Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2006-11-27, 20:15
  #1
Medlem
blackie_lawlesss avatar
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.j...usRenderType=6

Citat:
Den svenska tryckfriheten fungerar bra. Men nu ligger några radikala förslag som hotar ett av den svenska demokratins fundament. Åke Wredén varnar för ett drastiskt systemskifte.

Den svenska tryckfriheten är ett mycket effektivt skydd för nyhetsförmedling, konstnärlig frihet, religiös förkunnelse och samhällsdebatt. I Sverige kan vi vara stolta över världens starkaste grundlagsskydd för tryck- och yttrandefrihet. Det är en liberal ordning, men i svensk politik är den sedan länge ett gemensamt idéarv, som förenar liberaler, socialdemokrater, konservativa och andra.

Att avskaffa Tryckfrihetsförordningen skulle för bara några år sedan ha varit något närmast otänkbart för en svensk statlig utredning. Men nu ligger förslaget där, med färdiga lagtexter för tre alternativa sätt att upphäva Tryckfrihetsförordningen. Detta "debattbetänkande" från en offentlig utredning är en juristprodukt, det visar hur värderingarna förskjutits i delar av juristkåren och i ett ledande ämbetsmannaskikt.

Genom den svenska tryckfrihetens historia är det gång på gång riksdagen som infört, återinfört, försvarat och utvidgat tryckfriheten, ofta men inte alltid rakt emot den dominerande uppfattningen i centralbyråkrati, regeringskansli och kungahus. Så var det redan 1766, tryckfriheten skapades av riksdagen, utan regeringsmaktens stöd.

Så var det också när Tryckfrihetsförordning och Yttrandefrihetsgrundlag fick sin nuvarande utformning 1988. Det var konstitutionsutskottet som ställde skåpet på plats och med ett kraftfullt eget initiativ gjorde slut på kanslihusjuristers önskan att urvattna Tryckfrihetsförordningens styrka genom att slå ihop den med en annan grundlag där anomalier som filmcensur och etableringskontroll av etermedier lagts på samma värdenivå som censurförbud och juryrättegång.

Men ändå skulle det som KU och riksdagen så tydligt sagt att de inte ville ha utredas igen, det fick några inom eller utom kanslihuset förre justitieministern Bodström att gå med på. I förra veckan kom resultatet. I utredningsbetänkandet stannar man inte med att upphäva Tryckfrihetsförordningen genom att flytta över det tryckta ordet till den grundlag där tv kontrolleras och film censureras. I betänkandet finns två lagförslag till, som återupplivar det kungamakten försökte och riksdagen stoppade på 1840-talet: både Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen avskaffas.

I det ena förslaget ersätts de - med undantag av bestämmelser om offentlighetsprincip - inte av någonting på grundlagsnivå förutom Regeringsformens mycket svaga skydd för muntlig yttrandefrihet. Yttrandefriheten regleras och inskränks då i vanlig lag och blir underordnad Europakonventionens synnerligen vaga och svaga skyddsbestämmelser och de tolkningar domstolarna kan göra av dessa.

Det andra radikala alternativet i betänkandet är att i Regeringsformen markera några, men långtifrån alla, grundsatser från den avskaffade Tryckfrihetsförordningen. Det blir då inte lika lätt att med vanlig lag över en natt, eller med bara ett års fördröjning, ta bort centrala delar av tryckfrihetsskyddet. Men möjligheterna att angripa tryckfriheten i domstol och processvägen med hjälp av konventioner eller EU-*juridik ställa riksdagen åt sidan och inskränka tryck- och yttrandefriheten blir troligen lika allvarliga som i det mest radikala alternativet.

I det politiska livet har den svenska tryckfrihetsmodellen länge tillhört de mest centrala värdena, som somliga nog ibland varit vårdslösa med, men som över partigränserna setts som en självklar och fundamental del av svensk samhällsordning.

Skillnaderna mot andra länders tryckfrihetsregleringar är många och långtgående, och det utredningsförslaget går ut på är ett drastiskt systemskifte där den svenska modellen underordnas den mer auktoritära kontinentala ordningen. Vår modell, "Chydenius-modellen" efter sin främste skapare, prästen och riksdagsmannen Anders Chydenius, är stötande och utmanande mot mycket av etablerad juridisk tradition i Europa. Den utmanar också juridiska skråintressen som på ett europeiskt plan har betydande styrka, och som i allt högre grad präglar värderingsbildningen även bland svenska jurister.

En mängd sätt att processa mot användningen av det fria ordet är omöjliga i Sverige, men inte bara möjliga utan ibland mycket lönsamma för jurister i andra länder. Vår tryckfrihetsförordning innehåller en lång rad noga utformade hinder som ofta gör det omöjligt för både statsmakt och andra att driva process och få ut skadestånd. Inte minst förhindras att ekonomiska, politiska, religiösa eller andra intressen får juristmakten att prejudikatsvägen dra allt snävare gränser genom skadeståndsdomar, publiceringsförbud eller straff.

Alla de byggstenar som ger vårt tryckfrihetsskydd dess styrka, från juryrättegången till meddelarfriheten, från förbudet mot att myndigheter efterforskar mediers källor till förbudet mot skadestånd utan fällande juryutslag om brottslighet, ligger nu i grundlag högst upp i lagarnas hierarki. Flyttas det till vanlig lag får alla dessa viktiga skyddsregler en lägre rang än Europakonventionens luddighet, och i praktiken blir det möjligt för domstolsjurister att "proportionalitetspröva" till och med de mest viktiga och känsliga bestämmelserna, och döma dem som mindre viktiga än "motstående intressen" vars "rättigheter" innebär att tryckfriheten inskränks.

Detta skulle öppna många process- och inkomstmöjligheter för jurister som vill bli av med den svenska tryckfrihetsmodellen. Inte ens en så central sak som det svenska censurförbudet skulle gå säker. I den beryktade Caroline-domen, som blivit ett vanligt slagträ mot Tryckfrihetsförordningen, fällde en handfull domare i Strassbourg Tyskland därför att tyska domstolar inte varit tillräckligt långtgående när de förhandsförbjöd publiceringar!

Alla som sätter värde på svensk yttrandefrihet bör nu förstå att det som ligger på bordet är ett angrepp så radikalt att det är det mest långtgående som kommit från central statlig nivå efter demokratins genombrott.

Prinsessan Caroline av Monaco vann 2004 en tvist med tysk press om privatlivets helgd.

Åke Wredén

Åke Wredén är tidigare politisk redaktör på Nerikes Allehanda, sedan 2001 fri skribent, fota i tryckfrihetsfrågor.
Min fetstil.

Kommentarer till detta?
Citera
2006-12-05, 22:23
  #2
Medlem
stonetemplepetes avatar
Förvånande att det inte kommit några kommentarer till denna artikel.
Jag är iofs inte förvånad över den , tyvärr, möjliga utvecklingen, men vi har redan sett det här under flera år. Vi är t.ex. här förbjudna att diskutera vissa saker som rör vissa möjligt kommersiella områden och det är ju helt frikopplat från yttrandefriheten i Sverige. Eftersom servrarna är placerad under brittisk lag idag så riskerar vi att bli begränsade i vår yttrandefrihet i helt andra frågor. Vad jag vill säga är att det inte på något sätt är något nytt, staten kan lätt genom privata påtryckningar eller en allmän känsla av moral inskränka friheten för individens möjligheter att uttrycka sig. Att dessutom sänka ner lagen till en lägre nivå med risk för allehanda juridiska apkonster gör ju inte saken bättre. Jag tror att om vi rör oss i den riktningen som artikelförfattaren befararå är det tyvärr så att det är lättare att få jurister att driva skadeståndsmål mot yttrandefrihet än att försvara densamma, även i Sverige.
Citera
2006-12-05, 22:49
  #3
Medlem
Intressant text om Bonniermedias hyckleri i denna frågan:

http://www.patriot.nu/artikel.asp?artikelID=647
Citera
2006-12-06, 07:52
  #4
Medlem
Robin Woods avatar
Citat:
Ursprungligen postat av stonetemplepete
Jag tror att om vi rör oss i den riktningen som artikelförfattaren befarar så är det tyvärr så att det är lättare att få jurister att driva skadeståndsmål mot yttrandefrihet än att försvara densamma, även i Sverige.

(Jag tror att om vi rör oss i den riktningen)

Är det inte så att vi har flyttat oss dit i en del yttrandefrihetsmål idag?
Denna utveckling rör sig sakta mot en total sådan, och som man kan tro,
så är detta avsiktligt och inte fråga om någon förenkling i samhällsutvecklingen för enskillda länder. Vilket har med globalisering och maktkoncentration att göra!
Citera
2006-12-14, 18:14
  #5
Medlem
Ajajajs avatar
Finns det kunnigt folk här på Flashback, som kan kommentera förslaget och dess chans eller risk att realiseras? Kanske någon från Politik-forat?


Vad är egentligen risken att detta blir verklighet?

Egentligen strider ju det här mot Sveriges starka PK-förtryck så ur det perspektivet förefaller ju hela förslaget idiotiskt, å andra sidan är det väl inte Sverige, utan Europeiska intressen som driver på i den här frågan?

Och vad innebär det för Flashback? Slutdebatterat på Flashback? Det låter ju som någon godtyckligt skulle kunna börja processa mot FB, om det är något som stör denne...


Citera
2006-12-15, 18:10
  #6
Medlem
General Nogis avatar
Citat:
I det ena förslaget ersätts de - med undantag av bestämmelser om offentlighetsprincip - inte av någonting på grundlagsnivå förutom Regeringsformens mycket svaga skydd för muntlig yttrandefrihet. Yttrandefriheten regleras och inskränks då i vanlig lag och blir underordnad Europakonventionens synnerligen vaga och svaga skyddsbestämmelser och de tolkningar domstolarna kan göra av dessa.

De tva ledande lander inom EU, Frankrike och Tyskland, forbjuder "forintelsefornekelse" med arslanga fangelsestraff som maximipafoljd. Om svensk tryckfrihet avskaffas til forman for EU-direktiv och rekommendationer, hur stor ar chansen for att ovriga mindre EU-lander, bland dem Sverige, tvingas harmonisera sin lagstiftning mot de kontinentala kattarlagarna?
Citera
2006-12-15, 19:33
  #7
Medlem
trass avatar
Skulle vara intressant att höra om de juridiska särintressen som ska tjäna som inspiratörer till orienteringen bort från Tryckfrihetsförordningen. Vad är detta för krafter och vad är deras mål; på vilket sätt är detta ett särintresse? Vilka andra krafter är intresserade av en sådan utveckling?

En del märkliga situationer uppstår onekligen när nationalstaten försvagas institutionellt och vissa elitgrupper börjar hänga mellan nivåerna. Plötsligt kan mycket gamla och väl fungerande traditioner bli inaktuella mycket snabb utan att någon utanför de innersta kretsarna har en aning om vad som pågår.

Olustigt
Citera
2006-12-15, 21:38
  #8
Medlem
Ajajajs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av tras
Skulle vara intressant att höra om de juridiska särintressen som ska tjäna som inspiratörer till orienteringen bort från Tryckfrihetsförordningen. Vad är detta för krafter och vad är deras mål; på vilket sätt är detta ett särintresse? Vilka andra krafter är intresserade av en sådan utveckling?
Bra frågor!

Frågan är, hur ska politikerna motivera detta för folket? : "Just nu har vi visserligen en stark lag för yttrandefrihet, meeeen vi tyckte det var rätt onödigt och kör en svagare variant!"

Eller det är kanske så att det inte blir någon debatt alls?

Kommer media agera det lydiga redskap dom brukar vara, och helt enkelt inte ta upp denna fråga i någon större omfattning?

Citat:
Ursprungligen postat av tras
En del märkliga situationer uppstår onekligen när nationalstaten försvagas institutionellt och vissa elitgrupper börjar hänga mellan nivåerna. Plötsligt kan mycket gamla och väl fungerande traditioner bli inaktuella mycket snabb utan att någon utanför de innersta kretsarna har en aning om vad som pågår.

Olustigt
Vad syftar du på och vad menar du?

Citera
2006-12-15, 22:04
  #9
Medlem
Ezzelinos avatar
Onekligen oroväckande förslag som kan tänkas leda till fortsatt utspädning och underminering av yttrandefriheten.

Vilka individer (jurister?) har lobbat för Tryckfrihetsförordningens och Yttrandefrihetsgrundlagens avskaffande?

Citat:
"Men ändå skulle det som KU och riksdagen så tydligt sagt att de inte ville ha utredas igen, det fick några inom eller utom kanslihuset förre justitieministern Bodström att gå med på. I förra veckan kom resultatet.---Skillnaderna mot andra länders tryckfrihetsregleringar är många och långtgående, och det utredningsförslaget går ut på är ett drastiskt systemskifte där den svenska modellen underordnas den mer auktoritära kontinentala ordningen."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.j...usRenderType=6

Citat:
"---Tidningsutgivarnas, TU:s, tryckfrihetsexpert, juristen Per Hultengård, betraktar - liksom Svenska Journalistförbundets, SJF:s, ordförande Agneta Lindblom Hultén - beredningens två första modellerna som "väldigt drastiska" förändringar:

- De innebär ett kraftigt försämrat skydd för tryck- och yttrandefriheten.
Att slå samman TF och YGL är tankar som funnits förr och historiskt har man sagt att det finns risker med detta då det skulle kunna försvaga skyddet av de tryckta skrifterna.---"
Citera
2006-12-15, 22:11
  #10
Medlem
BlizzardKings avatar
Ja, vad ska man säga annat än att det var väntat. De skåderättegångar som pågår i Tyskland just nu - som General Nogi nämner här ovan - är sannolikt exempel på vad som skulle kunna hända här om yttrandefriheten begränsas. Och allting ska ju EU-anpassas numera så det är väl bara en logisk följd av utvecklingen så att säga. Säkerligen kommer också den hittills varande friheten på Internet att begränsas på ett eller annat sätt, i alla fall om det i artikeln nämnda vidriga diktatoriska lagförslaget går igenom.

Måste erkänna att jag trodde att USA, genom sitt 1st amendment, hade det starkaste skyddet för tryck- och yttrandefrihet.
Citera
2006-12-15, 22:13
  #11
Medlem
Ajajajs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Ezzelino
Onekligen oroväckande förslag som kan tänkas leda till fortsatt utspädning och underminering av yttrandefriheten.

Vilka individer (jurister?) har lobbat för Tryckfrihetsförordningens och Yttrandefrihetsgrundlagens avskaffande?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.j...usRenderType=6
EU-anpassning, och en dålig sådan.

Undrar vad det kan innebära för Flashback?
Citera
2006-12-15, 22:18
  #12
Medlem
Ajajajs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av BlizzardKing
Ja, vad ska man säga annat än att det var väntat. De skåderättegångar som pågår i Tyskland just nu - som General Nogi nämner här ovan - är sannolikt exempel på vad som skulle kunna hända här om yttrandefriheten begränsas. Och allting ska ju EU-anpassas numera så det är väl bara en logisk följd av utvecklingen så att säga. Säkerligen kommer också den hittills varande friheten på Internet att begränsas på ett eller annat sätt, i alla fall om det i artikeln nämnda vidriga diktatoriska lagförslaget går igenom.
Bortsett från förintelseförnekelse, vad innebär det för mindre spektakulära påståenden eller kritik. Tänker på debatt i invandringsrelaterade frågor i första hand.

Citat:
Ursprungligen postat av BlizzardKing
Måste erkänna att jag trodde att USA, genom sitt 1st amendment, hade det starkaste skyddet för tryck- och yttrandefrihet.
Har dom inte det då?


Angående internet så filas det på förslag om förbud mot "terrorism"-siter... Vilket i steg 2 kan appliceras godtyckligt på en massa webbsidor som egentligen inte har något med terrorism att göra.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback