Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2020-05-02, 00:57
  #25
Medlem
Del 1


Citat:
Ursprungligen postat av Covid-is-mental
Borgarna vill upprepa sin katastrofalt misslyckade politik 1976-82 när de maxade statsskulden och införde tvåsiffrig inflationstakt för att "rädda företagen". Men såväl varvs- och textilindustrin försvann helt och hållet. Problemen orsakades av att Tage Erlander infört världens högsta straffskatter mot arbete och väldigt destruktiva regleringar inte minst av arbetsmarknaden. Borgarna hör ju till världens mest vänsterextremistiska partier och tyckte att det var jättebra. Så de behöll Tage Erlanders skatter och regleringar och bidragssamhället han skapat. Istället lånade och tryckte borgarna upp pengar och bara gav bort.

Även retoriken är exakt densamma nu som då. Då kallades det "överbryggningspolitik" för eftersom ingen borgare har någon kännedom om vad en ekonomi är för någonting, så fantiserade de om att konjunkturen är som vädret. Om man bara förstör statens kreditvärdighet och förstör pengarnas köpkraft, så kommer med tiden snart lågkonjunkturen att försvinna av sig själv. Samma mentalitet denna gång. Borgarna inbillar sig att allt kommer att bli bra av sig självt, att inga reformer behövs, utan bara "tillfälligt" penningregn. Dödsdömt, det bara fördjupar och förlänger depressionen genom att förhindra omställningar och ruinera statsfinanserna och förstöra penningvärdet.

Svriges ekonomiska förutsättningar är mycket sämre nu än på 1970-talet. Skatterna och skulderna är maxade och räntan nollad redan innan vi gick in i panikdemin.



(Börjar med en lång intro tills jag kommer till saken i del 2. Där svarar jag också på ett annat inlägg.)

De borgerliga regeringarna 1976-82 hade kunnat avskaffa arvs- och förmögenhetsskatterna genom att kapa ner u-hjälpen till ungefär 2/3. Då hade man ändå legat högre än OECD-snittet och i världstopp. Samtidigt kan vi konstatera att svenskt bistånd à la 70-tal mycket handlade om att skicka pengar till någon afrikansk enpartistat som sedan skickade pengarna vidare till ett schweiziskt bankkonto eller så for och köpte Mirage-plan från Frankrike eller Phantom-plan från USA. Funktionen för arvs- och förmögenhetsskatterna var väl i princip att trycka ner värdet på börsaktier så att AP-fonder och eventuella Meidner-fonder, som man planerade, skulle kunna köpa upp aktier till reapris. Okej, en del tillgångar hamnade väl i AP-fonderna, och hade de fått stanna där så hade det väl inneburit en viss omfördelning från överklassen till de lägre klasserna. Men sedan, på 90-talet beslutade sig 7-klövern för att tömma AP-fonderna på 258 miljarder (i princip för att underlätta för statsbudgeten att finansiera invandringen). Så det blev väl ingen överföring till de lägre samhällsklasserna. De här AP-fondstillgångarna hade väl med dagens börskurser varit värda upp mot 1000 miljarder kr. (Till detta skall läggas alla aktier i Nordea, Telia, AssiDomän o s v man sålt och som inte dragits in till staten genom att trycka ner börskurserna. De här pengarna har också använts till att betala invandringskalaset.)

När det gäller skattepolitiken i övrigt så bör man notera att den som ville på 70-talet genom att utnyttja ränteavdragen för bolån och möjligheten att skattefritt hyra ut hyresrum med egen ingång i realiteten kunde få ett klart lägre skattetryck än idag. Började man bli krasslig och hade ungar som kunde ärva så kunde man sälja sin stora kåk och köpa äkta mattor o dyl som man kunde fiffla bort i bouppteckningen. Tror det här utgjorde mycket av grunden för matthandeln i Sverige på 70- och 80-talet. Minns när jag runt 1979-1980 var in på Wenner-Gren Center för att kolla hur utställningshallen för Rolls-Royce i Sverige såg ut. I hallen fanns tre personer: Jag själv, min far och en gubbe i 50-årsåldern som såg ut som en turk e dyl. Han hade en kritstrecksrandig kostym, slips och en glansig väst. ”Turken” gick in och snackade litet med säljaren (Georg Wessman tror jag att han hette). ”Turken” var spekulant på Silver Shadowen i hallen. Han hade verkligen stålar och var ingen fluktis. Vi gick ut på parkeringen. Där stod en Volvo 264 (den 6-cylindriga Volvo-toppmodellen med elhissar, tonade rutor och luftkonditionering, vilket var lyx på den tiden). ”Turken” kom ut strax efter och hoppade in i 264:an. Jag frågade min far om vad han trodde att det där var för figur. Få invandrare var finansmän eller stordirektörer. Min far sade ”äh, det är väl nån matthandlare”. ”Kan man tjäna stora pengar på mattor?!” frågade jag? ”Jo”, svarade min far ”det är väl rätt många rika människor som köper dyra mattor för att få lägre skatt”. Detta är en bild av 70-talets Sverige. Roger Akelius körde Jaguar i början på 70-talet och hyrde ut uppåt 10 rum åt studenter skattefritt (idag tror jag gränsen är 2-3 rum). Finansminister Gunnar Sträng nolltaxerade i mitten av 70-talet med hjälp av en fastighet i Gamla Stan. När man runt 1990 sänkte marginalskatterna, kapade ner ränteavdragen ytterligare (de hade kapats redan runt år 1982, eventuellt någon fler gång, vill jag minnas) och införde en separat kapitalskatt på 30 % innebar detta inte någon enorm, generell omfördelning från de lägre klasserna till de högre. Däremot från skatteplanerare till icke skatteplanerare.

Den borgerliga regeringen 1991-1994 tog inte bort arvsskatten. Förmögenhetsskatten tror jag dock var borta sista året de regerade. Man sänkte också reavinstskatten till runt 17 % vilket innebar att folk toksålde aktier innan sossarnas valseger. På det här viset kunde utländska placerare tokfynda på den svenska aktiemarknaden där systemet med bundna (som bara svenskar fick köpa) och fria aktier slopats. Placerare som beskattades lägre än svenskar, och därmed fick ett lägre avkastningskrav kunde på det här viset fynda i Sverige där kurserna fortfarande trycktes nedan av dödsbon som var tvungna att snabbt realisera aktieinnehav och av den av sossarna planerat återinförda förmögenhetsskatten. När Sally Kistners dödsbo i slutet på 80-talet p g a av arvsskatten skulle bli tvunget att toksälja en massa Astra-aktier så stortdök kursen p g a det förväntade överutbudet. Men värderingen på aktierna för arvingarna var kursen vid dödstillfället. Resultatet blev att skatten översteg värdet i dödsboet. Arvingarna fick noll kronor. Senare skickades Astra iväg till Storbritannien av Percy Barnevik. Aktiespararna var emot. De flesta privata småplacerare var emot. Det brukar vara krångligare att deklarera och följa utländska innehav, för storplacerare och institutionella placerare brukar dock detta inte vara något problem. Så fler bland dessa var för. Idag är Astra brittiskt och Pharmacia (på 90-talet, innan affären med UpJohn, kallat ”världens billigaste läkemedelsbolag”) amerikanskt. Två bolag högst upp i näringskedjan är alltså skickade utomlands. De forskare som tog fram Losec fick ingen belöning. Andra fick dock bonusar. I stället för Astra och Pharmacia fick vi en massa ROT- och RUT-jobb.

Sossarnas politik gick väl inte ut på att samla i ladorna åt de lägre klasserna. I alla fall inte med facit i hand. AP-fonderna blev i stället en stor pengabinge med vilken man kunde finansiera invandringen några år. Påminner litet om Sovjetstatens tillgångar som man till slut skiftade ut åt vissa etno-oligarker (idag är Putin osams med Väst eftersom han tog tillbaka en del av pengarna). De borgerliga partierna förde samma AP-fondspolitik som sossarna. Fördelningspolitiskt var det väl heller inte fråga om att värna inhemska, flitiga småsparare med någon miljon i tillgångar. I praktisk politik var den verkliga vinnaren på Bildts och Anne Wibbles kapitalskattepolitik utländska placerare som kunde köpa svenska tillgångar till reapris. För den överklass som hade tillräckligt med pengar för att flytta utomlands fanns alltid den möjligheten att slippa betala skatt. Ingvar Kamprad, Rausings (Tetra Pak) och grundaren av Biltema (minns inte vad han hette) tillhör den grupp som utnyttjade denna möjlighet. Ett smartare alternativ för Sveriges del hade varit att skattemässigt gynna att sätta företag på börsen så att småsparare hade kunnat få del av värdetillväxten. Nu blir i stället resultatet att vinstmarginalerna från dessa företags verksamhet skickas utomlands och skattas där i stället.

Att textilindustrin med sina låga löner försvann var däremot ingen nackdel. Hade man inte importerat en massa sömmerskor på 60-talet hade vi varit av med den branschen redan i slutet på 60-talet i stället för 10 år senare. I stället för att fritt tillåta kapitalexport för att smälla upp fabriker utomlands importerade man arbetskraft och byggde subventionerade bostäder åt dessa människor här i stället. Totalt vansinne. Sedan fick man ändå bomma igen teko-industrin några år senare. Och då behövdes inte sömmerskorna. Då var de mer tydligt en belastning som antingen blev arbetslösa eller trängde undan annan arbetskraft.

I Finland och Tyskland lyckades man behålla en del varvsindustri genom att satsa på annat än supertankers som japaner och koreaner kunde tillverka billigare. Vet inte om det hade gått att styra om till tillverkning av kryssningsfartyg, färjor och isbrytare typ de man tillverkade i Västtyskland och Finland. En branschexpert kan kanske svara på den frågan. Men om svenska varv inte tillverkat sådana fartyg sedan ett större antal år tillbaka var det kanske knepigt att ta sig in i den här typen av segment. Notera också att Sverige inte var det enda land som förlorade sina supertanker-varv. Minns att Adam Backström för typ 20 år sedan var spekulant på ett supertanker-varv i Frankrike som legat i malpåse i flera år när det plötsligt blivit stor efterfrågan på nya supertankers (det blev dock inget av den affären).


FORTSÄTTNING NEDAN
Citera
2020-05-02, 00:58
  #26
Medlem
FORTSÄTTNING


Del 2



Så om SD idag inte vill subventionera varv ser jag väl inget problem med den biten. Däremot är det väl ett problem om staten bränner pengar på subventioner till företag, och därmed i onödan ökar statsskulden, innan dessa företag bränt sitt egna kapital. För en del exportföretag, där det är bra om dessa företag kan ha ett visst manöverutrymme för att behålla marknadsandelar, kan det väl kanske finnas en viss vits med subventioner som innebär att de slipper bränna sitt egna kapital. Om underleverantörer som levererar varor och tjänster till sådana företag kan fungera smidigt är väl detta också en poäng. Men företag som levererar hämtpizzor till ingenjörskonsulter som jobbar över? Nej, de bör inte få bidrag. Ingenjörsfirman får i stället värma Billy´s pizzor eller piroger i micron e dyl.

Vet inte om Åkesson tycker att pappans eller styvpappans färg/tapet/golv-företag bör få bidrag. Kanske tycker han det. Speciellt om även partimedlemmar precis som ex-sambon anser (eller som ex-sambon eventuellt anser) att han varit otrogen med en massa unga SD-tjejer och tycker att detta är dåligt [har dock sett synpunkten att en del tycker att detta är typ ”ballt” eller ”festligt” (”bra att Åkesson-fläskisen fick pöka litet, hö, hö”), men alla tycker kanske inte så]. Blir han petad som politiker behöver han kanske ett jobb under några år fram tills han fyller 50 och kan få riksdagspension på typ 36 000 :-/mån (det blir väl summan om han får sitta tre perioder à 4 år).





Citat:
Ursprungligen postat av davve74
Nu är det väl inte riktigt så som du vill påskina att det är till största delen restauranger som de vill rädda när du pratar om den inhemska marknaden. Det finns massor av underleverantörer till stora industrikoncerner här i Sverige som lever på att förse dem med verktyg, maskiner och material. Jag tror det är betydligt fler människor som berörs inom tillverknings industrin än inom restaurang näringen som drabbas av detta. Tror du inte alla underleverantörer till t.e.x. Volvo tackar för detta? Det finns ju hur många små mekaniska verkstäder runt om i landet som kanske har 10-20 anställda och som lever på att leverera till Volvo. Sen har vi Scania, Ikea, ABB för att nämna några. Jag tror du är helt fel ute i din kritik.


Det kan nog finnas en viss vits att subventionera små mekaniska verkstäder som är underleverantörer till Volvo. Men inte företag som levererar hämtpizzor till deras ingenjörskontor eller hotell som hyser gäster som besökt Volvos huvudkontor. Sådan verksamhet är lätt att starta upp igen typ på stubben. Det är viktigare att hålla nere statsskulden så mycket som möjligt så att kronkursen inte rasar alltför mycket ytterligare utför. På sikt finns också risk för räntehöjningar med en fallande kronkurs. Faller kronkursen ökar kreditrisken för utländska placerare för att låntagarna då får svårare att betala tillbaka lånen p g a att lånen stiger för mycket i storlek (detta är ett vanligt u-lands-problem). Förväntas kronkursen falla så placerar också svenska aktörer mer pengar i utländsk valuta. Förväntas kronan falla i värde krävs högre räntor i Sverige för att kompensera för detta. Med högre räntor och dessutom sänkt kronkurs kan statsskulden snabbt bli väldigt mycket dyrare att betala av på.

I Rapport 19.30 den 1 maj 2020 tyckte Åkesson att regeringen varit litet för sen med mer bidrag till företagen. Tror att han är inne på fel spår här. I alla fall om vi inte talar om ett väldigt selektivt stöd till företagen. Pizzerior och resebyråer bör inte ha några pengar. Tvärtom är det väl bra för kronkursen och räntenivån om om resebyråerna går i konkurs. Ge dem i stället nådastöten genom att höja start- och landningsavgifterna för charterbolag. Detta låter kanske rått, men i ett krisläge kan nog detta vara nödvändigt. Personalen kan få plantera träd eller jobba i vården som SAS kabin-personal. Vanlig A-kassa är nog också bättre än att man kommer igång för tidigt med att skicka iväg resenärer och pengar till Thailand m fl länder.
__________________
Senast redigerad av Larmknappen 2020-05-02 kl. 01:02.
Citera
2020-05-02, 01:09
  #27
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Larmknappen
FORTSÄTTNING


Del 2



Så om SD idag inte vill subventionera varv ser jag väl inget problem med den biten. Däremot är det väl ett problem om staten bränner pengar på subventioner till företag, och därmed i onödan ökar statsskulden, innan dessa företag bränt sitt egna kapital. För en del exportföretag, där det är bra om dessa företag kan ha ett visst manöverutrymme för att behålla marknadsandelar, kan det väl kanske finnas en viss vits med subventioner som innebär att de slipper bränna sitt egna kapital. Om underleverantörer som levererar varor och tjänster till sådana företag kan fungera smidigt är väl detta också en poäng. Men företag som levererar hämtpizzor till ingenjörskonsulter som jobbar över? Nej, de bör inte få bidrag. Ingenjörsfirman får i stället värma Billy´s pizzor eller piroger i micron e dyl.

Vet inte om Åkesson tycker att pappans eller styvpappans färg/tapet/golv-företag bör få bidrag. Kanske tycker han det. Speciellt om även partimedlemmar precis som ex-sambon anser (eller som ex-sambon eventuellt anser) att han varit otrogen med en massa unga SD-tjejer och tycker att detta är dåligt [har dock sett synpunkten att en del tycker att detta är typ ”ballt” eller ”festligt” (”bra att Åkesson-fläskisen fick pöka litet, hö, hö”), men alla tycker kanske inte så]. Blir han petad som politiker behöver han kanske ett jobb under några år fram tills han fyller 50 och kan få riksdagspension på typ 36 000 :-/mån (det blir väl summan om han får sitta tre perioder à 4 år).








Det kan nog finnas en viss vits att subventionera små mekaniska verkstäder som är underleverantörer till Volvo. Men inte företag som levererar hämtpizzor till deras ingenjörskontor eller hotell som hyser gäster som besökt Volvos huvudkontor. Sådan verksamhet är lätt att starta upp igen typ på stubben. Det är viktigare att hålla nere statsskulden så mycket som möjligt så att kronkursen inte rasar alltför mycket ytterligare utför. På sikt finns också risk för räntehöjningar med en fallande kronkurs. Faller kronkursen ökar kreditrisken för utländska placerare för att låntagarna då får svårare att betala tillbaka lånen p g a att lånen stiger för mycket i storlek (detta är ett vanligt u-lands-problem). Förväntas kronkursen falla så placerar också svenska aktörer mer pengar i utländsk valuta. Förväntas kronan falla i värde krävs högre räntor i Sverige för att kompensera för detta. Med högre räntor och dessutom sänkt kronkurs kan statsskulden snabbt bli väldigt mycket dyrare att betala av på.

I Rapport 19.30 den 1 maj 2020 tyckte Åkesson att regeringen varit litet för sen med mer bidrag till företagen. Tror att han är inne på fel spår här. I alla fall om vi inte talar om ett väldigt selektivt stöd till företagen. Pizzerior och resebyråer bör inte ha några pengar. Tvärtom är det väl bra för kronkursen och räntenivån om om resebyråerna går i konkurs. Ge dem i stället nådastöten genom att höja start- och landningsavgifterna för charterbolag. Detta låter kanske rått, men i ett krisläge kan nog detta vara nödvändigt. Personalen kan få plantera träd eller jobba i vården som SAS kabin-personal. Vanlig A-kassa är nog också bättre än att man kommer igång för tidigt med att skicka iväg resenärer och pengar till Thailand m fl länder.

Om vi nu tar Åkesson, har han sagt att det är pizzerior och resebyråer som bör prioriteras? Eller ljuger du bara ihop saker för att du ska verka duktig.
__________________
Senast redigerad av davve74 2020-05-02 kl. 01:18.
Citera
2020-05-02, 01:22
  #28
Medlem
mikaelss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Larmknappen
Jag har faktiskt en hel del högskolepoäng i nationalekonomi.

Resebyråer och dylika som pysslar med att folk skall spendera pengar utomlands ger definitivt inte den svenska ekonomin något, annat än trivsel för de som gillar att resa utomlands. Detta påverkar bytesbalansen negativt och måste kompenseras med export, alternativt mindre import.

Besöksnäring i form av resmål inrikes är en annan femma. Kan de konkurrera med utrikes resmål så är det bra för den svenska ekonomin. Reser folk till Åre/Duved i stället för till Alperna är det t ex bra för den svenska ekonomin.

Men att subventionera skidliftar och hotell i Åre/Duved om inga turister kommer ger inte något annat än för ägarna till anläggningarna om inga turister kommer. Det är också lätt att starta upp sådana verksamheter igen om de konkat. Ett avancerat verkstadsföretag är dock nästan omöjligt att plocka ihop igen. Dessutom brukar sådana ofta vara exportbolag eller vara underleverantörer till exportbolag.

Måste också upprepa att ramarna för ett relativt litet lands totala konsumtionsutrymme i huvudsak bestäms av vilka exportintäkter man har. Detta är den absoluta grundförutsättningen för vilket välstånd ett land kan ha. Om folk äter en grillkyckling hemma i köket eller på restaurang är i princip helt irrelevant för det generella ekonomiska välståndet även om t ex centerpartiet och moderaterna vill låtsas som något annat (antagligen för att kunna intala folk att restauranger och andra företag i tjänstesektorn kan svälja hur mycket invandrad arbetskraft som helst och kan generera generellt välstånd). Intresseorganisationer och företagare som vill att staten skall ge dem pengar så de slipper se sitt egna kapital gå upp i rök är andra som vill lura folk att deras företag har något att göra med landets generella välstånd.

Konkar Skansen men den fysiska anläggningen finns kvar (genom att den fortfarande förvaltas av en konkursförvaltare eller övergått i fordringsägarnas ägo eller tagits över av staten efter konkurs) är det ganska lätt att starta upp igen när turisterna är beredda att komma dit igen. Det är ju klart, man kan ju låta personalen fortsätta vara formellt anställd av Skansen i stället för att vara arbetslösa, tror dock skillnaden mellan dessa båda alternativ är rätt marginell. Staten betalar ju nu också redan permitteringslöner.
Här är något du kan ha missat när du läste alla dina fina högskolepoäng, på Södertörn, gissar jag.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Merkantilism
Du verkar ha missat några av de grundläggande kurserna i nationalekonomi, men det är ok, det finns folk som sköter det åt dig, och det är väl en jävla tur.
Citera
2020-05-02, 01:44
  #29
Medlem
"Konkar Skansen men den fysiska anläggningen finns kvar (genom att den fortfarande förvaltas av en konkursförvaltare eller övergått i fordringsägarnas ägo eller tagits över av staten efter konkurs) är det ganska lätt att starta upp igen när turisterna är beredda att komma dit igen."

Du är helt verklighetsfrånvänd, kul att du tog detta exemplet. Anta att all personal som fanns på skansen fick nya jobb någon annanstans under tiden. Det är människor som har haft kontakt med djuren dagligen och skapat ett band/förtroende. Men i din värld är det bara att sätta in första bästa person som vill ha ett jobb. Det funkar inte så tyvärr, människor är inte maskiner som du verkar tro eller vill att de ska vara.
Du är fan helt blåst.
Citera
2020-05-02, 21:37
  #30
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av davve74
Om vi nu tar Åkesson, har han sagt att det är pizzerior och resebyråer som bör prioriteras? Eller ljuger du bara ihop saker för att du ska verka duktig.


Jag har väl aldrig sagt att Åkesson påstått att pizzerior och resebyråer bör prioriteras. Den som ljuger ihop saker är väl snarare du.

Däremot har SD velat bränna mer pengar än regeringen på företagsstöd även om man varit litet ospecifik. Och här börjar mina varningsklockor ringa. Vill man bränna mer pengar än regeringen så finns väl bättre grundförutsättningar att bränna pengar på företag som inte bör ha något stöd. Frågan är också i vilken grad företag skall få rena gratispengar utan att behöva nalla på det egna kapitalet och tvingas till nyemissioner med staten som köpare av de nyemitterade aktierna.




Citat:
Ursprungligen postat av mikaels
Här är något du kan ha missat när du läste alla dina fina högskolepoäng, på Södertörn, gissar jag.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Merkantilism
Du verkar ha missat några av de grundläggande kurserna i nationalekonomi, men det är ok, det finns folk som sköter det åt dig, och det är väl en jävla tur.

När analytiker idag försöker prognostisera framtida växelkurser så påminner väl det rätt mycket om merkantilistiskt tänk. Det som i grunden styr växelkursen är ju export och import och in- och utflöde av kapital.

Men det är ju sant att merkantilistiskt tänk inte passar så bra som utgångspunkt för hur man skall öka produktiviteten i ekonomin och få ökad tillväxt. Det går ju också att få jättebra tillväxt och ökad produktivitet med en fallande valutakurs (även om fallande valutakurs både i form av devalveringar och naturliga valutakursnedgångar brukar anses som en dopning av exportindustrin som ger dåliga incitament för förbättrad produktivitet). För ett land med stora utlandslån kan dock en fallande valutakurs ge väldigt stora problem. Asien-krisen i slutet på 90-talet när länder som Sydkorea och Malaysia fick problem med sina utlandsskulder när deras valutor föll i värde är ett bra exempel. Så det gäller att se upp för utlandslånen om man för en politik som innebär risker för att den egna valutan deprecieras.




Citat:
Ursprungligen postat av davve74
"Konkar Skansen men den fysiska anläggningen finns kvar (genom att den fortfarande förvaltas av en konkursförvaltare eller övergått i fordringsägarnas ägo eller tagits över av staten efter konkurs) är det ganska lätt att starta upp igen när turisterna är beredda att komma dit igen."

Du är helt verklighetsfrånvänd, kul att du tog detta exemplet. Anta att all personal som fanns på skansen fick nya jobb någon annanstans under tiden. Det är människor som har haft kontakt med djuren dagligen och skapat ett band/förtroende. Men i din värld är det bara att sätta in första bästa person som vill ha ett jobb. Det funkar inte så tyvärr, människor är inte maskiner som du verkar tro eller vill att de ska vara.
Du är fan helt blåst.


Det är ju klart, Skansen kan ju ha kvar en del personal som ger djuren mat. Men folk som sitter i biljettluckor, krattar gräsmattor eller pysslar med marknadsföring gör nog bättre nytta i vården som den f d kabinpersonalen från SAS. Eller som planterare av skogsplantor.
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback