Citat:
Ursprungligen postat av
Lacerda
Men Revolut har ju sedan över ett år tillbaka krävt att man redovisar sin skattehemvist. Det var där jag slutade att använda den banken. Men du menar att det inte är några problem än idag?
Japp, när dom startade den faktiska banken (UAB). Men det är inget som egentligen förändrar något. Faktorer som spelar in är egentligen var pengarna är ifrån, vad för typ av konto som skickar pengarna och dennes aktivitet på den banken tillsammans med mottagarens. CRS (Common reporting standard) inom banksektorn generellt gällande utländska pengar sker sällan om det inte är dubbelt gränsöverskridande då du har deklarationsplikt i din skattehemvist. Det vill säga, får du pengar från UK till Sverige finns det ingen rapport att göra enligt reglerna, om du INTE har uppgett skatteplikt i UK men har gjort det till mottagarlandet. Banken kan inte ansvara eller utföra utredningsarbete hur du deklarerar efter lokal lag, det är polisiärt ärende. Dom följer bara sina åtaganden.
Eftersom att Revolut är i Litauen (EU) rapporteras typ ingenting EU till EU därför. Jag har dock inte gjort uk överföringar sen brexit, så kan inte svara på om det är skarpa kontroller eller ej..
Det som kan bli körigt om du varit helt inaktiv på Revolut i många år är att trigga någon AML punkt i systemet. Mycket hänger också på kontot som skickar pengarna som sagt ovan, innehavare, mönster i övrigt, typ av bank, valuta, aktivitet på det kontot (annars kanske den banken flaggar istället).
Om du har någon betrodd i UK som kan göra överföringen åt dig som inte är riskgrupp ekonomiskt, så skulle jag rekommendera att köra det i omgångar (ej jämna belopp, t.ex 50tkr x10 samma kväll) under 100tkr. Typ 29, 51, 37, etc med ojämna mellanrum så det inte finns logik i det, alternativt skriv ett gåvobrev? Gåvor är fortfarande i Sverige befriade från deklarationsplikt och skatteplikt.