2006-12-02, 10:07
  #25
Medlem
flowss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Profax
Låter som väldigt psykologirelaterade arbetsuppgifter:


Rekrytering är en typisk uppgift för en psykolog. Skapa psykologiska tester, utvärdera dem och rekommendera företagen vem de bör anställa.

Dessvärre har inte en psykolog de ekonomiska samt juridiska kunskaperna för att faktiskt anställa och göra av sig med personal. Däremot kan de hjälpa till vid rekryteringen, absolut!

Citat:
Stödjande och rådgivande.. vet inte exakt vad du menar med det, men vad är det man ägnar sig åt i terapi om inte stöd och rådgivning?

Att dra igång en terapi på varje anställd känns lite väl tungt och inget en psykolog (nu pratar vi dock psykoterapeut) skulle orka med på ett företag där det är 100 anställda. Däremot fungerar personalvetaren som en psykoterapeutlight, vilket så klart en psykolog också skulle klara av. Men i organisationer är det ofta bestämda mål som styr, inte sällan med ekonomiska och juridiska aspekter. Det som psykologer inte har så bra koll på, alltså.

Citat:
Vet inte riktigt vad du menar med det här heller, men lösa konflikter, peppa och skapa en bra arbetsmiljö är ockå typiska uppgifter för en organisationspsykolog.
Absolut!


En personalvetare har ett bredare kunskapsområde vilket anses nyttigt vid redan nämnda arbetsuppgifter. I väldigt många fall kompletterar psykologer, ekonomier och jurister personalvetaren men det är bara personalvetaren som har kunskap från alla tre områden och det är alltså just den egenskapen som företag behöver i väldigt många fall. Sen sysslar många personalvetare med ledarutveckling, utbildningar av olika slag och av psykologer, ekonomer och jurister är det bara personalvetarna som har utbildning för det.
Citera
2006-12-02, 10:11
  #26
Medlem
Lite information om mig: Utbildad vid UU jobbar fr nrvarande med sjukskrivna, skte ett vikariat p skoj och fick detta. Skall gra klart min D-uppsats samtidigt Gr inte s bra, men det har kommit in ca 40 sidor.Kommer dock ske till vren

Har flera vnner som arbetar inom PA och f av dem har psykologi i sin utb.

Citat:
Ursprungligen postat av Profax
Rekrytering r en typisk uppgift fr en psykolog. Skapa psykologiska tester, utvrdera dem och rekommendera fretagen vem de br anstlla.

Testerna du pratar om r frmodligen svarsformulr med ett, kryss, tv frgor. Detta slutade man med p serisa rekryteringsfretag fr ca 10 r sedan.

Det man frsker gra nu fr tiden r att skapa ett fungerande lag (Team) utifrn intervjuer. Fr att komma till intervju har ngon gtt igenom och lst din anskan och gjort en validering av ditt CV samt eventuellt kontrollerat uppgifterna p de man finner mest lmpliga. Tvivlar p att 5 r p psykologen i Uppsala lockar till att sitta och rota i papper p det sttet.

Socialpsykologi/Sociologi eller psykologi alt. PPU brukar dock fungera ganska lika p dessa punkter vad gller frstelse fr och hur man br tolka diskurser samt hlla i intervjuer. Man br dock ha i tanke att som psykolog frutstter det ofta att man har en lngvarig relation med sin patient fr att komma fram till problemen. Anst. intervjun r en bedmning som sker ganska fort. Drefter r det bara att validera kunskapen. Inget som jag skulle gra som psykolog. Det handlar om ett arbete som mste g fort, men nd vara effektivt. (Skulle jag vara psykolog skulle jag se det som bortkastad tid att sitta och jobba med liknande sakerMen det r min icke objektiva iakttagelse s den fr st fr mig.)

Sen skall du kunna gra en grundlggande vrdering av organisationen individen skall anstllas fr, det krvs viss inblick i org. kultur och org. mlbild s som framtida ml osv. Organisationsteori r ingen stor bit fr psykologer eller ekonomer.

Citat:
Ursprungligen postat av Profax
Stdjande och rdgivande.. vet inte exakt vad du menar med det, men vad r det man gnar sig t i terapi om inte std och rdgivning?


Givetvis gr psykologer det, men det gr ven socionomer, socialpsykologer, pedagoger, osv.... Beteendevetenskap r ett brett mne och olika inriktningar gr att man r lmpad fr olika ndaml...

Citat:
Ursprungligen postat av Profax
Vet inte riktigt vad du menar med det hr heller, men lsa konflikter, peppa och skapa en bra arbetsmilj r ock typiska uppgifter fr en organisationspsykolog.?


Eller varfr inte ha en informatr fr att peppa organisationen och sprida propaganda.

Som jag sagt tidigare, det finns mnga olika saker som lmpar sig fr det hr. Dock s studerar man frhllandevis stora grupper inom sociologi/socialpsykologi eller PPU vilket gr att man i vissa fall har en strre kunskap om att samla in och samanstlla information.


Citat:
Hur som helst s tycker jag det lter som vldigt psykologi-relaterade uppgifter och vldigt lite relaterat med ekonomi och juridik, vore det inte bttre att anstlla en organisationspsykolog istllet? Han r ju faktiskt en utbildad expert p personal och mnskligt beteende, dessutom s har han ju terapi och gruppterapi som enormt vrdefulla redskap fr all typ av rdgivning och utvrdering av personal.

Anstllningsavtal, inblick i hur en budget grs och vetskap om vilken diskurs som anvnds gr att det inte r ngon mening med att anstlla en specialist som r grisdyr fr en specifik uppgift och en jurist fr att teckna anstllningsavtal motsv och en ekonom....

Resultatet r PA. Dock innebr detta inte att en org.psykolog inte r PA i grunden. Denne kan mycket vl ha lst PA och inriktat sig p psykologi men ha 10 p arb. rtt. Han skulle nog titulera sig org.psykolog d det lter bttre i folks mun.

Precis som att doktorn sllan r doktor utan lkare och eventuellt specialist i sitt mne...

Att ekonomer fick ta hand om PA delen har visat sig vara ganska frdande, en id som man fick nr man skulle rationalisera en massa under 90-talet. Resultatet har inte alltid varit lyckat. Orkar dock inte g in p djupet hr


Frdelen som grabb om man sker PA r att det r en majoritet tjejer som lser PA. Nackdelen som en arbgiv. jag pratade med sa; var att det hller p att bli ett kvinnoyrke. Med allt vad det nu innebr. Lg ln osv.
Citera
2006-12-02, 11:32
  #27
Medlem
Det där är ingen rättvis bild av psykologer.

Vi läser organisationspsykologi, ledarskapspsykologi, arbetslivspsykologi och socialpsykologi. Vi tränar praktiskt rekryteringsförfarandet, och det har ingenting med papper och penna-test att göra. Alla de metoder vi använder är utvärderade och har hög validitet.

Jag undrar vilken kunskap team-building bygger på.

Och att vi inte skulle ha kunskap i att samla in och sammanställa information förstår jag inte alls. Läser du psykologisk forskning ser du att det är vad vi använder för att nå psykologisk kunskap. Samma sak gäller utredningar. Det senare givetvis beroende på vad vi utreder.

Vad är en socialpsykolog?
Citera
2006-12-02, 11:59
  #28
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av jerklaren
Det där är ingen rättvis bild av psykologer.

Vi läser organisationspsykologi, ledarskapspsykologi, arbetslivspsykologi och socialpsykologi. Vi tränar praktiskt rekryteringsförfarandet, och det har ingenting med papper och penna-test att göra. Alla de metoder vi använder är utvärderade och har hög validitet.

Jag undrar vilken kunskap team-building bygger på.

Och att vi inte skulle ha kunskap i att samla in och sammanställa information förstår jag inte alls. Läser du psykologisk forskning ser du att det är vad vi använder för att nå psykologisk kunskap. Samma sak gäller utredningar. Det senare givetvis beroende på vad vi utreder.

Vad är en socialpsykolog?

Om du nu tar och läser igenom det jag skrivit en gång till så påsår jag inte att psykologer saknar den kunskapen. Dock är det som så att många på PA har läst organisationspsykologi, ledarskapspsykologi, arbetslivspsykologi, socialpsykologi, sociologi med rganisationsinrikting eller pedagogik med organisationsinriktning m.m. Samtliga dessa flyter in i varandra väldigt mycket. Därav namnet beteendevetenskap. Vilken som är "bäst" tänker jag inte diskutera. Det lämnar jag till sandlådan och om du vill delta där så rör det inte mig i ryggen. Men detta innebär att vi är mer inriktade på org än psykologer...

Jag är fullt medveten om att kunskapen om att validera är något som alla ovanstående inriktningar har. Men saknar du grundkunskaper i hur utbildningssystem är uppbyggda motsv så är det en mer kostsam process att validera vem som bör vara mest lämpad. För att göra det enkelt: Jämför en 80-talists utb. med någon som är 60-talist. Är man då insatt i hur olika utb. system är uppyggda har man kortat den sträckan något....

Det jag säger i mitt tidigare inlägg är att jag betvivlar att det är HR man vill pyssla med efter 5 år till psykolog....Att ni inte läser org.teori har jag aldrig påstått, men jag har drygt 160 p från sociologi org. arb. pers. & PPU vilket gör att jag är förhållandevis kunnig i de sakerna. Samt arb rätt. ekonomi och lite annat smått och gott (ja, jag har pluggat i mer än 6år) gör att jag är bättre lämpad att ta en HR roll än en som enbart har läst till psykolog eller ekonom eller jurist....

Sen att jag säger att i vissa fall, bör rimligtvis inte tolkas på det sätt du gör....Det är infantilt...

Läs om läs rätt..


TIllägg: Jag skulle aldrig lägga ner 5 år till psykolog för att jobba med HR. Då skulle jag jobba med ungdomar som har psykiska problem i stället. Samma sak gäller ekonomi, eller juridik. Om jag valt att ha en så fokuserad inriktning som dessa tre vill jag jobba med det inte med något annat...
Citera
2006-12-02, 12:34
  #29
Medlem
Varfr r du s nedltande?
Citera
2006-12-02, 13:31
  #30
Medlem
flowss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av jerklaren
Varför är du så nedlåtande?

Han har lärt sig av dig

Skämt åsido - jag tror ni missförstår lite varandra bara - även om njordr verkar vara lite panikslagen av någon anledning.

Som jag har sagt tidigare är psykologer ett utmärkt komplement till t.ex. val av personer etc. Men man kan inte välja vem som helst till företag - det finns arbetsrättsliga och ekonomiska aspekter att ta hänsyn till. I vissa företag kanske psykologer, jurister och ekonomer samarbetar - i andra kanske man har anställt en eller ett par personalvetare.

Smaken är som baken!

Förövrigt gillar jag inte "vi mot dom"-känslan man får av vissa inlägg här.
Citera
2006-12-02, 15:29
  #31
Medlem
Muskedunders avatar
Sikta p PA.
Vlj inriktning.
Vljer du psykologi s rkna med att du kommer att f en jvla massa jobb som kommer gra dig ledsen. Att gra frndringsarbeten p fretag dr de anstllda inte vill f ndringar r i princip hur otacksamt som helst.

andra sidan finns mjligheten att jobba med kompetensutveckling om du vljer psykologi, och det r nog inte dumt det. Att faktiskt kunna spela en roll i arbetstagarnas framtid och att vidga deras vrld leder till mbra-knslor hos ven den mest luttrade.

Men. tredje sidan.
Ang jobb.

Gissa hur mnga mnniskor som jobbar inom HR-avdelningen p ett fretag i storlek med t.ex. Kapp-Ahl?
Och Kapp-Ahl r nd stort.
Citera
2006-12-02, 16:24
  #32
Medlem
Ledsen om jag lt tyken.

Uppskattar inte nr mnniskor fritt tolkar saker jag sger eller skriver och p s stt vinklar det till felaktigheter, men skit i det.
Hade bara brdis ner p stan present till mor min stressade mig ngot. Kan ven ha att gra med att jag frskte f ner allt s snabbt som mjligt innan vagnen gick......
Citera
2006-12-02, 16:32
  #33
Medlem
Ad Astras avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Muskedunder
Men. tredje sidan.
Ang jobb.

Gissa hur mnga mnniskor som jobbar inom HR-avdelningen p ett fretag i storlek med t.ex. Kapp-Ahl?
Och Kapp-Ahl r nd stort.
P sttet du formulerar dig lter det vl ungefr som - en? Max tv?

Samtidigt r det vl bara i princip lkare, hantverkare och specialister inom olika forskningsflt som har en jttemarknad? Eller r PA-folk ovanligt utsatta?
Citera
2006-12-02, 17:19
  #34
Medlem
flowss avatar
Psykoterapeuter är den yrkesgrupp som lättast fick jobb efter examen.

Så får man dåligt med jobb som personalvetare (marknaden är dock balanserad så det finns ingen anledning till att bli nervös) så är det bara att plugga upp en psykoterapiutbildning.
Citera
2006-12-02, 17:25
  #35
Medlem
Ad Astras avatar
Citat:
Ursprungligen postat av flows
Psykoterapeuter r den yrkesgrupp som lttast fick jobb efter examen.

S fr man dligt med jobb som personalvetare (marknaden r dock balanserad s det finns ingen anledning till att bli nervs) s r det bara att plugga upp en psykoterapiutbildning.
Vad r egentligen en psykoterapeututbildning? r det samma som psykologprogrammet? Om inte, kan den lsas som egen utbildning? Jag har aldrig sett ngot annat n psykologutbildningen nmligen, och med tanke p att det r rtt stor skillnad p PA och psykolog knns det lite lngskt att det bara vore att "plugga upp" frn det. Det skulle ju om inte annat ta vldigt lng tid i s fall.
Citera
2006-12-02, 17:42
  #36
Medlem
flowss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Ad Astra
Vad är egentligen en psykoterapeututbildning? Är det samma som psykologprogrammet? Om inte, kan den läsas som egen utbildning? Jag har aldrig sett något annat än psykologutbildningen nämligen, och med tanke på att det är rätt stor skillnad på PA och psykolog känns det lite långsökt att det bara vore att "plugga upp" från det. Det skulle ju om inte annat ta väldigt lång tid i så fall.

Psykoterapi är en "egen" utbildning. Men du måste ha steg 1 i psykoterapi för att få påbörja den. Hur exakt det går till vet jag inte - men jag ska ta reda på det tänkte jag.

Socionomer, skötare etc etc kan bli psykoterapeuter, så det är nog inga problem dock.

Att vara psykolog är inte samma sak som att vara psykoterapeut. Du måste läsa till det, ovanpå psykologutbildningen. Samma med psykiater (läkare med specialistkompetens inom psyk), måste också läsa till.

Om jag förstått allt rätt, dvs.

Citat:
Ursprungligen postat av http://www.umu.se/clin_sci/psythera/utbildning/grundlaggande.htm
Särskild behörighet
Den sökande skall

1. under utbildningstiden ha anställning eller uppdrag genom avtal på arbetsplats, som bedriver psykoterapi med möjlighet till både individual- (psykodynamisk alternativt kognitiv terapi) och familjeterapi, vilket skall kunna verifieras med intyg från arbetsgivaren;
2. under utbildningstiden ingå i ett arbetsteam och förväntas få sådana psykoterapeutiska arbetsuppgifter, som kan utgöra underlag för meningsfull handledning;
3. ha genomgått yrkesutbildning, i vilken ingått minst 150 undervisningstimmar i ämnen som psykologi, sociologi, pedagogik eller psykiatri - alternativt bedrivit studier i ett beteendevetenskapligt ämne eller psykiatri motsvarande en termins heltidsstudier inom högskolan - alternativt på annat sätt tillgodogjort sig motsvarande kunskaper.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in