2016-10-29, 12:12
  #1
Medlem
Brunbeverns avatar
Somliga av er har säkert växt upp och lagt märke till vilken anti-matematik-kultur som råder. Ni som är lärare lär märka av detta ännu mer än oss andra eftersom ni jobbar varje dag inom skolan. Redan när jag var liten tyckte jag detta var konstigt, fast tänkte inte så mycket mer på det utan trodde det bara var några enstaka dumma/butthurt elever som gick i mina klasser..

Har dock fått reda på senare dagar att detta är något som är utspritt världen över. Personer som Dawkins/Neil deGrasse Tyson har t.om en diskussion om det på Youtube, folk har skrivit om det på nätet också, så jag har insett att det är tydligen ett väldigt vanligt fenomen.

Googla på "people proud bad at math" så ska ni se hur mycket resultat ni får bara på den sökningen.

Diskussionsunderlaget
Så fort matematik dyker upp, även i den enklaste formen, så ska studenter alltid gråta ut i stil med "Vad för nytta kommer vi ha av detta senare" som de samtidigt har som ursäkt till att försumma matematik helt. Det är alltid matematik som får utstå dessa reaktioner.

Men det skumma är att de gladeligen lär sig att rita skrivstil, lär sig musik, religionskunskap och annat trams som de antagligen har ännu mindre nytta av. Fast dessa ämnen säger eleverna aldrig något sådant om.

Så redan där är idiotin ganska hög och man kan fråga sig hur människor tänker när de yttrar detta? Men det stannar inte där, idiotin är så mycket högre än detta, wait for it...

Folk är STOLTA över att de är dåliga på matematik?! Till och med till den grad att de skryter om att de är dåliga på det. Varför? Ingen skulle nånsin skryta om att de inte kan landskapen eller delstaterna i USA, vilket är totalt meningslöst. Såna saker får man som människa skämmas över, för då är man så "dum och oallmänbildad" enligt många.

Hur kan detta ha hänt med matematik just av alla ämnen? Det undervärderas som ett onödigt ämne som är mindre värt än de allra mest tramsiga ämnena, när det egentligen borde sättas som det i särklass viktigaste ämnet. Matematik står ju som grund för hela vårt moderna samhälle och utveckling.

Dessutom är matematik ett sånt pass viktigt ämne för förmågan att tänka logiskt. Denna sidan förklarar rätt bra några punkter kring detta:
Citat:
Now as adults, they are saying, "My geometry teacher was wrong. I succeeded without math. It is no more important to me than learning to write in cursive."

I think they are wrong. Not being comfortable with math means they are probably

* easily fooled by marketers
* paying more in taxes or for insurance than necessary
* poor at understanding sports and at playing games like poker
* confused by the stock market and other investments
* supporting politicians who make polished but illogical arguments/proposals
* unable to distinguish good business opportunities from bad ones
* overly worried about unimportant health risks while not preparing for serious ones

If you don't have enough of a mathematics background, you can think you are doing ok while you are making avoidable bad decisions one after another. You might not realize that math would have helped.
https://www.quora.com/Why-is-it-cool...at-mathematics

Fråga till er som varit eller fortfarande är anti matematik
Ni som varit anti till matematik och sagt hur meningslöst ämne det är, vad har ni för förklaring till detta beteende? Varför säger ni inte samma sak om ämnen som faktiskt är meningslösa på riktigt?

Obligatorisk läsning (hård fast sann läxa till anti-matematiker):
http://thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=math

Några citat eftersom folk ofta är för lata för att klicka på länkar:
Citat:


No, because you're too busy saying the same tired excuse every other dickhead spews out about math: "when will I ever use this in life?"

First of all, if you're leading your life in such a way that you never have to do math, congratulations, you are a donkey.

Why is math the only discipline that has to put up with this bullshit? People gladly learn art, music, literature and geography. You'll even nod like a happy idiot when you learn what a haiku is, and you never complain or whine about how you'll never use this in your "life." When is the last time you wrote a haiku, asshole?

Citat:
People didn't invent this stuff because they were bored. They invented it to solve real-world problems. Problems that real men had to deal with before your stupid ass was born, like building oil platforms, delivering the correct dosage of medicine and going to space. Not so your dumbass can play "Gardens of Time" on Facebook, although you wouldn't be able to do that without math, either.
__________________
Senast redigerad av Brunbevern 2016-10-29 kl. 12:25.
Citera
2016-10-29, 13:46
  #2
Medlem
jipeesss avatar
mattekunskaper kräver normalt studiediciplin, sund o brusfri studiemiljö, engagemang, motiverade lärare etc etc, något som lyser med sin frånvaro i skolkaozet

är man inte född med gåvan utan dagligen lever i en miljö/umgängeskrets utan större intellektuell stimulans blire så här..

ju fler som bekänner sig till gruppen, desto mer normaliserat..
Citera
2016-10-29, 13:51
  #3
Medlem
Det enkla svaret på din fråga är: Sammanhang.

När du läser religionskunskap gör du oftast det i ett sammanhang som för dig närmre en förståelse av olika samhällen och kulturer. När du lär dig musik för du det i ett sammanhang. När du läser naturorientering läser du det i ett sammanhang, dvs. du är en del av naturen och det du gör påverkar andra på detta jordklot.

Det enda ämnet som egentligen inte förs in i ett sammanhang är matematik. Vi lär oss tidigt att ta ur matematiken från sitt sammanhang för att studera dess egenskaper enskilt från omvärlden. Vi lär oss mängdteori och aritmetik i unga år utan att föra in det i det sammanhang vi lever i. Vi lär oss grundläggande algebra utan att föra in det i ett sammanhang. På högskolan/universitet lär vi ut högre matematik utanför de tillämpningsområden som bildar ett sammanhang. Högre matematik än grundskolans behövs dessutom inte av allmogen för att klara det dagliga livet.

För vi däremot in matematiken i ett betydande sammanhang får vi en helt annan lust att läsa matematik. För att handla kläder behöver du en samling av olika matematiska förmågor: Du behöver först och främst veta om begrepp som längd, bredd, omkrets, andel, del av helhet, procent, produkt, summa. Du behöver sedan kunna tillämpa måttenheter för att kunna veta vilken storlek du har. Du behöver taluppfattning nog att veta värdet av tex. 359kr. Har du rabatt på priset behöver du veta vad en del av helhet är och hur du räknar med rationella tal. Du behöver veta om begreppet procent som en gestaltning av ett rationellt tal. För det behöver du förmågan att se en del av en enhet (vardagligt tal: bråk). Sedan behöver du kunskaper från både SO och matematik när du ska betala dina byxor. Hur betalar vi med vår valuta? Hur betalar vi med kort?

För en golvläggare behövs en helt annan samling av matematiska förmågor. Golvläggaren behöver kunna operera med area, omkrets, geometriska objekt, trigonometri osv. för att kunna sköta sitt jobb. En golvläggare som sköter sin egen firma behöver dessutom förmågor som ligger i bokföring, fakturering, skatter etc.

Tyvärr är skolan dålig på att sätta lågstadiets matematik i ett sammanhang som barnen själva lever i. Bebisar är som exempel bra på att sätta sin matematiska vardag i ett sammanhang när de jämför antal med varandra. Ett par strumpor och ett par skor för ett par fötter. Vi måste sätta in aritmetiken i ett sammanhang som barnet upplever en gemenskap i. Hur kan vi t.ex. sätta in uttrycket 2+2=4?

Att rycka ur matematiken ur sitt naturliga habitat bidrar till att matematiken känns värdelös och det blir jobbigt att studera den.

Många olösta problem är rätt intressanta och kräver dessutom inte universitetsmatematik. Många olösta problem är på en nivå som enbart kräver den matematik som en 10åring klarar av. Dessa problem är guld värda att sätta i sitt sammanhang! Däremot är all matematik över gymnasiets väldigt specifikt för de som behöver fokusera på speciella områden. Det är få tillfällen man behöver linjär algebra i vardagen. Men det betyder inte att universitetsmatematik är onödigt!

Logiskt tänkande får du inte av högre algebra! Logiskt tänkande får du genom Ekulides geometriska problem samt att läsa naturorienterade ämnen som behandlar olika perspektiv på vetenskapen.

Det tillför som exempel ingenting om du studerar imaginära talsystem. Däremot tillför du någonting om du studerar matematik och NO utifrån leken såsom detta:
https://www.youtube.com/watch?v=0idTZ_OMtyg
__________________
Senast redigerad av Methos 2016-10-29 kl. 14:04.
Citera
2016-10-29, 14:06
  #4
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av jipeess
mattekunskaper kräver normalt studiediciplin, sund o brusfri studiemiljö, engagemang, motiverade lärare etc etc, något som lyser med sin frånvaro i skolkaozet

är man inte född med gåvan utan dagligen lever i en miljö/umgängeskrets utan större intellektuell stimulans blire så här..

ju fler som bekänner sig till gruppen, desto mer normaliserat..


Matematik kräver absolut ingen studiedisciplin, då läser du matematik på fel sätt. Du har rätt så avancerad matematik runt omkring dig!

De flesta lärare är motiverade för sitt jobb, annars skulle de inte jobba som lärare. Däremot är många av oss avtrubbade av att ständigt få tjafsa med dryga föräldrar.
Citera
2016-10-29, 15:10
  #5
Medlem
Brunbeverns avatar
En annan poäng är, har ni märkt hur mycket möjlighet till hjälp det finns inom just matematik? Det finns välgörenhetsjobb med folk som sätter undan sin fritid för att lära ut på skolor, det finns jättemånga som svarar på forum om matematik och hjälper folk så, det finns många som gör Youtubeklipp där de visar ämnet.
Så rent resursmässigt finns det inget område med fler möjligheter till hjälp än matematik. Det är bara den allmänna inställningen till ämnet som är så snedvridet.

Ska man lära sig andra ämnen, som historia däremot. Då får man ju bokstavligen ingen hjälp alls med vad och vart man ska börja. Prova söka på såna ämnen så ska ni se hur lite faktiskt bevisad och pålitlig information man kan få. Man måste leta ihjäl sig och det är omöjligt att få en kronologi på saker, vilket paradoxalt nog borde vara obligatoriskt i något som historia. Även kändare händelser som gått in i historien som kända, får man kanske några bloggresultat eller skoluppsatser som resultat. Inget man slänger in på sin referenslista direkt.

Finns med andra ord inget ämne saker är så serverat som matematik, men ändå så ska ämnet få den oförtjänta kritiken. Medan andra ämnen som man knappt kan få tag i information om på ett vettigt sätt och har jättemånga dryga moment, ska höjas till skyarna.

Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Högre matematik än grundskolans behövs dessutom inte av allmogen för att klara det dagliga livet.

Fast klara det dagliga livet är luddigt. Man behöver ju ingenting för att klara det dagliga livet om man säger så.

Men håller med angående högre matematik, man ska inte behöva lära sig universitetsmatematik. Däremot borde folk ta ett ämne som är så pass viktigt mer seriöst.

Citat:
Ursprungligen postat av Methos

För vi däremot in matematiken i ett betydande sammanhang får vi en helt annan lust att läsa matematik. För att handla kläder behöver du en samling av olika matematiska förmågor: Du behöver först och främst veta om begrepp som längd, bredd, omkrets, andel, del av helhet, procent, produkt, summa. Du behöver sedan kunna tillämpa måttenheter för att kunna veta vilken storlek du har. Du behöver taluppfattning nog att veta värdet av tex. 359kr. Har du rabatt på priset behöver du veta vad en del av helhet är och hur du räknar med rationella tal. Du behöver veta om begreppet procent som en gestaltning av ett rationellt tal. För det behöver du förmågan att se en del av en enhet (vardagligt tal: bråk). Sedan behöver du kunskaper från både SO och matematik när du ska betala dina byxor. Hur betalar vi med vår valuta? Hur betalar vi med kort?

Fast det är där det blir fel anser jag. Att de ska ställa krav på matematik just att det ska sättas in i sammanhang. Matematik är redan så underbart logiskt att det inte behöver praktiska sammanhang.

Fast håller förstås med om att de borde sätta in fler ämnen i sammanhang och göra lärande roligt. Bara att detta inte är något unikt för matte, det är något som jag anser snarare att andra ämnen behöver mer av (ironiskt nog). För andra ämnen skulle faktiskt gynnas av det, på många sätt.

Jag vill inte jag påstå att man har några fler sammanhang av andra kurser. Geografi är ren memorering av landskap och områden som man ändå inte kommer ihåg senare. Det är inte på tal om några praktiska sammanhang där.
Lär man sig språk är det samma visa där. Man får lära sig vanliga fraser och mindless memorering och grammatik.

Det går inte att neka till att matematik har fått någon oförtjänt dålig inställning mot sig, vilket är synd då det är rent objektivt sätt ett så viktigt ämne.


Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Tyvärr är skolan dålig på att sätta lågstadiets matematik i ett sammanhang som barnen själva lever i. Bebisar är som exempel bra på att sätta sin matematiska vardag i ett sammanhang när de jämför antal med varandra. Ett par strumpor och ett par skor för ett par fötter. Vi måste sätta in aritmetiken i ett sammanhang som barnet upplever en gemenskap i. Hur kan vi t.ex. sätta in uttrycket 2+2=4?

Att rycka ur matematiken ur sitt naturliga habitat bidrar till att matematiken känns värdelös och det blir jobbigt att studera den.

Det är ett misstag att kräva av matematiken att den alltid ska ha ett verklighetstillämpningar. För det är som sagt inget som ställs som krav inom andra ämnen.
Fast det är inte bara barn jag tänker på då heller, utan tonåringar i sig. Barn brukar faktiskt i kontrast vara rätt nyfiken på matematik. Det är när ungdomar når 12-15 år de börjar gnälla på matematik.

Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Många olösta problem är rätt intressanta och kräver dessutom inte universitetsmatematik. Många olösta problem är på en nivå som enbart kräver den matematik som en 10åring klarar av. Dessa problem är guld värda att sätta i sitt sammanhang! Däremot är all matematik över gymnasiets väldigt specifikt för de som behöver fokusera på speciella områden. Det är få tillfällen man behöver linjär algebra i vardagen. Men det betyder inte att universitetsmatematik är onödigt!

Vilket också är ett tillämpningsområde som samma människor ifrågasätter. Matematiken behöver inte vara på en hög nivå ens för att kommentarerna i stil med "Detta är meningslöst för att man inte använder det IRL!" ska komma upp.

Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Logiskt tänkande får du inte av högre algebra! Logiskt tänkande får du genom Ekulides geometriska problem samt att läsa naturorienterade ämnen som behandlar olika perspektiv på vetenskapen.

Det tillför som exempel ingenting om du studerar imaginära talsystem. Däremot tillför du någonting om du studerar matematik och NO utifrån leken såsom detta:
https://www.youtube.com/watch?v=0idTZ_OMtyg

Säger vem? Du kan ju inte selektivt välja ut baserat på egna preferenser vad som ger logiskt tänkande eller inte. Problemlösning i sig är bra, fast att inte förstå matematik på de lägre nivåerna och ge upp för att man inte förstår det direkt är ju en björntjänst mot sig själv.
Citera
2016-10-29, 15:13
  #6
Bannlyst
1. Skolan är opedagogisk och lär ut matematik på fel sätt.
2. Människans hjärna är inte konstruerad för att förstå matematik. Det kräver lite extra. En försvarsmekanism kickas in vid svagbegåvning
3. Matematik är ganska torrt utan en filosofisk uppskattning. Det är endast ett berikande ämne för dem som utmärker sig i det.

Lägg därtill att språkinlärning är enklare oavsett vad man tycker om det och att naturvetenskap är direkt tillämpad kunskap om hur världen är beskaffad.
__________________
Senast redigerad av Heuristik 2016-10-29 kl. 15:17.
Citera
2016-10-29, 15:22
  #7
Medlem
Brunbeverns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
1. Skolan är opedagogisk och lär ut matematik på fel sätt.

Skolan är opedagogisk och lär ut allt fel!
Så det är inget unikt för matematik, ändå är det bara matematik som får utstå BS.

Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
2. Människans hjärna är inte konstruerad för att förstå matematik. Det kräver lite extra. En försvarsmekanism kickas in vid svagbegåvning

Låter som en ursäkt det där, vad är våran hjärna konstruerad för menar du? Förstå hur man tar bild på sin fina smoothie till FB eller hur man skriver en dikt? Så argumentet har ingen relevans i det stora hela.

Att det blir en försvarsmekanism får du gärna komma med källa på, det låter ju verkligen extremt att det skulle finnas något allmänt känt faktum att just matematik framkallar försvarsmekanismer men inte andra ämnen gör det.

Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
3. Matematik är ganska torrt utan en filosofisk uppskattning. Det är endast ett berikande ämne för dem som utmärker sig i det.

Vad är berikande med att lära sig saker som var aktuellt för flera hundra år sedan?
Vad är berikande med att memorera fakta, som man aldrig använder sig utav. Snarare än att förstå intressanta saker?

Saken är att alla dessa argument kan appliceras minst lika mycket (oftast mycket mer) på andra ämnesområden.

Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
Lägg därtill att språkinlärning är enklare oavsett vad man tycker om det och att naturvetenskap är direkt tillämpad kunskap om hur världen är beskaffad.

Det vet vi ju inte. Tänk på hur mycket energi som läggs bara för att lära sig engelska.

Fast vare sig just språkinlärning skulle vara lättare eller inte, är tämligen icke-relevant för huvudfrågan ändå.
Citera
2016-10-29, 15:33
  #8
Bannlyst
Citat:
Ursprungligen postat av Brunbevern
Skolan är opedagogisk och lär ut allt fel!
Så det är inget unikt för matematik, ändå är det bara matematik som får utstå BS..

Då matematik upplevs som det svåraste ämnet för majoriteten blir det givetvis ämnet som tar mest stryk.

Citat:
Ursprungligen postat av Brunbevern
Låter som en ursäkt det där, vad är våran hjärna konstruerad för menar du? Förstå hur man tar bild på sin fina smoothie till FB eller hur man skriver en dikt? Så argumentet har ingen relevans i det stora hela..

Inte logik i alla fall. Neil De Grasse Tyson och Richard Dawkins diskuterade detta. Människor över hela världen presterar sämre på matte/logik relativt alla övriga ämnen.





Citat:
Ursprungligen postat av Brunbevern
Saken är att alla dessa argument kan appliceras minst lika mycket (oftast mycket mer) på andra ämnesområden..

Du är i kontakt med naturen och dess population på en daglig basis. Det är för många således mer intressant än djupa, teoretiska matematiska sanningar. Som sagt till en viss gräns mer av filosofiskt och analytisk värde.


Citat:
Ursprungligen postat av Brunbevern

Det vet vi ju inte. Tänk på hur mycket energi som läggs bara för att lära sig engelska..

Nej. Enligt lingvister som Chomsky har vi inbyggda mekanismer för grammatik (vi är fortfarande i behov av stimulering för att utveckla dem). Detsamma kan inte sägas om matematisk inlärning. Det är helt individuellt hur den inlärningskurvan ser ut.

Citat:
Ursprungligen postat av Brunbevern
Fast vare sig just språkinlärning skulle vara lättare eller inte, är tämligen icke-relevant för huvudfrågan ändå.

Det är ett faktum att folk förkastar det som de är sämre på, och tycker att det är tråkigare.
Citera
2016-10-29, 15:41
  #9
Medlem
jipeesss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Matematik kräver absolut ingen studiedisciplin, då läser du matematik på fel sätt. Du har rätt så avancerad matematik runt omkring dig!

De flesta lärare är motiverade för sitt jobb, annars skulle de inte jobba som lärare. Däremot är många av oss avtrubbade av att ständigt få tjafsa med dryga föräldrar.

mnja..
nu talar jag iof av egen erfarenhet;

det jag räknade upp var exakt det som gjorde matte ointressant för mig

när jag började jobba som maskiningenjör blev matten nödvändig så jag fick köra lite självstudier, inga superdjupa grejer, lite allmän geometri o formeluppställning, och med skarpa kollegor att bolla med går det smidigt
Citera
2016-10-29, 15:56
  #10
Medlem
Brunbeverns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
Då matematik upplevs som det svåraste ämnet för majoriteten blir det givetvis ämnet som tar mest stryk.

Finns ju skäl till varför det upplevs som svårt, för att folk går in med en dömande inställning och inte försöker. Man kan inte påstå att matematik på grundnivå är svårt, för någon. Det ser man ju till och med till de som tidigare varit dömande till matematik, när de faktiskt får förklarat så inser de ju att det var ren nonsens att de kallade det svårt.

Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
Inte logik i alla fall. Neil De Grasse Tyson och Richard Dawkins diskuterade detta. Människor över hela världen presterar sämre på matte/logik relativt alla övriga ämnen.

Lite svårt att prestera i ämnen som majoriteten förkastar och inte lägger ner energi på. Så blir ju en ganska naturlig konsekvens.

Just för att så många presterar dåligt på logik är ju skäl till att mer energi bör läggas på sånt.

Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
Du är i kontakt med naturen och dess population på en daglig basis. Det är för många således mer intressant än djupa, teoretiska matematiska sanningar. Som sagt till en viss gräns mer av filosofiskt och analytisk värde.

Det är bara ett bekvämt sätt att bortförklara det på anser jag.

Man får absolut ingen koppling till sakerna till graden att det blir intressantare eller mer meningsfullt, bara för att man gått ut i skogen några gånger. Jag köper inte dessa orsaker som ofta är sätt att bekvämt hitta en motförklaring.

Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
Nej. Enligt lingvister som Chomsky har vi inbyggda mekanismer för grammatik (vi är fortfarande i behov av stimulering för att utveckla dem). Detsamma kan inte sägas om matematisk inlärning. Det är helt individuellt hur den inlärningskurvan ser ut.

Fast då snackar du om inlärningskurvor, klart att folk har olika inlärningskurvor.
Men det förklarar egentligen ingenting om varför folk förkastar matematik. Bara att somliga har svårare för matematik än andra. Men så är det ju med alla ämnen fortfarande.

Om vare sig jag ska köpa att vi har inbyggda mekanismer för grammatik vet jag inte om jag ska tro på riktigt heller för den delen. Folk är uslare än nånsin på grammatik, stavningar och liknande. Trots all tid de ägnar åt området både i skolan och på fritiden.

Citat:
Ursprungligen postat av Heuristik
Det är ett faktum att folk förkastar det som de är sämre på, och tycker att det är tråkigare.

Ja precis, men då kan de istället säga att de är för dum för att förstå matematik och är för slöa för att lära sig.

Det finns ju många som är dålig på många saker och ämnen, men de dömer inte ut hela ämnet som onödigt och meningslöst att kunna för det bara för det.
Citera
2016-10-29, 16:20
  #11
Bannlyst
Citat:
Ursprungligen postat av Brunbevern
Ja precis, men då kan de istället säga att de är för dum för att förstå matematik och är för slöa för att lära sig.
.

Du verkar inte förstå innebörden av psykologiska försvarsmekanismer.
Citera
2016-10-29, 16:25
  #12
Medlem
RudyardKiplings avatar
Matematik är den högsta och mest ädla av alla vetenskapliga discipliner. Den generella fördumningen i samhället ledd av PK gör att detta trycks ner.

PKs högborg Södertörn leder fördumningen.
https://tanjabergkvist.wordpress.com...orns-hogskola/

Man utser alltså en dokumenterad galning till rektor på en högskola. Någon som undrar varför HSV inte längre är medlem i ENQA?


Citat:

Högskolestyrelsen för Södertörns högskola har enhälligt beslutat att inlämna förslag till regeringen att utse Moira von Wright till ny rektor för Södertörns högskola från 1 juli 2010.

För att återgå till ämnet, den påtänkta rektorn von Wright skrev år 1998 en rapport till Skolverket med titeln ”Genus och text. När kan man tala om jämställdhet i fysikläromedel?” Denna rapport rekommenderas exempelvis för blivande lärarutbildare (se här). Några talande citat från Newsmillartikeln:

Moira von Wright innehar för närvarande en professur i pedagogik vid Örebro Universitet, högskolan som erhöll universitetsstatus 1999 efter ett personligt ingripande från den fd studenten Göran Persson som kort därefter, 2004, blev utsedd till hedersdoktor i medicin (!) vid lärosätet.
”Von Wrights rapport ”Genus och text” från 1998 (tillgänglig på Skolverkets webbsidor) behandlar den angelägna frågan om varför flickor är så starkt underrepresenterade i fysikstudier. Hon studerar några läroböcker i fysik för gymnasiet och kommer fram till att problemet till stor del ligger i själva fysikämnets karaktär. Flera av böckerna strävar nämligen efter att slå fast vad som är sant och vad som inte är det. De förmedlar budskapet att ”fysik handlar om det objektiva, det som höjer sig bortom känsla och mänskligt liv”. Detta menar von Wright strider mot kraven på en jämställd text: ”Påbjudandet av snäv kunskap med en given mening är inte förenligt med skolans jämställdhetssträvanden.” Hon rekommenderar därför förändringar av läroplanen: ”En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort.””

”Rapporten utgår från en uppfattning om flickors och pojkars olika lärandestilar. Pojkars lärande sägs vara ”särskiljande” medan flickors benämns ”förenande”. Det särskiljande lärandet karaktäriseras av logik, argumentation och analys – aktiviteter som brukar uppfattas som manliga. Det förenande lärandet, däremot, söker förankring i den egna erfarenheten och vardagen, samt sägs spegla ett intresse för kommunikation och relationer – traditionellt kvinnliga egenskaper. (För oss framstår denna karaktäristik som både oseriös och sexistisk. Von Wright anser sig dock ha stöd för den i litteraturen.) Von Wright finner i sin studie att läroböcker i fysik framhäver logik och argumentation som överlägsna metoder när det gäller att nå fram till kunskap, alltså just de aspekter som hon anser karaktäriserar pojkars lärande. Mer allmänt menar hon att naturvetenskapens sanningsanspråk och reduktionistiska förhållningssätt stämmer mer med den manliga kunskapsstilen än med den kvinnliga. På så vis missgynnas flickor inom fysikämnet.”

”Sylvia Benckert (1997) menar att fysiken som universitetsämne eftersträvar en opersonlig renhet, och en strävan att framstå som höjd över och fri från mänskliga önskningar, och att just denna skenbara opersonlighet och könlöshet är knuten till föreställningar om maskulinitet, vilket bidrar till att göra fysiken ointressant för flickorna. Kvinnorna är också mer känsliga för den maskulinitet som fysikämnet präglas av… Kvinnlighet och manlighet är inte något fixt och färdigt, utan det pågår en ständig process av skapande och återskapande av individuellt genus. Barn kommer till skolan med en identitet som pojke eller flicka, men den är inte en gång för alla given.”

__________________
Senast redigerad av RudyardKipling 2016-10-29 kl. 17:06.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in