Citat:
Ursprungligen postat av Byline
Aha, det visste jag inte, visste bara att grön potatis ibland är gott rätt tillagad.
På marknader och saluhallar i Frankrike, så säljs ju den gröna potatisen separat, och ofta så är det en storvuxen sort av rödpotatis, som fått bli rejält grön.
Tjenis!
Ja, jag är egentligen lantbrukare och producerar en hel del olika produkter av råvarorna.

Alla potatis beter sig på detta vis men det är endast vissa sorter som är lämpliga för att låta dem bli gröna av solen. Vissa sorter blir även mjuka för en process sätt i gång för att omvandla både stärkelsen och sockret till grodd.
( precis samma man gör för att för gro potatis så dom får "ögon" ) och det är definitivt inte giftigt att äta "ögonen" på potatisen.
Även blasten på både potatis och tomater kan innehålla skadliga ämnen, men vi mänskor äter inte blasten, men en del ger det till djur som föda och dom kan ta skada av det.
Man kan bota en del av dessa sjukdomarna genom att spruta med medel som är identiska med tapetklister. Alltså kokt vetemjöl blandat i vatten. Detta lägger sig som en hinna över blasten och dom eventuellt dåligt kupade knölarna. En sådan behandling varar ca en vecka till tio dagar beroende på regn och bevattning. Visserligen använder vi inte tapetklister i stor drift men snarlika produkter.

På tal om potatis så har vissa "midjor" alltså två knölar som ser ut som en. Det beror på att den har fått för dåligt med vatten under en mellan period. slutar man vattna så drar potatisen i hop sig och vill "mogna" börjar man sedan vattna så ökar tillväxten men som en extra del på knölen.
Blir det skrov, ja tjockt skal på potatisen så beror det oftast på att den har odlats i jord med lågt PH-värde typ mulljord. ( bäst är sandjord )
Dessa fenomen är inte skadliga, och "ungarna" brukar tycka dom ser kul ut för dom liknar gubbar.
Ja det var kanske mer lantbrukslära än matlagning, men kan vara bra att känna till.
Rullkragen