Citat:
Ursprungligen postat av MacAllan
Några brasklappar som kan förklara det som verkar paradoxalt med detta:
*. Händelsehorisonten på ett svart hål har INGENTING med volymen på massan av det svarta hålet att göra. Massan är vid ett visst rumslikt snitt mycket längre in i hålet och slutar sen i singulariteten. Därför kan man få resultat som att större hål får lägre densitet.
Jämför med när man räknar densitet på en riktig stjärna/planet. Då använder man den volym som massan upptar. Händelsehorisonten har ingen sån koppling till massan, den är bara en kausal avskiljare av det inre och yttre av hålet.
* Skall man vara noga då man räknar volym så kan man INTE använda Schwartzschild-r och sen volymfomel för en sfär i platta rummet. Dels är rumtiden så förvrängd nära det svarta hålet att INGA plattrumsformler gäller och dels så är r ingen rumskoordinat inne i hålet. Man måste ta ett rumslikt snitt på rumtiden och beräkna volymen av innanmätet på hålet genom att integrera metriken. Man bör också först byta till tex Kruskal-koordinater som fungerar i hela snittet. (Kan inte direkt säga vad resulatatet blir)
Det här var intressant (och ungefär vad jag förväntade mig) så jag försökte hitta lite mer information.
Att definiera volymen för ett svart hål kanske inte är helt relevant eftersom uppdelningen i rums- och tidskoordinater inte är entydig i (och nära?) det svarta hålet. Dock har jag hittat lite olika bud på hur volymen bör definieras.
1. En källa säger att volymen är ytarean gånger c*t där t är åldern på svarta hålet. Detta skulle då ge en mycket stor volym i många fall eftersom många hål är mycket gamla.
2. En annan källa menar att man måste försöka definiera en volym för de svarta hålen som är termodynamiskt korrekt eftersom ett resultat inom kvantgravitation är att svarta hål bör ha en entropi som är proportionell mot deras area medan vanlig kvantfältteori säger att entropin ska vara proportionell mot volymen. Hur ska man jämföra dessa om inte volymen är definierad? I nedanstående artikel så visar man att en sådan volym kan definieras om man gör vissa inskränkningar som behövs för att termodynamiken ska vara meningsfull och att volymen för ett sfäriskt symmetriskt icke-roterande svart hål då är 4*pi*r^3/3 där r är avståndet till händelsehorisonten. Precis det man väntar sig 'klassiskt'! Som MacAllan sa så integrerar man metriken
Vidare säger man att detta resultat är vad en observatör långt utanför hålet ser medan koordinaten r i det svarta hålet är mer tidslik och ingen direkt koppling till volym görs för en sådan observatör innanför händelsehorisonten. Jag antar att denna tolkning är i linje med den som görs i punkt 1 ovan? Det här var bara min amatörtolkning av artikeln och kanske kan MacAllan ge en bättre förklaring...?
http://arxiv.org/abs/hep-th/0508108
För övrigt måste jag även revidera mitt svar ovan. Kvantmekaiskt har även singulariteter volym. Dock inte mycket...