Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2019-03-12, 11:54
  #1
Medlem
Enligt den norska statistiska centralbyrån SSB så blev kläder och skor under det senaste året (feb 18-feb 19) 4,8% dyrare.

https://www.ssb.no/priser-og-prisind...ker/kpi/maaned

Enligt den svenska statistiska centralbyrån SCB så blev kläder och skor under det senaste året (feb 18-feb 19) 2,0% billigare.

https://www.scb.se/hitta-statistik/s...udgrupper-man/


=>
Kläder och skor importeras till Norge och Sverige från samma exportländer.

Om den svenska kronan hade utvecklat sig väsentligt starkare än den norska så vore en sådan skillnad begriplig. Nu är den det inte.

=>
Svenska SCB redovisar av denna anledning låg inflation.

=>
Svenska Riksbanken avstår därför från att höja räntan

=>
Detta mosar sönder värdet på kronan, dvs pensioner och avtalade löner.

=>
Detta räddar överskuldsatta bolånetagare.

---

För övrigt rapporterar SCB att mobiltelefoner blivit 17% billigare det senaste året. Troligen har dock knappast någon köpt en mobiltelefon som var billigare än den förra de köpte. Man trixar med "kvalitetsbedömningar" dvs nån nisse på SCB påstår hur många procent "bättre" mobiltelefonerna blivit. Och om de t ex blivit 15% nominellt dyrare men 16% "bättre" så har de "egentligen" enligt SCB blivit 1% billigare. Det här året påstår man alltså att de blivit 17% billigare. Ser vi över tillräckligt många år så är de förstås över 90% billigare.

https://www.scb.se/hitta-statistik/s...februari-2019/

Samtidigt byter SCB löpande ut produkterna i sin produktkorg. Så om det hela tiden lanseras nya dyrare mobiltelefoner, men dessa från dag 1 börjar falla i pris, så ser SCB hela tiden fallet, men kanske inte det hopp uppåt som sker med en ny modell.

För totalinflationen så rapporterar Norge +3,0% och Sverige +1,9% i februari, enligt de index centralbankerna följer.

=>
Mina synpunkter ovan är förenklade. Men vad som saknas är en debatt över hur SCB styr över hela den svenska ekonomin och fördelningspolitiken via sina "påståenden" om inflationen.
__________________
Senast redigerad av PresidentBahama 2019-03-12 kl. 12:05.
Citera
2019-03-12, 12:23
  #2
Medlem
Antivalents avatar
SCB är en instutition som alla andra, dvs blivit mer och mer infiltrerad av ideologier sedan 68-rörelsen och clarté.

Den används i politiskt syfte, ofta för att rättfärdiga vänsterpolitik. Går man bakom deras analyser och tittar på rådata kan man få fram bättre info, dock är det ingenting som de andra myndigheterna som använder SCB gör. De litar på rapporter, vilka är vinklade.
Citera
2019-03-12, 12:56
  #3
Medlem
Svenska KPI verkar vara en enda stor lögn.

När ska svenska folket vakna egentligen?
Citera
2019-03-12, 12:56
  #4
Medlem
Fortfarande är det väldigt höga marginaler på konfektion då det mesta tillverkas i Asien.
Orsaken till att handlarna höjer priserna i Norge är för att de kan. I Sverige får hushållen lägre disponibla inkomster varav priserna går ner.
Citera
2019-03-12, 12:57
  #5
Avstängd
YP4XQs avatar
Kanske kommer snart ett "tack vare EU" inslag. Som personen ovanför skrev, SCB är ett av globalisternas verktyg att använda för att visa saker rätt. Självklart "inte vinklat" det är ju statligt eller hur. Men våra politiker och beslutsfattare sitter i händerna på¨kapitalet för att förankra saker till befolkninge.... Därför allt de säger blir och känns så jävla fel, raka motsatser.
Citera
2019-03-12, 13:03
  #6
Medlem
Minns inte exakt hur det var i rapporten från Riksbanken angående inflation. Har för mig att de hade plockat ur elpriser och mat ur den. Det låter ju helfel.

Det är nog bättre att titta på BigMac-index eller något sådant.
Citera
2019-03-12, 13:07
  #7
Medlem
Om man kan hitta de historiska norska siffrorna för kläder, kan man även bedöma om det systematiskt avviker från de svenska.

Annars kanske det bara råkade vara så denna månaden.
Citera
2019-03-12, 13:14
  #8
Moderator
Sun Rulers avatar
Intressant tråd!

SCB har tidigare fått utstå hård kritik från Riksrevisionen p.g.a. allvarliga fel i bl.a. KPI-statistiken. En del i kritiken var att SCB inte redogjorde för all information.

Ett intressant debattinlägg gällande just KPI:

Citat:
Ett närbesläktat inflationsproblem gäller ”svenskproducerade” prisförändringar, ofta tjänster. Exempelvis har hemförsäkringen stigit med nästan 5 procent per år de senaste 20 åren, samtidigt som bilservice har stigit drygt 3 procent, liksom patientavgifterna i sjukvården. Dessutom har restaurangbesök och transporttjänster stigit med i genomsnitt 2,5 procent per år, vilket är långt över konsumentprisindex uppgång på 1,1 procent per år under samma tid. Om Riksbanken styrde efter enbart svenskproducerade prisförändringar, skulle räntan i dag vara 3 procentenheter högre.
Citat:
Ytterligare ett problem gäller inflationsjämförelser med utlandet, framför allt mot euroområdet. De senaste 20 åren har svensk inflation legat 0,7 procentenheter lägre per år än euroområdets. Också det är en illusion. En så stor skillnad borde ha påverkat kronan. Euron borde ha försvagats mot kronan med ungefär samma procentenhet per år. Det har inte hänt. Euron ligger i dag på ungefär samma nivå mot kronan, som för 20 år sedan. Det indikerar att valutamarknaden betraktar den svenska officiella inflationen som för lågt beräknad jämfört med euroområdets inflationsberäkning.
https://www.di.se/opinion/peter-malm...olja-just-kpi/
Citera
2019-03-12, 13:39
  #9
Medlem
Intressant tråd och det är ganska uppbenbart att Riksbanken, SCB osv arbetar för att hålla nere inflationen så att man slipper räkna upp löner, sociala ersättningar, kan fortsätta att låna ut pengar till låg ränta osv.
Citera
2019-03-12, 13:44
  #10
Medlem
Med tanke på den enorma kronförsvagningen, så är det ju onekligen märkligt att inflationen nästan är obefintlig.
Det måste ju blivit mycket dyrare att importera.
Citera
2019-03-12, 14:25
  #11
Medlem
KlappMungons avatar
Det verkar som om nästan alla i tråden är överens om att inflationen är något helt annat än vad SCB anger.

Hur stor är den då?
Citera
2019-03-12, 14:59
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av KlappMungon
Det verkar som om nästan alla i tråden är överens om att inflationen är något helt annat än vad SCB anger.

Hur stor är den då?

Tror ökningen av M3 är det mest korrekta antagandet (vilket också är historiskt rätt definition på inflationen, man bytte definition på 80-talet av uppenbara skäl). Den ligger på runt 5% har jag för mig och det stämmer ju bra på prisökningen för många av ovan listade produkter.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback