Citat:
Ursprungligen postat av
Entr0pi
Men som sagt tror jag inte på induktiva hypoteser främst pga. hopp, utan pga. statistik. Men visst, man kan aldrig logiskt bevisa induktion, men jag tycker ändå inte att det är riktigt jämställt med att tro på gud.
Min poäng där är att man om man tror på en induktiv hypotes pga statistik gör det i blind förhoppning om att statistik om tidigare resultat ska vara relevant för framtida. Det är klart du inte tycker det är riktigt jämställt eftersom du tror på det enda och inte på det andra, men båda trosföreställningar har en lika (o)gedigen grund i
förnuftet. Att sedan en tro på en induktiv hypotes har större praktiskt värde (särskilt om man inte tror på helvetet och paradiset) kan fungera som ett skäl för en person att anta det ena, men det säger inget om de förnuftsmässiga grunderna.
Citat:
Jag förstår inte skillnaden, och varför inte mitt argument om enhörningen är lika giltigt som det ursprungliga argumentet. Du kanske har en poäng, men jag förstår inte riktigt den, så försök gärna förklara vad som gör teologisk fullkomlighet så speciellt. För mig räcker det bra med sådana nonsens-argument för att visa att logiken inte är så särdeles sund.
Teologisk fullkomlighet är särskilt speciell i det här fallet därför att den existens som postuleras är modalt
nödvändig. Eftersom Gud är en förutsättning för allt annat existerar Gud i alla möjliga världar. Din enhörning blir enligt den teologiska definitionen Gud så snart du lägger till det villkoret.
Citat:
Ett annat sätt att angripa det hela är det följande. Det är för mig uppenbart att jag kan fantisera ihop saker som inte existerar (jag kan t.ex. tänka mig drakar, enhörningar och Calabi-Yau-mångfalder). Så att jag kan föreställa mig en "fullkomlig varelse" betyder bara att jag har bra fantasi och kan tänka abstrak, och att denna ihopfantiserade sak då logiskt bör ha egenskapen att han existerar, säger fortfarande inte ett skvatt om verkligheten.
Jo, om logiken alls utgör ramar för det möjliga. Det är sant att du kan fantisera ihop saker som inte existerar, men du kan inte på ett koherent sätt fantisera ihop Gud som inte existerar. Det är det argumentet går ut på.
Citat:
(Och förövrigt, kan vi verkligen tänka oss en fullkomlig varelse? Klarar våra begränsade hjärnor av det? )
Det är en riktigt intressant fråga. Jag passar här. Det är inte självklart att det är ett lyckat motargument. Dels måste du, som inte tror på Gud, hävda att någon annan som gör inte kan tänka sig det han tror på, vilket är lite marigt, och dels är det inte säkert vi behöver förstå mer om Gud än just detta att Gud existerar med nödvändighet (enligt definitionen).
Citat:
Och sista delen av vad du skrev förstår jag inte heller, speciellt hur det skulle leda till problem med matematik?
Inom matematiken är det vanligt att man drar slutsatser om andra egenskaper hos tänkta objekt utifrån en definition, t.ex. kan man härleda att en triangels vinkelsumma är lika med två räta vinklar ur en definition av en triangel som geometriskt objekt. Om vi inte får göra så längre tappar vi en stor del av vår kunskapsapparat, även i andra områden.