Medvetandet är ett av de mest intressanta forskningsområden som finns, men det lär nog inte bli lätt att komma med ett 100% säkert och heltäckande svar om det inom en överskådlig framtid.
Professor Germund Hesslow har skrivit en ganska intressant uppsats om
medvetandet som har påverkat mitt eget tänkande kring det hela. Vill man inte läsa den kan man titta lite på hans slutsatser bara:
Citat:
Hur uppkommer den inre världen? Svaret på denna fråga är nu banalt. Den inre världen uppkommer genom att hjärnan själv kan generera sitt eget inflöde när den simulerar handlingar och deras sensoriska konsekvenser. Vi kan "se", "höra" och "känna" konsekvenserna av det vi gör trots att dessa (ännu) inte existerar. Observera att denna slutsats är oberoende av hur perceptionen faktiskt går till. Vi behöver t.ex. inte ta ställning till om en fantasiföreställning har karaktären av en bild eller inte. Om hjärnan kan generera sina egna stimuli, måste en inre värld uppkomma oavsett hur dessa stimuli faktiskt bearbetas. Det är dock fördel med det synsätt jag försökt förklara och försvara i denna uppsats, att det innebär ett minimum av ontologiska förutsättningar. Den är således helt förenligt med ett strikt behavioristiskt synsätt. Vi behöver inte anta några mentala storheter, inte ens interna "bilder" eller "representationer".
Naturligtvis är det här inte så tilltalande för mystiker av olika slag, eller ens för människor som vill tänka sig att medvetandet är något slags autonom agent - den lilla gubben vid spakarna som styr oss.
Man kan också göra som filosofen Ayn Rand och nöja sig med konstaterandet att
medvetandet är medvetet. Vi har uppenbarligen ett unikt, individuellt medvetande som åtminstone ger oss en upplevelse av att vi styr våra handlingar med det. Exakt hur det rent neurologiskt går till i hjärnan blir då av mindre intresse. Jag håller iofs inte med om det, men det kan ju vara en räddningsplanka för den som ligger sömnlös av olösbara, filosofiska grubblerier.