Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2023-06-30, 16:30
  #1
Medlem
FNLSs avatar
110th Tour de France

Officiell hemsida: www.letour.fr

Bättre hemsida (dock ständigt överbelastad): https://www.procyclingstats.com/race...2023/startlist

TV: Eurosport med Vacchi och kanske Adamson

Förhandssnack: https://inrng.com/

Dags för årets andra treveckorslopp. Ifjol startade man i Köpenhamn och rent flaggmässigt är steget därifrån till baskiska Bilbao inte långt. Däremot banprofilsmässigt bjuds det på något helt annat, här gäller det att vara från start om man inte vill sumpa sina chanser i totalen direkt. Därefter väntar 4 bergsmålgångar och bara ett tempolopp, ett ganska kuperat sådant, innan vi återigen når den franska huvudstaden Paris. Här är favoriterna i årets Tour de France, och efter de två inledande styckena följer gänget som slåss om tredjeplatsen.

(* innebär att åkaren deltar i ungdomstävlingen, en tävling som Pogacar lett sedan 13:e etappen 2020 och mycket väl kan leda hela vägen även denna gång, dock för sista gången.)

https://www.procyclingstats.com/race.../top-gc-riders

Jumbo-Visma: Jonas Vingegaard blev Winnergaard (dansk TV) ifjol när han bröt Pogacars segersvit. I år har han varit minst lika bra, om inte bättre, bland annat när han vann Dauphiné med över två minuter. Till 75 % samma lag som förra året, däribland Kuss som alltid är bäst i bergen sista veckan. Och givetvis allkonstnären Van Aert som är behjälplig i nästan all sorts terräng.

UAE: Om Tadej Pogacar* varit bra tidigare år så har han nog varit ännu bättre i år. Vann stort mot Vingegaard i Paris-Nice och blev även förste GC sedan 80-talet att vinna Flandern Runt. En skada i Liegé avslutade vårsäsongen och bortsett från dubbelseger i slovenska mästerskapen har han inte tävlat på över två månader. Uppbackningen har blivit bättre år för år, bland annat tillkommer Adam Yates i laget som vann Romandiet och var tvåa i Dauphiné.

Jayco: Simon Yates inledde säsongen bra med andraplats Down under och fjärde i Paris-Nice. Men Romandiet bröt han med magsmärtor på första etappen och har inte tävlat sedan dess, så de sista 80 dagarna har han bara kört en prolog. Därmed väldigt osäkert var han står, men är kroppen redo kan det räcka till podiet. Väldigt tunn uppbackning i bergen.

Bahrain: Det finns nog ingen som älskar avsaknaden av multipla tempolopp lika mycket som Landa. Den klätterstarka spanjoren var tvåa i Baskien men lyckades däremot inte alls i Dauphiné. Gedigen uppbackning med Bilbao, Haig och Poels i bergen.

Trek: Årets genombrott har danske mästaren Skjelmose* stått för. I Vallonska Pilen blev han tvåa och toppade det med att vinna en etapp och totalt i Schweiz. Mångsidig åkare men som saknar rutin över tre veckor. Han fick inte köra Touren från hembyn ifjol utan enda erfarenheten är fjolårets Giro där han inte märktes mycket. Han kan få fin hjälp av Ciccone som fortsatt har fina toppar, som segern sista dagen i Dauphiné, men som inte har stabilitet över tre veckor längre.

AG2R: O’Connor var fyra för två år sedan och visade med tredjeplatsen i Dauphiné att det finns chans på mer här. Tidigare en ganska svag tempoåkare men till och med det lyckades han med i genrepet. I laget finns också Gall* som vann en etapp i Schweiz och låg tvåa inför sista dagens tempo där han dock rasade till åttondeplats.

Bora: Fjolårets Girovinnare Hindley har smugit under säsongen men blev fin fyra i Dauphiné. Först och främst en klättrare men inte alltför dålig vare sig i tempo eller spurt heller. Får mest hjälp i bergen av tyske mästaren Buchmann, Tourfyra för fyra år sedan men inte i närheten av det sedan dess.

Movistar: Med sjätteplats i Tirreno-Adriatico och femteplats i Baskien var Mas min tredjefavorit här, enda tills den bleka insatsen i Dauphiné där han inte alls hängde med. Möjligen försökte han spara på formtoppen som även ska räcka över Vueltan, en av väldigt få åkare numera som satsar på två stora etapplopp i rad. I form är spanjoren en av de bästa klättrarna och han sörjer nog inte den lilla mängden tempoåkning.

EF: Olympiamästaren Carapaz var tvåa i Girot ifjol men har inga etapploppsresultat att skryta med efter det. Uran bröt Girot men kom tillbaka direkt med sjätteplats i Schweiz och även Powless har varit sexa i år i Paris-Nice. Att någon av dem håller över tre veckor känns dock inte troligt.

FDJ: Efter andraplatsen i Paris-Nice och fjärdeplatsen i Baskien kändes Gaudu som en stark aspirant till tredjeplatsen. Den lilla mängden tempo ökar ytterligare hans chanser. Men i Dauphiné gick det inte alls som bara blev 30:e man där. Laget tror ändå så pass mycket på honom att han får full uppbackning och att spurtaren Demaré lämnas utanför laget. Bäste hjälpryttare i bergen blir Girots bergakung Pinot.

DSM: Bardet var på podiet både 2016 och 2017 men har mer gått mot att vara en klassikeråkare sedan dess. Har visat en stabil nivå i år med sjundeplatser i Paris-Nice och Romandiet och toppade det med femteplats i Schweiz.

Ineos: Britterna brukar ställa upp med en handfull kaptener, men denna gång är det tveksamt om de ställer upp med någon. Bernal är inte tillbaka i gammalt gott slag efter kraschen som höll honom borta ifjol, även om åttondeplatsen i Romandiet var ett steg i rätt riktning. Martinez vann förvisso Algarve men har inte imponerat i full konkurrens. Strade Bianche vinnaren Pidcock* har imponerat i endagslopp men inte i etapplopp. Faktum är att ännu yngre Rodriguez* var bäst i laget i Dauphiné som nia. Någon av de fyra måste lyfta sig ett par nivåer för att man ska utmana om podiet igen, annars ligger nog lagtävlingen bra till.

Cofidis: Martin fortsätter ta sina myrsteg mot toppen men skulle behöva ett större lyft snart om han på allvar ska blanda sig i tätstriden. Sexa i Dauphiné där det största tappet som vanligt kom i tempo, i bergen var han i stort sätt jämn mot sina konkurrenter.

Astana: Lutsenko började året att vinna sista etappen och totalt på Sicilien, men bröt sedan både Romandiet och Schweiz tidigt. Dubbelseger på kazakiska mästerskapen tyder ändå på att han är i tävlingsdugligt skick. Sjua och åtta de två senaste upplagorna och det är väl ungefär där han kan smyga in igen om allt går väl.

Israel: Ska Woods någon gång lyckas i en Grand Tour är det kanske nu när det knappt är någon tempokörning. Han blev sexa i Katalonien och visade fin form när han nyligen vann kungaetappen och totalt i ett franskt lopp med alldeles för långt namn.

Intermarché: Efter fyra tunga år kom Meintjes tillbaka ifjol med bland annat etappseger i Vueltan. Årets säsong inleddes lite försiktigt men andraplatsen i Sicilien följdes upp med sjunde i Dauphiné så sydafrikanen är redo för en ny topp 10 placering.

Lotto: Belgarna har ett svagt klättrarlag men unge Van Gils* känns ändå lite intressant. Sexa i Oman och i Ardennerklassikerna var han topp 11 i alla tre. Han däremot inte lyckats i de europeiska etapplopp han kört i år.

Uno-X: Underbarnet Johannesen vann framtidsloppet Tour de l’Avenier för två år sedan men har inte nått världstoppen lika fort som några tidigare vinnare. I år har det som bäst blivit en 15:e plats i Dauphiné. Bättre i samma lopp gick det för Träen som blev 8, Träen som ifjol diagnostiserades för testikelcancer men ganska snabbt tillfrisknade.
Citera
2023-06-30, 16:31
  #2
Medlem
FNLSs avatar
Touren är ju mycket mer än bara totalen. Bergspristävlingen brukar vara en svår tävling att gissa, även om Pogacar och Vingegaard har dubblat totalsegern med bergaseger de tre senaste åren. Skulle det bli någon annan så sätter jag mina imaginära slantar på att Alaphilippe åter vinner den tävlingen. Hemmaåkaren visade fin form i Dauphiné med etappseger bland annat. Och så har vi även kampen om poängtröjan till den bäste, och framförallt mest komplette spurtaren. Här kommer en genomgång av dessa.

https://www.procyclingstats.com/race...list/sprinters

Jumbo-Visma: Wout Van Aert vann poängtröjan i överlägsen stil ifjol och får han bara en hyggligt fri roll igen så borde segern redan vara klar. Han kan vinna i stort sätt alla etapper utom de allra tyngsta bergsetapparna och kan också plocka mycket poäng i utbrytning.

Alpecin: Philipsen var bäste spurtare ifjol med två etappsegrar och andraplats i poängtävlingen. Kapaciteten är minst lika bra i år med flera segrar på hemmaplan och dessutom andraplats i Roubaix. Det loppet vanns av lagkamraten van der Poel som flera gånger framgångsrikt dragit upp åt Philipsen. Men årets dubble momumentsegrare kommer även ta sina egna chanser, framförallt när det är kort och brant backe på slutet, då är det få som kan matcha honom.

Jayco: Groenewegen vann en av ytterst få klungspurter i Touren ifjol. I år har det blivit en seger i UAE och nyligen vann han de två första etapperna i Slovenien, innan en felskyltad rondell förstörde segersviten. Rutinerade Mezgec står för uppdraget.

Quick Step: Jakobsen var den tredje som vann en klungspurt ifjol. Han kommer till Touren med flera segrar denna säsong, bland annat i Tirreno-Adriatico. Och han dessutom nästan hela laget som backar upp honom, men världens bäste Mörköv som sista man i ett potentiellt långt led av blåa wolfpackare.

Trek: Urstarke Pedersen kommer till Touren med en etappseger från Girot i bagaget. Han vann en etapp i Touren ifjol, den gången i utbrytning där han kanske kommer bäst till sin rätt. Långe luxemburgske mästaren Kirsch plöjer vind fram tills spurten dras igång.

Uno-X: Kristoff har varit en institution i Tourens spurter i över tio år och är den största anledningen till att det norska laget nu gör Tourdebut. Han är också den ende i laget som tidigare kört Touren. Två segrar har det blivit denna säsong, bland annat i hembyn Stavanger. Han har ett fint samarbete med U23-tempovärldsmästaren Wärenskjold när spurten dras upp.

Lotto: Det känns som Ewan varit med i evigheter men han är bara 28. Det känns också som det var ett tag sedan han var som bäst, bara en seger i ett mindre belgiskt lopp har det blivit i år. Har nästan hela laget som kommer jobba åt honom under slätetapperna och han kommer få fin hjälp av Guarnieri som är en av fältets bästa uppdragare.

Intermarché: Girmay gör sin första Tour efter att ha kört halva Girot ifjol och firat med en kork i ögat. Matchar kanske inte de bästa i en plattspurt men på mer kuperade etapper kan det bli etappseger även här. Vann första etappen i Schweiz nyligen.

TotalEnergies: Sjufaldige poängtröjevinnaren Sagan är inte vad han en gång varit och i år är han segerlös. Inte ens på tuffare etapper lär han vinna en mindre klungspurt längre, det kommer nog krävas rätt utbrytning om det ska bli en 19:e etappseger.

Bora: En seger i ett belgiskt lopp räckte för att Meeus skulle peta Bennett som förstespurtare i Bora. Fin uppbackning får han av van Poppel, som även kan spurta själv som när han vann i Köln.

Bahrain: Bauhaus vann första etappen i Australien och får nu göra Tourdebut. Sittspurtaren Arndt drar upp och tidigare i spurttåget finns även den nyblivne brittiske mästaren Wright.

Cofidis: Coquard är nog förstaalternativet efter etappsegern Down under. Men själv är jag mer svag för den yngre Zingle som vunnit ett lopp på hemmaplan i år.

EF: Cort räcker inte till i klungspurter längre men är med sin mångsidighet väldigt vass i utbrytningar. Vann en etapp i Girot och vann även en etapp i Touren ifjol efter en knepig avslutning.

DSM: Welsford vann de två sista etapperna i Argentina och har även en seger i ett mindre belgiskt lopp. Långe Eekhoff blir uppdragare.

UAE: Trentin är vass i mindre grupper, frågan är om han får några egna chanser eller om han ska babysitta Pogacar dagarna i ända.

Movistar: Aranburu började karriären som spurtare men är lika mycket klättrare idag. I en utbrytning på en tuffare etapp kan han dock slå till.

Astana: Mark Cavendish hade haft en ganska svag säsong innan han slog till med seger i karriärens allra sista Giroetapp. Fyra gånger har han segrat på Champs-Élysées och tänkt om etappseger nummer 35 kommer på den franska paradgatan, det hade varit ett episkt avslut på Tour de France 2023.
Citera
2023-06-30, 16:44
  #3
Medlem
welcometorealitys avatar
Hoppas att det regnar varje dag, brukar inte följa detta, kanske att man spanar in lite då och då, men annars så brinner jag inte lika mycket som TS gör.
Citera
2023-06-30, 16:54
  #4
Medlem
diseuses avatar
För de som inte är fullt så opepp som welcometoreality finns det en dokumentärserie i åtta delar från förra årets Tour de France på Netflix (med titeln Klassikern inifrån):

https://www.netflix.com/tourdefrance
Citera
2023-06-30, 18:03
  #5
Avstängd
MrMadoffs avatar
Oddsmässigt så är det fördelat så att som slutgiltig vinnare ligger både Pogacar och Vingegaard på 2.10. Nästa steg är 17x pengarna på Jai Hindley. Sedan är stegen rätt stora ner till övriga. Vilken outsider tror ni har störst chans förutom de två förstnämnda att vinna totalen? Eller är det nästan omöjligt att se någon annan vinnare än Jonas/Pogacar?
Citera
2023-06-30, 18:08
  #6
Medlem
Wout kanske lämnar TdF i förtid då frugan väntar barn. Sedan vill han inte slita ut sig helt då VM lurar runt hörnet efter touren. Kan vara sätt att skaka av sig förväntningar men han har sagt stt gröna tröjan inte är ett mål.

Överlag har flera stjärnor via media hålly nere förväntningar på sig själva i olika utspel. van der Poel säger att första etappen kan vara för tuff för honom.

Pogacar säger att Vingegaard är favoriten. Ja så där håller de på.

Alaphilippe kommer inte vinna bergatröjan då han bara gör sig gällande i bergen med lägre poäng. Han behöver vara i utbrytning varje etapp med kat 2-4 berg och dessutom samla poäng gentemot andra spekulanter. Blir förmodligen ngn som är först över några HC och kat-1 som vinner den tävlingen.

Jag vill inte se Cavendish slå Eddys rekord. Punkt.
Citera
2023-06-30, 19:35
  #7
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av bohonos
Wout kanske lämnar TdF i förtid då frugan väntar barn. Sedan vill han inte slita ut sig helt då VM lurar runt hörnet efter touren. Kan vara sätt att skaka av sig förväntningar men han har sagt stt gröna tröjan inte är ett mål.

Överlag har flera stjärnor via media hålly nere förväntningar på sig själva i olika utspel. van der Poel säger att första etappen kan vara för tuff för honom.

Pogacar säger att Vingegaard är favoriten. Ja så där håller de på.

Alaphilippe kommer inte vinna bergatröjan då han bara gör sig gällande i bergen med lägre poäng. Han behöver vara i utbrytning varje etapp med kat 2-4 berg och dessutom samla poäng gentemot andra spekulanter. Blir förmodligen ngn som är först över några HC och kat-1 som vinner den tävlingen.

Jag vill inte se Cavendish slå Eddys rekord. Punkt.
Jag håller helt med, dock med motiveringen att Eddys rekord är taget på släta, tempo och bergsetapper vilket gör att hans rekord är så mycket mer än cav’s som enbart är spurter. Utan att förringa hans storhet men Eddy var en komplett cyklist punkt!
Citera
2023-06-30, 20:12
  #8
Medlem
rainbowias avatar
Simon Yates har tydligen bara ambitioner av etapper och inget GC med andra ord.

Ser framför mig Intermarché - Circus - Wanty med mer än en etappseger. Bara Beni ej Blackoutar med korkarna (på tal om att se).
Citera
2023-06-30, 20:51
  #9
Medlem
TilleyHats avatar
Pogačar är bara 24 år och har redan nio etappsegrar. Om han får vara hyfsat skadefri och behåller hungern kan han absolut vinna 6-8 Tour de France och hota Merckx och Cavendish rekord i antalet etappsegrar. Men kanske han om några år skiftar fokus till de andra stora etapploppen. De har han ju inte vunnit ännu, som bekant.
Citera
2023-06-30, 21:17
  #10
Medlem
JazzinForBlueJeans avatar
Jättestora förväntningar på Jonas hemma i Danmark - allt annat än seger kommer nog att ses som ett fiasko. Det som kan göra en lite orolig är att danskar sällan trivs bra som favoriter.....men, men Jonas fixar det här, va'?

Övriga danskar (DK har med 11 i årets TdF) blir också spännande att följa. Finns knappt nån etapp där en dansk inte har en chans att vinna - det är så j-vla imponerande. Väl bara lagtävlingen(INEOS favoriten där?) som man inte kan förvänta en dansk vara en del av - njaa okej, ungdomströjan blir nog också svårt......

Danmark, Tdf 2023:
Jonas,
Mikkel Bjerg,
Magnus Cort,
Kasper Asgreen,
Michael Mørkøv,
Matthias Skjelmose,
Mads Pedersen,
Søren Kragh-Andersen,
Christopher Juul-Jensen,
Anton Charmig,
Jonas Gregaard

Spåkulan:
GC: Jonas
Poäng: Mads Pedersen
Bergatröjan: Jonas
Ungdomströjan: Tadej Pogacar
Lagtävlingen: INEOS

Flest etappsegrar (individuellt): Jonas
Flest etappsegrar (lag): INEOS

1.etapp - topp 3
1. Fraile (INEOS)
2. Aranburu (Movistar)
3. Bilbao (Bahrain)
Citera
2023-06-30, 21:50
  #11
Medlem
FNLSs avatar
Tuffaste första etappen på 2000 talet. Två tvåor på slutet följt av 13 procent sista km
Citera
2023-07-01, 08:37
  #12
Medlem
FNLSs avatar
Finns ett gäng som borde gilla sista km idag. Van der Poel, Van aert, alaphilippe, pidcock och pogacar tex

Får hoppas kravallerna i Paris tar slut. Kan knappast cykla där som det är just nu
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback