Citat:
Ursprungligen postat av
cybergrodan
Jag har länge velat bli sjuksköterska men har dock ingen tidigare erfarenhet från vårdyrket. Har förstått att man som sjuksköterska är den som ''leder'' arbetet på avdelningen och det där har jag funderat lite över. Jag är ingen direkt ledartyp och det är det som jag är mest orolig över... Kan någon förklara mer konkret hur det fungerar? Hur många patienter har man ansvar över? Hur många sjuksköterskor är det normalt på en avdelning? Är det fler som börjat som SSK som känt lika som mig? Hur har det gått?
Jag förstår såklart att det är väldigt olika, men vore bra att få ett hum om hur det kan se ut.
Jag kom in på programmet i Gävle och ska börja nu i januari, någon som gått i Gävle? Är det bra/dåligt?
Du kanske ligger lite back kunskapsmässigt när du börjar men det är många som inte har någon erfarenhet inom sjukvård när de börjar så det är ingenting du behöver vara orolig för.
Samma sak med att vara en ledartyp, visst är det bra då man tar många beslut men det mesta är styrt av rutiner och annat. Du jobbar oftas med en undersköterska occh har koll på patienterna, sedan är det sjuksköterskan som rapporterar till läkarna, ser till att patienterna får träffa rätt instanser och att prover och underskötningarna genomförs. Men någon stor ledare behöver du inte vara, mest att hålla koll på saker och våga säga till om det är någontin (speciellt viktigt att våga fråga om hjälp).
Hur många patienter du har beror helt på var du jobbar. Allt från 4-12 är vanligt. Arbetsbelastningen är väldigt olika beroende på vad för typ av patienter du har.
En vanlig dag för en ssk:
Du tar rapport/läser om patienterna du ska ha, ser till att det är tagna kontroller och prover. Delar mediciner/hänger dropp/antibiotika. Rondar patienterna, ser till att det som framkom på rondens görs och kollar till patienterna. Kan hända att man tar kontakt med olika yrkesgrupper som sjukgymnast m.m sedan följer upp svaren och rapporterar till nästa ssk som tar vid. Mycket kan du deligera till din undersköterskasom hjälper dig i arbetet, dock är det du som ssk som har övergripande ansvar.
Kortfattat hur man jobbar. Du kommer komma in i det och även tillbakadragna personer som inte hävdar sig passar bra, så länge du har koll på uppgifterna som ska göras och vågar deligera/fråga om hjälp går drt nog bra om man är normalt funtad.