Citat:
Ursprungligen postat av
suppose
Varför behöver avstånden vara mikroskopiska, så att >1MV ger problem?
I patentet nämns 1,4 megavolt. Som sedan transformeras till mer hanterbar spänning.
Patentet nämner även att reaktionen kräver en laserpuls på 30kJ för att få igång reaktionen. Stämmer det med energin för att accelerera protonen och sätta igång fusionen?
Reaktionen ger 1 GJ energi. En faktor 30 000 större alltså.
Ifall kammaren pulsas med en puls per sekund i ett fusionskraftverk, skulle kraftverket ge 1GW. Det är samma effekt som en av Forsmarks 3 reaktorer. Men utan farlig radioaktivitet, och jag antar i en betydligt mindre fysisk storlek.
Nu har jag läst både patentet och ett antal av Horas vetenskapliga artiklar[1]. I grunden är teorin helt ok där de plockar delar från flera olika områden. Idén är inte ny men det är utvecklingen på laserområdet som tagit dem hit (var nu det är) med överkomliga laseruppställningar i PW-klass tack vare CPA. Fältgradienten som ska "tanka" alfapartiklarna på energi är inte placerade vid det lokala plasmat som jag först trodde utan i väggen. Då kan de separera gradienten från de högsta plasmadensiteterna och slippa de svåra problem som ett plasma i MV-gradienter kan ställa till med.
Jag har ändå svårt att se hur de ska kunna gå från i huvudsak teori och enkla experiment till kraftproduktion. Till att börja med måste all effekt som pumpas in i kammaren också kylas bort. Dels kommer bara en bråkdel av laserenergin i den accelererande strålen att verka på H-atomer om man räknar på tvärsnitten. Resten kommer att behöva tas omhand i en rejäl beam dump. Det är den enkla biten. Den svåra blir den andra strålen som kommer att generera magnetfältet via en typ av spole. Den kommer att dumpa kJ per puls i en relativt liten och klen metallkonstruktion mitt i kammaren. Lösbart men absolut inte trivialt. Fråga alla som håller på med ICF hur lätt det är att hantera kylningen av de centrala delarna i deras kammare som ändå är många storleksordningar större. Jag har vart på de flesta stora anläggningarna och det är ett av de första problemen som tas upp.
Nästa problem som jag ser det är hur de ska få upp repetitionsraten. De använder solida briketter som måste linjeras upp i kammaren väldigt många gånger per sekund om de ska få ut meningsfulla utbyten (alternativt bygga upp gigantiska energilager för att jämna ut stora, enstaka energipulser), detta i en mycket stökig miljö. En relativt liten andel av bor-atomerna kommer att fusionera med H till C-12 som sedan klyvs i de två följande stegen (C-12 -> alfa + Be-8 -> 3 alfa), resten kommer att hettas upp av alfapartiklar som ska passera genom plasmat (och där med inte bidrar till nettoutbytet) så vad de kommer att ha är en väldigt stökig kammare med ett hett bor-plasma.
Allt står och faller med vilken effektivitet de kan få ut. Om detta är det helt tyst. Föreståndaren (inte Hora) hummar om att vi får se om tio år. De har sökt patent och letar aktivt efter investerare innan de publicerat en komplett artikel som i detalj beskriver experimentet så att andra kan bekräfta eller skjuta ner deras påståenden. Bra om de vill tjäna pengar, uselt om de är vetenskapsmän. Det tråkiga är att Hora har gjort liknande saker sedan sent 70-tal. Hoppas de lyckas men jag är skeptisk. The devil is in the details.
[1] Nu var det inte det som tråden gällde, men jag har under åren läst väldigt många artiklar och Hora skriver verkligen uselt, riktigt uselt. De är inte triviala att nöta sig igenom, inte för att de är speciellt svåra men för att de är rörigt skrivna på mycket speciell engelska och mycket tunna förklaringar och mycket handviftande. Referenserna är till 75 % hans egna artiklar.