Liv, som vi känner till det är självbevarande system.
Genom slump har den enklaste formen av liv kommit till och genom evolution har tänkande varalelser blivit till.
Med slump menas att på ett osökt sätt har de enklaste byggstenarna i dagens celler kommit till. På detta vis har den enklaste livsformen kommit fram ur något icke-levande. Visualisera de triljoner processer som pågått parallellt under de miljarder år jorden funnits.
Med evolution menas att organismerna stegvis förädlats genom att mutationer gynnat de bäst anpassade som haft större chans att förmedlas sina gener till nästa generation osv.
Detta är enkel Darwinism helt enkelt.
Såsom någon annan påpekade innan går livet ut på att överleva och fortplanta sig ur ett funktionellt perspektiv. Utan dessa "instinkter" kan det inte finnas liv.
Det intressanta i detta scenario är organismer (vi) blivit så pass duktiga på att analysera och förstå omvärlden att de börjat analysera sig själva samt ifrågasätta varför saker är som de är.
För mig handlar "mening" mycket om att förstå sig själv och sin natur. Det vill säga, man accepterar ovan nämnda premisser och inser att man är en maskin som är "hårdkodad" att överleva och fortplanta och att denna maskin har ett belöningssystem i hjärnan (endorfiner etc) för att ge incitament åt detta beteende.
När man insett detta kan man sätta sina personliga preferenser i livet (såsom barn, karriär, etc) i ett perspektiv och skapa sig ett eller flera intressanta uppdrag i livet som står utanför grund-instinkterna och som utnyttjar det egna belöningssystemet maximalt.
Ville bara skriva av mig lite