Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2023-11-20, 23:52
  #181
Medlem
Rebali179s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Dafwid
På tal om Magica de Hex; minns en rolig serie för många år sen där hon skulle lura av Joakim hans krona och klädde då ut sig till "prinsessan Gamica av Vesuviostan" och så hade hon en far som hette "kung Al-Heks". Humor när den är som bäst! Och von Anka anade så klart inget, trots att namnet borde klinga bekant.

För att återknyta till frågan; hunden Bolivar, är han fortfarande kvar?

Undrar hur det hade varit ifall Magica de Hex & Joakim Von Anka blev tillsammans & gick barn?

Ang Bolivar så dyker han upp lite då & då
Citera
2023-11-20, 23:57
  #182
Medlem
Rebali179s avatar
Det finns en figur som jag hoppas kan få lite mera cred men han dyker väl bara upp när han själv vill. Svarte Riddaren (i original the Black Knight, ofta kallad Le chevalier noir (franska)) är vad playboyen Armand Lutin kallar sig när han klär sig i rustning och agerar mästerskurk.


Tachyon Svisch har väl bara försökt 1-2 gånger att försöka stjäla universums största förmögenhet, den som Joakim von Anka äger
Citera
2023-11-21, 00:34
  #183
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Pojken med guldbyxorna
Disneystudion granskade formellt seriematerialet från Western Publishing men brydde sig nog aldrig särskilt mycket om innehållet i serietidningarna som ju var licensprodukter bland andra och inte kanoniska. Någon gång hade man invändningar mot att Barks verkade ha börjat teckna Kalle Anka med för lång näbb så att utseendet avvek från filmstudions modellark, men det löste man genom att ge grönt ljus till ett särskilt serietidningsutseende på figuren med ett separat modellark för "Magazine Comics Duck".

Det var ju huvudsakligen förlagen Western Publishing och Dell Comics i USA, och senare bl.a. Gutenberghus/Egmont i Danmark, som på licens stod för utvecklingen av de tecknade serierna med Disneyfigurer, och det var åt Western som Barks jobbade som serietecknare sedan han slutat sin anställning som story man till Disneystudions filmer. Hur stränga Western/Dell var är oklart. Å ena sidan sägs det ibland att man såg ned på sin serietidningsproduktion och bara såg den som en lukrativ inkomstkälla för att finansiera bokutgivningen av "riktig litteratur" (kanske något i stil med Bonnierförlagens inställning till Åhlén & Åkerlund i Sverige). Å andra sidan berättas det att chefredaktören på Western, Eleanor Packer, regelbundet hade domstolsliknande stormöten med förlagets serieskapare, där alla under högläsning tvingades granska och kritisera varandras material så att det skulle fungera för femåringar. Medarbetaren Roger Armstrong minns:



Men Barks verkar ha klarat sig bra vid dessa Showings (mer här) och hade Packers och förlagets förtroende som den främste i deras stall. När Barks år 1943 skickade in bildmanus till sin första längre äventyrsserie med Kalle Anka, Donald Duck and the Mummy's Ring, skissade Packer upp en del omfattande krav på ändringar men när Barks levererat dessa avgjorde hon att hans egen första version var bättre och skulle användas. "So after that, I never had any trouble."

Så det torde ha varit på egen hand som Barks fortsatte att använda Joakim-figuren (som ju liksom övriga bifigurer ursprungligen tillkom bara för att de behövdes i en enskild serie). När farbror/morbror Joakim efter fyra år på Westerns initiativ fick en egen serietidningstitel, Uncle $crooge, måste han göras till mer av en sympatisk hjälte än den tidigare vresige och inte sällan elake gnidaren och Barks skapade ju då till första numret den långa berättelsen Only a Poor Old Man som fördjupar och balanserar Joakims giriga personlighet med dygder i form av strävsamhet och redbarhet (och Guld-Ivar Flinthjärta får sedermera ta över rollen som den omoraliske, hänsynslöse kapitalisten).

Disneystudion uppskattade figuren så mycket att det 1955 rentav fanns planer på att skapa en tecknad cartoon med Joakim, och därmed göra honom till en auktoriserad Disneyfigur, men det rann ut i sanden då studion vid denna tid upphörde med sin klassiska produktion av tecknad kortfilm. 1967 figurerade Joakim i den ganska torftiga filmen Scrooge McDuck and money men det var ju först sedan Disney gav sig in på tv-produktion med DuckTales 1987 som man verkligen erkände Barks Joakim-figur.

Barks hade ju skolats hos Disneystudion och visste i stort sett vad som kunde tillåtas att göra med deras figurer, men visst förekom det att Western reviderade hans serier redan inför originalpubliceringen: serietidningarna hade ju en genomgående yngre målgrupp än de tecknade biograffilmerna, och gav mer tid för föräldrar att granska vad deras barn utsattes för. Serietidningsserier hade ju liksom annan barn- och massmarknadslitteratur inte heller särskilt hög status vid denna tid, och förlaget kunde lyfta ut hela sidor ur en serie för att lämna plats för reklam. (Och i senare, mer sensitiva tider blev det förstås ännu vanligare med strykningar och omteckningar i repriser och återutgivningar av Barks serier). För Joakims vidkommande innebar det bl.a. att fem sidor ströks vid originalpubliceringen av Back to the Klondike. På 50-talet, då den samhälleliga kritiken mot serietidningarna och annan billig barnunderhållning började växa till en storm, fick även Barks strängare förhållningskrav från förlaget i form av regelboken Hints on Writing for Dell Comics. Barks hade dock vant sig vid en relativ frihet i sitt serieskapande, och när Dell-redaktören Alice Cobb 1956 sände honom ett kritiskt läsarbrev från en mamma gick Barks minst sagt i taket:

Ja där ser man. Tack för föreläsningen.
Konstaterar ju att chefer på olika ställen lade sig i själva teckningarna och vad som utspelade sig i historierna. Men det var alltså i princip fria händer att uppfinna onklar, tanter och kusiner som passade in i de serier som för tillfället skapades. (Vilket man ju alltid misstänkt genom åren när alla möjliga tossiga släktingar dykt upp! )
Citera
2023-11-23, 22:49
  #184
Medlem
HerrGickhans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Redoxreaktion
Han ser ut precis som en kriminaldetektiv gjorde för 100 år sedan. Om man kollar på bilder av de detektiver som arresterade den tyske seriemördaren Fritz Haarmann, så var de klädda precis som Klovén och hade samma kroppsspråk.

Det kan väl vara så att filmdetektiverna på den tiden när Klovén uppfanns såg ut så? Exempelvis Hercule Poirot från 1965 i The Alphabet Murders.

https://external-content.duckduckgo....293&ipo=images
Citera
2023-11-25, 09:49
  #185
Moderator
Pojken med guldbyxornas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Gissa vem
Ja där ser man. Tack för föreläsningen.
Konstaterar ju att chefer på olika ställen lade sig i själva teckningarna och vad som utspelade sig i historierna. Men det var alltså i princip fria händer att uppfinna onklar, tanter och kusiner som passade in i de serier som för tillfället skapades. (Vilket man ju alltid misstänkt genom åren när alla möjliga tossiga släktingar dykt upp! )

Det var ju på gott och ont friare på den tiden då serietidningarna och annan massmarknadslitteratur i stort sett betraktades som skräp. Serieskaparna i sina hemmastudios – Barks satt väl hemma i tvättstugan ibland – eller gemensamma trånga "sweatshops" hade sannolikt mer frihet till eget hittepå, så länge man levererade det antal sidor som krävdes och i tid. Å andra sidan blev kvaliteten kanske lidande, med figurer som var off model och slentrianmässiga berättelser som till slut ledde till en motreaktion från opinionsbildare som Sterling North och Fredric Wertham, och den efterföljande självregleringen i form av granskningsorganet Comics Code. (Som Dell Comics f.ö. aldrig anslöt sig till, eftersom man hävdade att man själva sedan länge bedrev en egen noggrann kvalitetskontroll av sitt material, och inte heller ville förknippas med förlag som EC genom en gemensam stämpel.)

På samma sätt kunde ju utgivarna i andra länder länge handskas ganska fritt med seriematerial, genom redigering, fri översättning, om- och tillteckningar osv. I Sverige hade ju t.ex. Semic ateljétecknare som anpassade inköpt material efter det svenska serietidningsformatet. Ett beryktat och extremt exempel på sådan lokal anpassning är den tyske förlagsmannen och serieskaparen Rolf Kaukas utgivning av Asterix, som i hans händer blev en ganska annorlunda serie: Siggi und Babarras. Men Asterix och Pilote var ju en utgivning som i hög grad drevs av serieskaparna själva, så där drog man in licensen. I och med 60-talets popkultur och senare postmodernismen fick ju vissa serier med tiden en stämpel av finkultur som begränsade möjligheterna för utgivare att handskas fritt med materialet, men framför allt blev de skyddade kommersiella varumärken. Utgivningen kunde då bli så kontrollerad att upphovsrättsinnehavarna krävde att få granska varenda sida i en svensk serietidningsutgåva, inklusive insändarsidan.

Men åter till Barks och farbror Joakim. Måhända ångrade Barks med tiden att han skapat figuren som blev så populär att han fick en egen serietidningstitel, som Barks därmed "tvingades" att ägna sitt skapande åt. Det var nog i längden svårt att hitta på nya historier kring denna figur och det ledde väl faktiskt till en ganska lång nedgångsperiod med eviga skattjakter och möten med olika fantasyvarelser. Barks klagade ju ofta över idétorka, och det är intressant att han i sina sista manuskript (som tecknades av andra) åter låter Joakim uppträda som hänsynslös kapitalist och miljöbov som bekämpas av gröngölingarna.
__________________
Senast redigerad av Pojken med guldbyxorna 2023-11-25 kl. 10:03.
Citera
2024-01-31, 00:04
  #186
Medlem
Kan man läsa kalle anka gratis nånstans, gärna de av don rosa
Citera
2024-01-31, 00:10
  #187
Medlem
Dalulvens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Swabulu
Kan man läsa kalle anka gratis nånstans, gärna de av don rosa

Brukar inte biblioteken ha samlingsalbum med Kalle Anka? Säkert Don Rosa ...
Citera
2024-01-31, 00:13
  #188
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Dalulven
Brukar inte biblioteken ha samlingsalbum med Kalle Anka? Säkert Don Rosa ...
Ouff, inte ens tänkt på det, får kolla imorgon, tack!!
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback