Citat:
Ursprungligen postat av Fri
Jo, det ena är definitivt mer logiskt än det andra! Det krävs mindre information för att beskriva det svenska systemet, än det tyska. Inom vetenskap har den minst informationsrika teori som förklarar samma fenomen, företräde enligt occams razor. Därför krävs någon slags förklaring till varför det krävs en mer informationskrävande logik i tyskan än på svenskan, för att definiera t.ex. 39.
Vad är det för extra information som krävs för att som talare eller lyssnare avtolka "fünfundzwanzig" jämfört med "tjugofem"? Det skulle vara det där betydelselösa länkmorfemet "und" möjligen, men det har ju ingenting med ordningen på de andra två delarna att göra.
Därutöver så är inte den mänskliga hjärnan en dator och mänskliga språk inga vetenskapliga teorier, så jämförelsen håller inte.
Citat:
De språkliga talen är naturligtvis inte namn, det ena efter det andra som namnsdagar i kalendern från 1 till 365, utan de är systematiskt sammansatta av namnen på de siffror som talen skrivs med. Orddelen "trettio" har att göra med "tre" och "tio". De heter inte lika gärna "Gretha" medan 40 heter "Stefan" och 50 "Bananskalare".
Nej, jag använde "namn" i en vidare bemärkelse, som man brukar göra i såna här sammanhang.
Citat:
Med det romerska talsystemet så var det praktiskt att börja med entalet. Det är det inte med det decimala talsystemet. Därav min hypotes att bakvända talnamn har sitt ursprung ur det romerska talsystemet.
Men du blandar ihop hönan med ägget. Det finns två olika saker här: 1) det talsystem som är ett system för att notera matematiska tal med siffror på papper, och 2) det talsystem som används för att prata om olika tal med naturliga språk. Det senare kom först. Det varierar också från språk till språk, medan det talsystemet i 1) är en standardiserad konstruktion som historiskt sett är en ganska ny företeelse.
Att man skriver 25 med tvåan först och femman sen beror på att de språk där systemet först började användas fungerade som dagens svenska, man uttalade det "tjugofem". Hade det omvända varit förhärskande, att man sagt "fem och tjugo", då hade vi kanske skrivit "52" istället.
Namnen på talen, "tjugofem, åttiosju, hundranittiosex" såväl som "fünfundzwanzig, quatre-vingt-sept, hundredesex og halvfems" är inte olika sätt att uttala "25, 87, 196", tvärtom: "25, 87, 196" är ett sätt att på papper plita ner talen "tjugofem, quatre-vingt-sept, one hundred and ninety six".