Citat:
Jag tror detta är det springande punkten. Traditionellt har båtmänniskan varit en allfixare som utöver att uppskatta sjölivet även gillat att pyssla med sin båt - serva eller laga motorn, byta slangar, felsöka problem, dra om elsystem, installera ny utrustning, byta kök, renovera värmaren och annat, tvätta, slipa och måla skrovet m.m.
Många på 70-/80-talet byggde för sjutton sin båt själv utifrån halv- eller 3/4-fabrikat. Man fick ett nyplastat tomt skrov från tillverkaren och några pallar med inredningen bredvid.
Majoriteten av dagens unga vuxna begriper ingenting om såna saker. De är uppvuxna helt elektroniskt, har aldrig hållit i en skruvmejsel och har ingen aning om varför man ska använda ringnycklar istf skiftnyckel.
Nej, bekvämt och enkelt ska det vara! Allt ska vara nytt, fräscht och bara funka utan vidare (och utan att man behöver ägna tid åt att sätta sig in i hur något fungerar genom att t ex läsa en bruksanvisning, det måste finnas en video att titta på) och blir det något slags problem så ringer man någon som kommer och fixar det, eller så lämnar man in sin pryl till något slags firma. Det är likadant i bilvärlden.
Man kan såklart köpa en ny båt och slippa allt fix och reparationer som kommer med en 30-40 år gammal skorv, och låta varvet ta hand om all service. Men hur många vanliga familjer eller par har egentligen de ekonomiska resurserna till det?
Dessutom finns det stora ytor ute på sjön som saknar mobildatatillgång och dagens unga vuxna samt deras barn och ungdomar kan inte leva en timme utan internet.
Ja, jag är en grinig gubbjävel som inte tycker de yngre generationerna riktigt håller måttet.
Jag köpte nyligen en båt med en hel del fixbehov men det ska bara bli roligt.
Många unga vuxna kan inte heller tänka sig att hjälpa till med lite vakt och arbete på båtklubben, vilket traditionellt är en del av båtlivet. En eller två vaktnätter/år samt hjälpa till lite vid upptag och sjösättning är alldeles för jobbigt så därför det blir ingen båt. Hyperindividualismen har sitt pris...
Mmmm, att sätta segel och skota hem, eller få fart på motorn, kan de flesta lära sig ganska snabbt.
Fast sedan är det ju då allt det andra också. Du behöver:
- Ta förarbevis för att lära dig läsa och förstå sjökort, kunna ta ut en kurs, förstå var på ett sjökort du är etc. etc.. (jaja, plotter och GPS är givetvis jättebra på alla sätt och vis men du måste ändå kunna köra manuellt, av säkerhetsskäl)
- Lära väjningsregler
- ta radiocert (vilket tar en dag men det är ändå för jobbigt)
- veta hur båten hanteras vid tilläggning och avfärd
- tänka på ett antal säkerhetsfrågor vid nattförtöjning
- hålla noggrann koll på vädret
- kunna ett gäng knopar och annat sjömanskap
- vid segling utomskärs krävs ännu mer säkerhetsutrustning och kunskaper
- kunna fixa enklare fel och tillbud på båten. Sjöräddningen finns inte till för att köra ut bränsle och lufta din motor när du kört slut på diesel
- förstå hur din båt uppför sig vid olika situationer, vindar, sjögång. Både motor- och segelbåt
Med mera, med mera. Allt detta är alldeles för jobbigt för unga vuxna i dag. Därför kommer båtlivet att på sikt dö ut. Kvar blir ett mindre antal entusiaster som inte låter sig nedslås av allt ovan.
Nyligen var det någon tråd här på FB där en ung förmåga tyckte det går bra att köpa en båt och sedan dra till Gotland, utan några nautiska kunskaper överhuvudtaget. Det är såna personer som sedan hamnar på nyheterna när sjöräddningen ryckt ut.
Ett annat betydligt större problem är den kommande båtklubbsdöden. Staten och dess myndigheter skruvar hela tiden upp miljökraven för båtlivet. Klubbarna och båtsällskapen kommer framöver troligen att tvingas sanera sina upplagsplatser och marker som har giftrester en bit under ytan (från decennier av bottentvätt, målning, slipning och annat underhåll med toxiska produkter) och även muddra bort gifthaltigt bottensediment under båtplatserna/bryggorna.
Detta kostar mångmiljonbelopp för varje båtanläggning och är något som många små- eller medelstora anläggningar inte har en chans att kunna finansiera utan att chockhöja avgifterna, vilket skrämmer bort medlemmarna. Kvar blir de stora, dyra marinorna som är så nya att de inte har den här föroreningsproblematiken, eller att de kan ta kostnaderna ändå. Eftersom det kostar 3000 i månaden att ha båten där istället för 5000 per säsong på de mindre ställena där medlemmarna hjälper till lite.
Det är precis som om Staten vill ha bort fritidsbåtarna helt i det här landet.
__________________
Senast redigerad av HRC 2024-06-28 kl. 20:10.
Senast redigerad av HRC 2024-06-28 kl. 20:10.