Citat:
Ursprungligen postat av
jularbo
Intresant tackar. Merkurius bestr vl av mycket kvicksilver, fr Merkurius betyder vl kvicksilver p engelska?
I den romerska mytologin r Merkurius en av gudarna. I den tidiga alkemin (fregngaren till den den moderna kemin) s fick grundmnet Kvicksilver namn efter denna gud. Planeten Merkurius och grundmnet Kvicksilver har inte med varandra att gra rent kemiskt vad man vet. Det r bara namnet som r detsamma, dvs att de ftt namn efter samma gud.
Mtningar av planeten Merkurius densitet antyder att den kan best till stor del av Jrn. Troligen innehller Merkurius frmodligen endast litet utav Kvicksilver helt enkelt fr att nr planeten bildades, det var d s varmt i Solens nrhet att eventuellt Kvicksilver borde ha dunstat bort helt. Kvicksilver (som r en flytande metall) kokar vid + 356 C vid normalt atmosfrstryck, medan yttemperaturen p Merkurius r en bit ver + 400 C och planeten har dessutom ingen nmnvrd atmosfr att tala om.
P engelska heter Kvicksilver mycket riktigt Mercury, p latinet det istllet heter Hydrargyrum ifrn grekiskan, som gett namn till den kemiska symbolen Hg fr Kvicksilver. Hyrdrargyrum betyder fr vrigt "flytande Silver".
Kvicksilvret stelnar vid cirka -39 C och en kvicksilvertermometer kan allts inte visa en temperatur som r lgre n den punkten, Och i ldre litteratur, tex ifrn WW2, s refereras det ofta till "p krigsvintrarna det var s kallt att till och med ven termometern frs ( snder ) ".
Kvicksilver har annars vrdefulla egenskaper just som vtska i termometrar, eftersom den alltid har hg reproducerbar exakthet. Numera r ju de flesta termometrar helt byggda p elektroniska kretsar, de krver dock normalt alltid en strmklla, tex ett batteri, vilket en kvicksilvertermometer inte behver.