort antal vattendrag som finns utmed sträckan Göteborg - Åsa men tyvärr hittar man ingenting. Det är ju dock ingenting som säger att dessa åkte till Åsa för det finns ju gott om badställen även norröver.
Först försvinner alltså tre personer tillsammans med en bil och samma dag i samma stad försvinner ytterligare en person. Varken personerna eller bilen har någonsin återfunnits.
Jag tror att dessa försvinnanden hör ihop på något sätt. Dessutom utspelade sig ytterligare en händelse samma dag i just Göteborg. Det var det sedermera berömda "Grodmansrånet" som gick av stapeln. Detta had iof inget med försvinnandena att göra men just denna dag den 29 juli 1965 var verkligen händelsernas dag i Göteborg ur kriminalhistorisk synvinkel.
Citera
2009-04-22, 23:27
  #2
Medlem
bluetramps avatar
Såg att de stod lite om detta mycket mystiska fall på:

http://www.svenskamord.se/index.php?...5562;topicseen

Har själv aldrig hört talas om detta fall och det märkliga är väl hur lite som skrivits ?

Nån som har mer kött på benen ?
Citera
2009-04-23, 02:42
  #3
Medlem
Ganska säker på att det finns en tråd om Hymne, där ungdomarna i bilen nämndes.

Att försvinnandet har något att göra med något bad har jag extremt svårt att tro, skulle de ha drunknat så skulle ju inte bilen försvunnit, även kläder skulle ha hittats.
Citera
2009-04-23, 02:44
  #4
Medlem
Troians avatar
Tråd om Hymme Lundqvists försvinnande:

https://www.flashback.org/showthread.php?t=653613
Citera
2009-04-23, 13:59
  #5
Medlem
Skaraborg2s avatar
Ja detta är ett verkligt mystiskt fall. Konstigt nog har det blivit väldigt litet omskrivet. Förutom de första 5 - 6 åren efter försvinnandet. Ej heller Nordisk Kriminalkrönika (NK) är konstigt nog inte intresserade av detta fall?
"Hymme" Lundqvists försvinnande däremot finns det en hel del skrivet om. Om detta första försvinnande har något med försvinnande # 2 lär vi aldrig få veta men mycket konstigt är det hela minst sagt.
Även efter försvinnandet av Dahlsjö, Karlsson och Johansson så har folk påstått att de sett dessa - t.o.m. av sådana som kände dem så sent som 1971. Iaf var Gay Roger Karlsson ej dödförklarad så sent som i mitten av 1990-talet.
"Hymme" Lundqvist kom det ganska många rapporter om att han skall ha setts i Australien under senare delen av 1960-talet samt under de första åren på 1970-talet. Han dödförklarades 1975. Även hans föräldrar samt tvillingbrodern är idag avlidna.
Citera
2009-04-23, 14:45
  #6
Medlem
Nu är det väl i princip inga brott/försvinnanden det skrivs särskilt mycket om mer än 5 år efter att de inträffat, Palme-mordet undantaget.

Mystiskt är det verkligen. Skulle nästan spontant gissa på bilkrasch, de har kört av vägen, bilen har slungats iväg en bit in i en skog så att den inte syns från vägen, de har omkommit omedelbart. Kan tyckas konstigt att bilen aldrig hittats, men skogsmark i närheten av bilvägar är väl inte alltför många som besöker speciellt ofta och då vägnätet är gigantiskt och inget vet exakt var de kört är sökområdet gigantiskt. Vet ett fall på 90-talet med en kille/man (skulle tippa att åldern var 25-30) som var försvunnen tillsammans med en bil. Polisen misstänkte mord, det spekulerades att han rest till baltikum och där blivit rånmördad, tror att hade en flickvän/affär där och man trodde han rest för att träffa henne. Efter någon månad hittades dock han och bilen, han hade kraschat och omkommit här i Sverige, och ingen hade sett kraschen och bilen hade inte setts från vägen. Känns som det kan vara så här också, med skillnaden att ingen någonsin hittade bilen. Om Hymme har något med detta att göra är svårt att säga, eventuellt kan han på något sätt kommit i kontakt med dessa killar och suttit i samma bil och därmed också omkommit.

Scenariet kan tyckas långsökt, det kan jag utan tvekan skriva under på, men teorier som mord, självmord blir ju extremt osannolika av att det är tre personer, och att bilen aldrig hittats. Frivilligt försvinnande känns också rejält tveksamt, då det var svårare att resa mellan länder då än vad det är idag, samt att det är fruktansvärt svårt att se att de tre dragit utomlands, bytt namn, och att ingen av dem velat kontakta sin familj på 44 år.
Citera
2009-04-23, 15:33
  #7
Medlem
Skaraborg2s avatar
Du har helt rätt i att det inte är så ofta som det skrivs om försvinnanden efter 5 år men i "Dahlsjö-fallet" gjordes det faktiskt så. Ett av de sista tipsen som jag minns var att gamla bekanta till Dahlsjö skulle ha sett honom i Köpenhamn så sent som 1971. Kanske berodde allt detta skrivande på att det var ett extra ordinärt fall som saknade dess like?
Dessa tre unga män anmäldes först separat av sina familjer som försvunna.
Strax därefter såg polisen kopplingen mellan dessa tre och den duvblå PV:n med registreringsnumret O19920.
När det gäller "Hymme" Lundqvists försvinnade så har det skrivits betydligt senare om detta. Kanske kan det ha berott på att hans föräldrar var ett mycket känt konstnärpar?
Jag tycker också att just denna "avknoppning" mellan "Dahlsjö-fallet" och "Hymmes" försvinnande är konstig? Även om dessa två fall inte har med varandra att göra så är det ändock konstigt att först försvinner tre unga män tills. med en bil och strax därefter ytteriligare en ung man på samma dag i samma stad för att aldrig mer återfinnas?
Nej jag tror själv definitivt inte på självmord. Dessa tre hade heller aldrig givit uttryck för någon sådan längtan.
Jag tror personligen på något slags försvinnande med ev. inslag av mord eller ev. en olycka. Det kan också tilläggas att dessa tre lär inte ha varit helt harmoniska. Dessutom framfördes den duvblå PV:n av både Dahlsjö och Karlsson fastän båda saknade körkort. Johansson var ju minderårig när det gällde innehav av körkort.
Ang. just den sistnämnde Kjell-Åke Johansson så hade han en flickvän som just hade blivit med barn sommaren 1965. Detta hade hon dock aldrig berättat för Johansson och han fick heller aldrig reda på det.
Gay Roger Karlsson hade precis utbildat sig till målare samt hade skaffat sig en flickvän samt en ny lägenhet.
Några dagar innan dessa tre försvann träffade Karlssons syster dem alla tre sittande i bilen som de hade parkerat vid Wieselgrensplatsen. De hade då frågat henne om de skulle köra henne hem men eftersom det var skönt väder ute gick hon hem själv. Detta var sista gången hon såg sin bror samt hans två kamrater.
Jag kommer ihåg det där fallet du skrev om med bilen som hittades i skogen efter ca en hel månad. Dock tror jag inte att detta kan ha hänt dem.
Citera
2009-04-24, 21:34
  #8
Medlem
Skaraborg2s avatar
Många konstiga vittnesmål kom in till polisen från olika människor som skulle ha sett dessa i både Göteborg samt på andra ställen i landet.
T.ex. så skulle en personlig bekant till dem ha sett Dahlsjö och Johansson sittande i en PV av 1964 års model. Karlsson hade ej varit med vid detta tillfälle. Bakom ratten satt för denne bekant en helt okänd man. Bilen stod parkerad vid Kungstorget. Innan de skildes hade Dahlsjö sagt till deras bekant: "Tala inte om för någon att du har sett oss här". Detta möte skall ha varit i början av oktober 1965. Det var ej kamraten till dem som gick till polisen utan han hade berättat om detta möte för Dahlsjös bror som i sin tur gick och berättade detta för polisen.
Citera
2009-04-24, 23:15
  #9
Medlem
bluetramps avatar
Har pratat med några släktingar här i Gbg som var 20-35 år då detta hände. Ingen minns denna händelse, vilket är märkligt då ett sådant försvinnande borde ha fått stor uppmärksamhet på den tiden.

Borde väl finnas några som läst om detta eller känner någon som har lite mer info ? Känns som en otroligt märklig händelse, där tre presoner och en bil totalt går upp i rök...
Citera
2009-04-25, 07:59
  #10
Medlem
Hålgers avatar
Kan killarna ha blivit bortförda/kidnappade såsom dessa fyra män?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Allagashbortf%C3%B6randen
Citera
2009-04-25, 11:33
  #11
Medlem
Skaraborg2s avatar
Det var konstigt att de inte minns detta Bluetramp för försvinnandena var verkligen mycket omskrivna vid denna tid. T.ex. GP hade otroligt mycket skriverier och så sent som 1984 tog just denna tidning åter upp bl.a. detta fall samt att man då ävenpublicerade foton på Dahlsjö, Johansson och Lundquist. Ser man på fotot på Dahlsjö så ser man en något vek ung man. Ser man på fotot på Johansson så ser man en yngling som ser betydligt mognare ut än sina 16 år som han var vid försvinnandet.
Den sista helt säkra vittnesuppgiften skall tydligen ha varit när den duvgrå PV:n svänger ut på Risåsgatan och sedan kör därifrån?
Tack för intressant info Hålger. I detta fall är inget omöjligt. Kanske blev både bilen samt de tre unga männen bortförda av ett rymdplan men vad hade då hänt "Hymme"? Blev han också bortförd av en liknande farkost?
de fyra unga männen. Ingen visste dessbättre (troligtvis) att när den 29 juli 1965 var till ända så skulle alla fyra vara försvunna för alltid samt att de skulle bli en vändringssägen och att den duvblå PV:n en myt.
I en interjuv 1994 med den då pensionerade kriminalinspektören Olle Broström som började sin tjänstgöring vid polisen 1941 blev "Dahlsjöfallet" det märkligaste och mest gåtfulla han fick syssla med under sin karriär.
Citera
2009-04-27, 15:49
  #12
Medlem
Skaraborg2s avatar
Svar på ett meddelande i "Hymme" Lundqusit-tråden.
Dessa tre unga män i den duvgrå PV:n är identifierade såsom saknade. Dessa tre åkte iväg i denna bil på morgonen/förmiddagen den 29 juli 1965 från stadsdelen Annedal. Varken bilen och de tre personerna som åkte iväg har därefter aldrig till 100% kunna bekräftats att de hade synts även om det inkom en mängd vittnesiaktagelser under de första fem åren.
T.ex. som i detta fall: En man och en kvinna kommer körande till polistationen i Arvika. Paret berättade att de hade sett den duvgrå PV:n stående i ett skogspart utanför Bräcke i Jämtland. Utanför bilen stod Kjell-Åke Johansson. Inne i bilen satt ytterligare två yngre män. Bilen var då mycket sliten och illa medfaren. Denna händelse utspelade sig i juli 1966.
Dahlsjö, Karlsson och Johansson tills. med bilen försvinner samma dag som "Hymme" Lundquist liftat till Göteborg. Därefter är alla fyra samt bilen försvunna för alltid? De har med andra ord "gått upp i rök"!
Inga kroppar har ju naturligtvis kunna identifieras men däremot är de identifierade som försvunna. Inga släktingar hade någon aning om vad som hände dem efter att de hade kört iväg i O19920? Det enda som kom fram i förhören med de anhöriga var att Johansson hade berättat för sin flickvän att de ev. hade tänkt att åka till Danmark. Till andra släktingar hade de pratat om att åka och bada i Åsa i norra Halland. Eftersom denna dag var regnig och mulen så kan man ju fundera över om de verkligen åkte till Åsa? De skulle dessutom ev. tälta över natten i Åsa för att vara tillbaka tidigt på fredag morgon. Åtminstone Johansson arbetade. Han arbetade på NORAB vid Fiskehamnsgatan. Hans mor berättade att han hade inte kommit till sitt arbete på fredag morgon den 30 juli. Det verkar som om Johanssons arbetsplats hade ringt hem till honom när han inte dök upp. Han var också den förste som anmäldes som saknad av dessa tre.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback