Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2009-03-10, 23:14
  #1
Avstängd
Eftersom första tråden blev låst hjälper jag till på traven lite och skapar en ny.

Citat:
Ursprungligen postat av AndersUtbult
Piratutgåva av Fredrik Reinfeldts "Det sovande folket"
1993 skrev Fredrik Reinfeldt en bok. 2006 blev han statsminister. 2009 släpper vi den boken för att visa varför det är så jävla svårt att få tag på Fredrik Reinfeldts bok.

Vi skriver om det mer här:http://www.alliansfrittsverige.nu/20...t-sovande.html, och där finns också länkar till torrent och direktnedladdning, vad som än behagar.

Njut, sprid och begrunda!

https://www.flashback.org/showthread.php?t=867797

Jahapp, diskussionsämne var det då, vad tycker ni om boken kanske? Och för att den ska få ligga kvar i Politik - Inrikes, kanske kan man jämföra skillnaderna på hur han såg saker då till nu, eller nåt. Och till högerväljarna kanske man kan fråga ifall ni håller med om vad han skriver...
__________________
Senast redigerad av JohnGuld 2009-03-10 kl. 23:23.
Citera
2009-03-10, 23:25
  #2
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av JohnGuld
Eftersom första tråden blev låst hjälper jag till på traven lite och skapar en ny.



Jahapp, diskussionsämne var det då, vad tycker ni om boken kanske? Och för att den ska få ligga kvar i Politik - Inrikes, kanske kan man jämföra skillnaderna på hur han såg saker då till nu, eller nåt. Och till högerväljarna kanske man kan fråga ifall ni håller med om vad han skriver...

Vad går boken ut på?
Citera
2009-03-10, 23:39
  #3
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av klipp&klistrat
”Det sovande folket” är boken som alla citerar men ingen har läst. När Fredrik Reinfeldt skrev boken 1993 hade han året innan i en maktkamp mot Ulf Kristersson tagit över makten i det Moderata ungdomsförbundet – på mandat att föra dem in på en mer konservativ bana.

På 124 sidor sammanfattar Reinfeldt sina visioner efter sina två år i riksdagen. I fem kapitel presenterar han först dystopin, sedan handlingsprogrammet, dess implementering i det dagliga livet, de moraliska ståndpunkterna de bygger på samt avslutar med ett ”exempel från verkligheten”. En slagkraftig vision från en ungkonservativ tänkare, kan man tänka, redigerad av ingen mindre än den framtida vapendragaren Per Schlingmann.

Men ändå är Det sovande folket, två år in i Fredrik Reinfeldts regeringstid, mycket svår att få tag på. Trots att dess författare intagit den mäktigaste posten i Sverige har den inte kommit i nytryck, och på de få bibliotek i Sverige där den funnits är den registrerad som försvunnen eller sedan länge borttagen ur hyllorna.
Vad beror detta på? Först och främst borde det kanske påpekas att publikationen i fråga knappt kan ses som en ”bok”, utan om den skulle publiceras i standardformat med normalstora sidor, marginaler och typsnitt mer skulle bli ett ”häfte”. Alla som dessutom försökt köra Det Sovande Folket genom en kopieringsmaskin vet dessutom att det är ett exempel på mycket dåligt bokbinderi.

Vidare är den mogna dispositionen vi presenterade senare mer en illusion i vår mening att visa välvilja – egentligen är ”boken” ett hopkok av spridda texter.

Kapitel 1, ”Sovhjärnorna”, börjar med att en 28-årig man dör - en otroligt skicklig litterär blinkning, redan i den första strofen. Mannen har dött ”välfärdsdöden”, i ett framtida samhälle pacificerat och försoffat, där allt sköts från TVn, mat intas i pillerform och Socialdemokraterna och Folkpartiet har gått ihop till ett parti som nu förslavar mänskligheten - ”sovhjärnorna”. Allt kontrolleras av staten, till och med vädret. Känslor är förbjudna. Ingen är någonsin utomhus. Huxley och Bradbury för de som inte tycker om subtilitet.

28-åringens far är dock välfärdsstatens ansvarige för bidragsfrågor, och får en känslomässig reaktion när han märker att avkomman av hans donerade sperma har avlidit som får honom att ifrågasätta hela statsystemet. Detta gör att han går till ”Mästaren” som är hans gamla lärare, och berättar det för honom. ”Mästaren” väljer in honom i ett upplyst hemligt sällskap där alla genomskådat välfärdsstaten. Ridå.

I kapitel 2 presenteras många av de citat som blivit återproducerade när boken nämnts. Reinfeldt menar att Socialdemokraterna förtrycker det civila samhället, och frågar sig hur det kan väckas från ”hjärntvätten”. Som fiender utmålas utöver vänsterpartierna även folkpartiet och ”stora delar av centerpartiet”. Motsägelserna är många i de snabba kasten – svenskarna är enligt Reinfeldt ”mentalt handikappade”, samtidigt som hans moderater ser människan som ”i det närmaste ofelbar”. Svenskarna söker sig till kollektiv, samtidigt som de strävar efter ensamhet.

Tanken att ”bara allt politiskt beslutsfattande försvinner blir människan helt befriad och inga problem kvarstår” presenteras utan att förnekas – och visar en tydlig koppling till partikamraten Anders Borg som 1988 menade att han som statsminister ”inte skulle göra ett jota” i TV-programmet Diskutabelt med Robert Aschberg. Senare i boken läggs även grunden för varför politiker inte ska få besluta om välfärden: de skapar inga egna resurser.

”Utanförskap”, ”avknoppning” och ”generation av fuskare” är också uttryck som presenteras i detta kapitel som Reinfeldt tar med sig i sitt framtida politiska arbete.

I kapitel 3 blir ”boken” istället en dagbok för den helt vanliga tjejen Johanna, som dock under endast en dag lyckas göra (och notera) ett stort antal gärningar som gör henne till ett gott exempel i Reinfeldts ögon.

Johanna vaknar före väckarklockan, reflekterar över motion, umgås med sin farfar, äter fullkornsbröd, reflekterar över felet med ”ungdomsbostäder”, tänker på hur mycket spanjorer tycker om EG, hejar på Djurgården, källsorterar, skriver brev, åker kollektivt och reser sig där för gamla damer, umgås med sin mormor, skriver en insändare om hundbajs, visionerar över eldrivna bussar, kommer extra tidigt till jobbet (en moralisk plikt!), pratar mer med sin mormor, äter sallad, tänker på att det är viktigt att klä sig rätt, tänker på alkoholens dåliga inverkan, köper miljövänligt tvättmedel, avsäger sig all form av narkotika, planerar segling, läser om spansk historia, lär sig framkalla fotografier, umgås med sin syster, förbannar kollektiv samt ställer sig tveksam till ”lösa förbindelser”.

Allt på en enda dag. Johanna är en fantastisk kvinna.

I kapitel 4 skriver Reinfeldt tio nya budord. De finns att läsa på sida 106. Det är även i detta kapitel vi får stifta bekantskap med argumentet att inget stöd över svältgränsen ska skattefinansieras. Detta för att inte ge folk en ”falsk trygghet”.

I kapitel 5 vill Reinfeldt slutligen visa att han lever som han lär, och lägger ut om hur han var med och anordnade en insamling till svältande barn i Afrika när han var vice ordförande i Sveriges centrala värnpliktsråd. Han beskriver själv deltagandet som ”imponerande” och ser just denna insamling som tecknet på att hans framtida värld är möjlig.

”Men alla har vi väl producerat korkade saker under ungdomen” tänker du kanske nu – och ja, det är riktigt. Men i granskandet av denna text måste vissa faktorer beaktas. Fredrik Reinfeldt är inte 17 år, utan 28. Idéerna som presenteras i boken är inte hopsnickrade på ett pojkrum, utan under två år i den svenska riksdagen. Den tärande dispositionen, det skrattretande formatet och symboliken som nästintill spottas i ansiktet på läsaren är skapat helt utan självdistans – och försvaras i förordet med att boken ”drar i olika riktningar, den byter avsändarae [sic!] och stil flera gånger. När framtiden diskuteras räcker inte ett perspektiv och ett sätt att uttrycka sig.”

Denna bok beskriver alltså den framtid Fredrik Reinfeldt sökte. Därför uppmanar vi dig – att i ett samhälle där situationen för var dag försämras för sjuka, arbetslösa, studenter, invandrare, fattiga och alla de andra vars ”utanförskap” Reinfeldt talar om för att kunna fördjupa klassamhället – läsa boken som ligger till grund för det hela. Därför ger vi er: Det sovande folket.

Uppsala och Stockholm, mars 2009
Anders Utbult & Björn Fridén
www.alliansfrittsverige.nu
.
Citera
2009-03-10, 23:46
  #4
Medlem
ayanamiis avatar
Varför skulle alliansFRITT Sverige lägga upp en bok med sådana bra och träffande citat som kritiserar den egna(?) politiken?

"Tanken att ”bara allt politiskt beslutsfattande försvinner blir människan helt befriad och inga problem kvarstår” presenteras utan att förnekas – och visar en tydlig koppling till partikamraten Anders Borg som 1988 menade att han som statsminister ”inte skulle göra ett jota” i TV-programmet Diskutabelt med Robert Aschberg. Senare i boken läggs även grunden för varför politiker inte ska få besluta om välfärden: de skapar inga egna resurser."

Detta är ju näst intill klockren, så jag ser inte problemet eller att organisationen ifråga skulle göra medborgarna någon "tjänst" genom att släppa en bok med bra argument varför politikerna inte skall ha nån makt.

Det en statsminister bör göra är att se till så den statliga administrationen fungerar och sen inget mer. Politiker skall självklart inte ha tillgång till skattebetalarnas pengar...
Citera
2009-03-11, 01:22
  #5
Medlem
moderatswings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av ayanamii
Det en statsminister bör göra är att se till så den statliga administrationen fungerar och sen inget mer. Politiker skall självklart inte ha tillgång till skattebetalarnas pengar...


Ja, det känns som att man genom att ge ut denna bok frälser de redan frälsta. Givetvis kommer bara vänstermänniskor förfasas över hur otrevlig och osympatisk Reinfeldt är.

Högerdebattörerna här på forumet kommer väl snarare reagera tvärtom genom att anse att författaren Reinfeldt vore en bättre statsminister än statsministern Reinfeldt.
Citera
2009-03-11, 01:30
  #6
Medlem
Allt_är_tagets avatar
Han gjorde ju inte en jota. Riksdagen klubbade igenom statsapparatens största intrång på den personliga integriteten någonsin i Sveriges historia (de diverse datalagringslagarna och FRA) samtidigt som han var och glodde på fotboll i Tyskland.

Men att han inte tyckte att folk skulle vara hämnade av politisk beslutsamhet går ju ändå inte ihop, stackars lilla vilsna hycklare.
Det verkar dessutom som hans moderater leder kampen för det "Försovade samhället".

Vem vet, han kanske valts in i det hemliga sällskapet? Intrigen tätnar... <suck>

Citat:
Varför skulle alliansFRITT Sverige lägga upp en bok med sådana bra och träffande citat som kritiserar den egna(?) politiken?

Därför att nästan inga är nyliberaler i Sverige och en skepticism emot den fria marknaden sveper idag världen. Kritiken kan tolkas på två sätt.

1. Han har förråt de liberala budskap som ändå de flesta tycker om: positiva friheter så som rätt till ett privatliv och rätt till integritet.

2. Han uttalar sig samtidigt väldigt kritiskt till det svenska välfärdsystemet som många ser på med glada blickar, speciellt det tidigare välfärdsystem som en gång fanns. Du verkar ha svårt att förstå att folk tycker att det krävs mer för att en människa ska ha en chans på livet än mat. Som Reinfeldt tycker.

Bostad, utbildning och sjukvård tror jag många ser som något absolut nödvändigt till exempel. Speciellt utbildning då jag hört nyliberaler tala om det. Alltså är pekar hans bok både mot ett hyckleri och en möjlig vilseledning av det svenska folket.
__________________
Senast redigerad av Allt_är_taget 2009-03-11 kl. 01:56.
Citera
2009-03-11, 01:43
  #7
Medlem
möbelklisters avatar
Fan man kanske ska nobba Liberala partiet och lägga en röst på Reinfeldt trots allt, eller vänta nu!? Han har väl ändrat sig lite sedan dess?
Citera
2009-03-11, 01:52
  #8
Medlem
ayanamiis avatar
Heh, denna kommentaren från bloggen var ju underbart ironiskt rolig

Björn Fridén:"På sina ställen underkänner han faktiskt demokratin som system och förordar istället något slags nattväktarstat. Detta är inte jämförbart med alkoholproblem."

Oj, vad hemskt det vore med en sån
Citera
2009-03-11, 02:08
  #9
Medlem
möbelklisters avatar
Citat:
Ursprungligen postat av ayanamii
Heh, denna kommentaren från bloggen var ju underbart ironiskt rolig

Björn Fridén:"På sina ställen underkänner han faktiskt demokratin som system och förordar istället något slags nattväktarstat. Detta är inte jämförbart med alkoholproblem."

Oj, vad hemskt det vore med en sån



Och så odemokratiskt att folk får lägga sig i sina egna liv!
Citera
2009-03-11, 02:10
  #10
Medlem
moderatswings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Allt_är_taget
Därför att nästan inga är nyliberaler i Sverige och en skepticism emot den fria marknaden sveper idag världen.

Ska man diskutera finanskrisen så har faktiskt alternativet Reinfeldt ett väldigt högt förtroende för hur man ska hantera det om man jämför med andra regeringsalternativ.
Citera
2009-03-11, 02:14
  #11
Medlem
moderatswings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av ayanamii
Björn Fridén:"På sina ställen underkänner han faktiskt demokratin som system och förordar istället något slags nattväktarstat. Detta är inte jämförbart med alkoholproblem."


Vad larvigt det där argumentet är.
Hört det flera gånger från vänsterhåll när någons åsikt går mot vad den styrande makten anser. Då går man emot folkets vilja och vad vi svenskar demokratiskt har bestämt. Det är ju det som demokrati går ut på!!!

Det är som att de inte skulle få kritisera Alliansregeringen eftersom sådan kritik vore odemokratisk med hänvisning till att en majoritet av rösterna i det demokratiska riksdagsvalet år 2006 gav Alliansen segern. Således har folket tillsammans kommit fram till att Alliansen ska styra och det kan man ju inte gå emot...
Citera
2009-03-11, 02:58
  #12
Medlem
Aristotélēss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av möbelklister
Fan man kanske ska nobba Liberala partiet och lägga en röst på Reinfeldt trots allt, eller vänta nu!? Han har väl ändrat sig lite sedan dess?
Nej, han har ju bara efter Bildts och Lundgrens fall insett att man inte kan raljera sig fram till ett systemskifte.
1993 trodde Moderaterna att nu jävlar hade sossarna knäckts. Sossepolitiken ja, men inte sossesamhället.

Reinfeldt insåg att man inte kan lova en skattesänkning på 100 miljarder,
då förlorar man valet. Med valet väl vunnet kan man dock sänka skatten
med samma summa, och sedan bli återvald eftersom man lovar att inte
ta tillbaka skattehöjningarna!

Reinfeldt tog kommando över Svensk politik 2004. Jämför läget då och nu.
En enorm högervind har svept över samhället, problemformuleringen är solklart
borgerlig och i princip alla ekonomiska reformer har motvilligt accepteras av SAP.
Samtidigt går vi mot en valrörelse där en historiskt populär högerledare med
en historiskt enad borgerlighet möter en historiskt impopulär vänsterledare
med tvingats alliera sig med extremister som tycker helt annorlunda.

Alliansens politik drog väsentligt åt höger mellan 2004 och 2006.
Mellan 2006 och 2009 så har den dragit ännu längre åt höger.

Det är knappast svårt att föreställa sig vad som skulle hända om
Reinfeldt blir återvald. De som ser en vänsterkurva är onyktra.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback