Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2010-01-04, 20:27
  #1
Medlem
Drapåtrissors avatar
Visst hade vi haft en trevligare stad eller var det oundvikligt att förstöra stadskärnan? Var det verkligen nödvändigt att riva och skapa den här citykärnan med kontor garage och lyxbutiker bara för att det var just så på tapeten just då? Visst det går inte att få ogjort men var det ett bra beslut eller oundvikligt eller t.om nödvändigt pg av husens förfall?
__________________
Senast redigerad av Drapåtrissor 2010-01-04 kl. 20:45. Anledning: stavfel
Citera
2010-01-04, 22:35
  #2
Medlem
Mycket var ju riktigt förfallet men som jag har förstått revs det enormt mycket kåkar som ändå var i brukligt skick och som hade kunnat renoverats. Det hade varit underbart att ha kvar den gamla stadskärnan, City idag är ju hemskt fult.

Det var väl väldigt nära att dom rev gamla stan också vilket är väldigt tur att det inte blev av.

Är du intresserad bör du kolla in dessa tre DVDer, http://www.discshop.se/shop/ds_produ...=movies&&ref=# massor av film från rivningarna av gamla City.
__________________
Senast redigerad av fyllosofen 2010-01-04 kl. 22:38.
Citera
2010-01-05, 00:48
  #3
Medlem
farbror Svens avatar
Det som mycket var Gamla stans räddning var dess lilla yta, 500 meter x 800 meter. Mehr och Co insåg att det inte räckte långt för kontor, garage och gallerior.

Visst fanns det mycket gammalt och förfallet i Klarakvarteren men riktiga kulturskatter rök med. Trist också att Brunkeberg helt jämnades ut. Visst skulle det också ha varit charmigare att strosa på Norra Smedjegatan än i Gallerian. Det sorgligaste är ändå inte husens hädafärd utan människornas. Vi fick en stadsdel utan bostäder. Utan ett naturligt kvartersliv.
Citera
2010-01-05, 17:24
  #4
Medlem
Skulleviljavetas avatar
Självklart kunde det räddas - det fanns ju massor med nedgångna hus i Gamla Stan, på Kungsholmen, etc som räddats. Det var inget annat än ett kulturmord.

Jag tycker att man bör riva alla fula byggnader som byggts i City och bygga upp det som det en gång var. Det gjorde polackerna med Warszawa efter kriget så varför skulle inte vi kunna göra samma sak? Jag anmäler mig som frivillig till rivningen av Hötorgsskraporna (Minas Morgul).
Citera
2010-01-05, 17:31
  #5
Medlem
pang olufsens avatar
Riv skiten igen och bygg högre.
Citera
2010-01-05, 18:50
  #6
Medlem
LågOchLångsams avatar
Citat:
Ursprungligen postat av pang olufsen
Riv skiten igen och bygg högre.

Och vackrare.
Citera
2010-01-05, 18:50
  #7
Medlem
brianmolkos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av pang olufsen
Riv skiten igen och bygg högre.

nja nej bygg fler byggnader istället
bygg ner järnvägen bakom stationen i samma veva och återskapa parken och i samma veva kan vi återskapa lite ställen som fanns på andra ställen i husen ..
Citera
2010-01-05, 23:17
  #8
Medlem
obotlig_realists avatar
Hjalmar Mehr som låg bakom detta var själv jude vars föräldrar var invandrade revolutionärer från Tsarryssland. Självklart kunde inte han som utomstående med revolutionära föräldrar, se värdet i det förfallna Klarakvarteret. Det som är kultur i ett land behöver inte alls vara kultur i ett annat. Därför är det viktigt att ha rätt folk på rätt plats.
Citera
2010-01-05, 23:46
  #9
Avstängd
Fillipgbgs avatar
Det hade varit fantastiskt om de rev de avskyvärda östatskomplexen och återuppbyggde Klarakvarteren.


En stadsdel där man känner historiens vingslag. En stadsdel med kontor,lägenheter och kvartersaffärer...en levande stadsdel.
Underbart !
Citera
2010-01-06, 00:35
  #10
Medlem
Olikasakers avatar
Klarakvarteren var det som bebyggdes efter Gamla Stan och var därför trängre och "gyttrigare" än tex Östermalm och Vasastan. Det var därför behovet att riva där kändes störst. Det är också citykvarter och som alla andra städer fick Stockholm sin beskärda del av rivningar för att ge plats åt nya varuhus och parkeringshus.

Jag tycker dock de gick lite hårt fram. Som om någon släppt en bomb över staden där Sergelstorg är bombkratern.

Om istället min favorit, Albert Lindhagens stadsplan från 1866, hade antagits till fullo hade det säkert inte blivit denna utplåning av Stockholm City på 60-talet. Då hade klarakvarteren redan varit reglerade och där Hötorgsskraporna tornar hade det legat en paradgata från hagaparken fram till slottet.

Denna jätteboulevard hade ätit upp Hötorget och därför anlades Norra Bantorget som dess ersättare. Den hade också ätit upp Adolf Fredriks kyrka. Gatan blev av men i en betydligt bantad version i form av Sveavägen som slutade vid Kungsgatan.

Regleringen av Klarakvarteren sköts på framtiden. Synd bara att det istället skedde på 60-talet.
Citera
2010-01-06, 00:52
  #11
Medlem
silbersteins avatar
Fan, detta är vad man rev:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Sag...husen_1968.jpg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Klara_1930.jpg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Kla...efontornet.jpg

Vilket jävla kulturmord.
Citera
2010-01-06, 01:03
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av silberstein
Fan, detta är vad man rev:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Sag...husen_1968.jpg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Klara_1930.jpg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Kla...efontornet.jpg

Vilket jävla kulturmord.

Fast många av de här fastigheterna saknade ju toalett (utedass på gården!), var väldigt trångbodda och slitna, en del saknade till och med vatten, osv. Det kanske ser fint ut på en svartvit bild men det är knappast något som man vill bo i.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback