Citat:
Ursprungligen postat av
Fancyfruit
Med att stta punkter, menar du stta kryss p ett papper, p eller utanfr boken, hlla ver raden du lser, och bara frska att lsa rakt under punkterna fr att sluta fixera gonen p ondigt mnga stllet p raden? Ska man verkligen strva efter att hoppa ver rader? r det kanske mer anvndbart nr det kommer till att skimma eller scanna text, nr du bara ska frska snappa upp det generella sammanhanget eller nyckelord, fr att inte slsa tid, kanske?
Jag har lst att du kan "skippa" frsta och sista ordet p varje rad fr att frska f din perifera syn (det som ligger utanfr just den centrala "skrpepunkten" i gat) att snappa upp det och dr med inte behva flytta gonen lika lngt, vilket resulterar i snabbare vg fr gonen.
Antar att det hr hnger ihop med det med kryssen att gra, d jag sett att guider vill att du stter kryssen lite lngre in p sidan istllet fr p det absolut frsta ordet.
Det du ska strva efter r att helt sluta fixera gonen. Du stter inte ut kryss eller ngot utan du hoppar med pennan frn punkt till punkt. Inte lngst ut i raderna, nej. Det r det perifera lsandet du var upp. Det perifera lsandet kan inkludera mer n texten p den rad du r p. I brjan knns det som en jkla grt alltihop, det tar en stund att lra sig. Det blir en slags lagg mellan att du lser och att du frstr vad du lst. Srskilt nr du brjar hoppa rader s blir det riktigt, riktigt grtigt en stund under inlrningsfasen. Frstelsen kommer efter sjlva lsningen, typ som nr du skakar en sndr snglob och snn lgger sig. Det r svrt att frklara, det bsta r att du lser en bok om det (om du r ls-typen) och jag rekommenderar helt klart att du skaffar en fysisk bok snarare n att frska lsa om det p ntet (de brukar ha med vningar). Sedan krvs det att du regelbundet var.
Att snabblsa r mest en vning i hur du anvnder gonen. Sprket r fullt med ord som du inte behver lsa aktivt fr att frst helheten och viktiga detaljer i en text. Ju mer lsvan du r, desto mer van r du vid vilka ord som hnger ihop och vad som drmed kan utelmnas med bibehllen frstelse. Om du vill lra dig snabblsning fr att bli bttre p en viss uppgift s ska du fokusera p att lsa mycket texter som hr till den uppgiften, inte p allmn snabblsning. Som nmnt s snabblser jag absolut mest effektivt i juridisk text, vilket beror p att jag r vldigt van vid sdan lsning och texterna fljer ett frutsgbart mnster. Jag kan lsa en dom fasligt snabbt - en sdan r full av frutsgbara meningar dr det rcker med att fokusera p ngra f detaljer fr att vara med i vad som framfrs. Fr att kunna snabblsa en text behvs en relativt hg allmn niv av lsfrstelse - du kan inte snabblsa om texten innehller ord som du hakar upp dig p. Fr neurotiker som mig r ett annat hinder perfektionism - jag hakar ltt upp mig vid felstavningar (ven p ord jag inte aktivt fokuserar p), eftersom jag korrekturlst mycket och r van vid den typen av fokus. Om du ska snabblsa fr inlrning s r det en bra id att inte g direkt p det du ska snabblsa utan lsa ngonting annat frst, ngonting lttsmlt men p samma topic, som gr att du kan skifta fokus till "snabblsnings-mode".
Att skumma och att snabblsa r tv helt olika saker. Vid snabblsning ska du frst det du lser, vid skumlsning ska du f en verblick och mest skapa ett visuellt minne av var i en bok du hittar olika kategorier av information. Skumlsning r mer en del av minnesteknik och allmn studieteknik n faktisk lsning. Bjrn Liljeqvists bok
Plugga smart och lr dig mer r den studietekniska bok jag rekommenderat mest, den funkar fr de flesta. Han gr igenom lsning av facklitteratur p ett bra stt.
Hur som helst s r det hr en minitatyrvetenskap dr du gr bst i att lsa en (eller helst flera) bcker om mnet. Eftersom det r en visuell och praktisk vning r det svrt att frklara allting i text. I en instruktionsbok finns bilder som illustrerar det jag beskriver med att ha punkter p olika stllen i texten.