Citat:
Ursprungligen postat av gallium
Så från den här galaxen sett har bakgrundsstrålningen fortfarande ett Z på ca: 990, eller..
Ursäkta att svar dröjde.
Svaret på frågan beror på om du menar nu eller då. Visserligen har ordet "nu" inte någon bra betydelse i detta sammanhang (eftersom avstånden är så stora), men om vi säger såhär: När universum är lika gammalt vid den galaxen som det är för oss här och nu så kommer bakgrundsstrålningen ha samma rödskiftskomponent för dem (dvs z~=1100).
Men när ljuset som vi idag observerar lämnade galaxen för drygt 13 miljarder år sedan, dvs när galaxen var så som vi ser den idag, så skulle eventuella invånare uppfatta bakgrundsstrålningens rödskift omkring z = 100.
Den kosmiska bakgrundstemperaturen vid en given "tid" z (där z=0 är idag här) är T=2,725*(1+z) i Kelvin. Vid z = 10 så var alltså bakgrundstemperaturen nästan 30 K, men eftersom samma formel måste gälla även för dem, så får vi ut z = 100 om vi sätter in 3000 K, som är temperaturen vid rekombinationsepoken (dvs den temperatur som bakgrundsstrålningen spårar).
Citat:
Ursprungligen postat av gallium
Det är ju mycket intressanta frågor om universum här, men svaren på frågorna halkar till slut över på matematiken eftersom skriftspråket hamnar i paradoxer hela tiden. Och med matematik liksom statistik verkar man ju kunna bevisa vad som helst, eller..
Jag håller inte riktigt med dig om att man kan bevisa "vad som helst" med matematik. Tvärt om är matematik ett mycket rigoröst språk - men som aldrig i sig kan bevisa någonting om vår värld, den är bara språket som fysiken använder. Men nu blev jag visst lite filosofisk.