Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2014-08-26, 20:41
  #1
Avstängd
Citat:
Det första intrycket av frasen om att vi måste sträva efter en likvärdig skola, är att det låter vettigt och riktigt. Men när man hör politikerna förklara vad de menar blir bilden en annan, skriver Bengt Stillström, styrelseordförande för Traction och grundare av Academedia.
Politikerna vill ha en skola som ger en likadan utbildning till alla. Och resurserna ska satsas så att detta uppnås, vilket innebär att man ska satsa än mer på dem som har svårast att nå upp till den likanivån.

Citat:
Det har också uppmärksammats att barn med välutbildade föräldrar i genomsnitt klarar skolan bättre än andra. Därför är slutsatsen att man skulle satsa mindre utbildningsresurser på barn från dessa miljöer och mer på dem med annan bakgrund. Det är den kompensatoriska satsningen för att skapa ”rättvisa”. Konsekvensen av försöken till en likvärdig skola blir att vi får en sämre skola för de allra flesta. Vi får en skola som ger för lite utbildning till de flesta för att det lilla fåtalet ska klara av att komma i kapp. Trots ökade satsningar kommer det att visa sig att den lilla grupp som har svårt med skolan ändå inte presterar i närheten av de andra.

Citat:
Tyvärr visar det sig också statistiskt att en relativt större andel av dem kommer från en svagare socioekonomisk bakgrund. Detta vet alla, men av någon anledning får man inte säga att inget kan hjälpa upp det.

Låt oss i stället sätta upp andra mål för skolan!

Vi ska satsa på alla elever och ge dem den bästa utbildning de förmår att ta del av. Givetvis ska det inte spela någon roll vilken bakgrund föräldrarna har. Men att vissa föräldrar vill hjälpa sina barn ska snarare uppmuntras än motarbetas. Samhället ska satsa på de duktigaste eleverna så att de kan uppnå så bra resultat de förmår, på de sämsta eleverna så att de kan nå de bästa resultat de förmår och på alla andra. Till var och en efter var och ens behov. Så det leder till att ungdomarna senare i livet kan leverera efter var och ens förmåga.

Alla i samhället behöver inte kunna lika mycket. Vi behöver också kunna olika saker. Tron att man måste ha gått ut gymnasiet för att ha kunskaper nog för ett arbete är felaktig. Det finns mängder av arbeten som inte kräver mer än grundskoleutbildning. Se hur många som arbetar i gymnasieåldern.

http://www.di.se/artiklar/2014/8/26/...ola--en-utopi/

Äntligen vågar någon säga det! Vad anser ni om Stillströms åsikter? Är det förgäves att man försöker skapa en likvärdig skola, istället för att satsa på de elever som är väldigt duktiga?
Citera
2014-08-26, 21:17
  #2
Medlem
Skrivbordslampas avatar
Det sista citatet du plockat osar dock även det väldigt mycket floskler och utopi
Citat:
Ursprungligen postat av ArgIdiot
Samhället ska satsa på de duktigaste eleverna så att de kan uppnå så bra resultat de förmår, på de sämsta eleverna så att de kan nå de bästa resultat de förmår och på alla andra. Till var och en efter var och ens behov. Så det leder till att ungdomarna senare i livet kan leverera efter var och ens förmåga.

Min tolkning av detta är ungefär "Yes, jag har löst det! Istället för att satsa på några ska vi göra det bättre för alla!". Det låter som motsatsen till hans ursprungliga tes.

Men när jag läste artikeln såg jag att han fokuserade på att man kanske skulle försöka gå mot att alla inte måste plugga vidare.
Att samhället inte ska se gymanasieutbildning som en absolut nödvändighet utan att det istället ska bli mer accepterat att hoppa den och börja jobba.

Jag är själv väldigt kluven inför den idén.
Å ena sidan är det förkastligt att skoltrötta elver ska känna sig tvingade att plugga vidare för att samhället förväntar sig att alla har en sådan utbildning.
Å andra sidan är det problematiskt när folk senare i livet inte fått rätt verktyg för att lyckas med en bra karriär utan blir lidande för att de missat en utbildning (som pga nedskärningar till Komvux blivit extremt svår att läsa upp igen) som de tackade nej till när de var unga, dumma och skoltrötta.
Är 50-50 i frågan.
__________________
Senast redigerad av Skrivbordslampa 2014-08-26 kl. 21:19.
Citera
2014-11-15, 18:50
  #3
Medlem
imperatrixs avatar
Tycker han missar att det primära i det hela är just skolsystemet. Han verkar inte kritisera detta i sig, utan bara en effekt av det - som om saker skulle lösas t.ex. utan kursmål (där alla presterar efter förmåga). Men han verkar ju fortfarande fast besluten om att alla skall gå i konventionell skola, där det ju är bestämt vilka ämnen som skall läras ut och på vilka sätt.

I många delar av världen har det blivit allt vanligare med oskolning/unschooling (finns bland annat i Danmark, på Åland, i USA och andra delar av Europa. Antagligen även på fler ställen). Kort sagt går den skolformen ut på att lita på barns förmåga att själva kunna lära sig det de behöver lära sig. Är egentligen ingen ny syn på inlärning, utan har skrivits böcker om det sedan åtminstone 1700-talet's Rousseau (med boken Émile). Att lära genom att leva och testa saker. I dagsläget är det väl främst John Holt och Grace Llewellyn som skriver om det. För vem är egentligen rätt person att bestämma vad andra behöver lära sig, när och hur? Är det kunskapsluckor om individen inte behöver viss kunskap? Osv.

Sedan är det klart att oskolningsskolor kan utformas på olika sätt. T.ex. i Danmark har de en fysisk plats dit barnen går, men väl där bestämmer de själva vad de skall ägna sig åt. Finns vuxna att tillgå men dess funktion är att vara hjälp på barnens villkor snarare än att mata barnen med information innan de har ett behov av den. Och det är väl lite det som är det viktiga: Att låta behovet komma före tillfredsställandet av detsamma. Oavsett vad det handlar om. På det här sättet tillåts barnen bli autonoma och jämlika i sin relation till andra/vuxna (istället för underkastade i en hierarki bestående av en elev-lärare). Så länge barnen (och vuxna, whatever) lär sig underkasta sig kommer inte jämlikhet vara möjlig.

Vad Bengt vill är att cementera de klasskillnader som redan finns (och som späds på genom det nuvarande skolsystemet) och samtidigt förneka just detta. Det kommer inte uppstå jämlikhet för att han ser "mycket kunnande" och "lite kunnande" som likvärdigt, det är inte han som sätter referensramarna.
__________________
Senast redigerad av imperatrix 2014-11-15 kl. 18:53.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback