Det hade slagit slint i hans huvud redan innan han kom tillbaka till Sverige och detta var anledningen till att han 1939 tvingades lämna missionärstjänsten. Nedan några citat från doktorsavhandlingen
Den andra omvändelsen.
Sid 251:
Citat:
Det dröjde dock inte länge förrän grava anklagelser mot Björck nådde övriga missionärer. Evangelisten Moise Mekoketwa i Ouesso skrev till Elsa Karlsson i Gamboula att han hade råkat i konflikt med Björck och avskedats, men menade att orsaken var att denne våldtagit hans hustru och försökt blidka honom med gåvor och pengar. Mekoketwa skrev också, att det var ständigt bråk mellan Björck och evangelisterna, som kallade honom »befälhavaren«.
En kongoles vid namn Bokangue, som de andra missionärerna litade på, spelade en nyckelroll i avslöjandet av Björck (Sid 252):
Citat:
Bokangue, som var närvarande inför sin kommande Sverigeresa, ombads att berätta vad han visste i denna sak. Han berättade då att han först inte velat tro på de rykten som cirkulerat, men att han sedan själv blev vittne till hur Björck, när Mekoketwa inte tog tillbaka sin anklagelse, misshandlade denne våldsamt och hotade att kasta honom i fängelse.
Då försöker Björck misskreditera denne Bokangue vittnesmål inför de andra missionärerna (Sid 252):
Citat:
»Tror konferensen mera på en svart mans ord än på en vits?«
Han tvingas dock senare erkänna sina synder (Sid 253):
Citat:
När Björck på kvällen kom hem efter en middag hos fransmän luktade han sprit och de övriga frågade honom om han börjat dricka. Han förnekade först detta men fann sedan för gott att erkänna. Han bekände att han våldtagit Mekoketwas hustru och även att han begått flera andra äktenskapsbrott under både den första och den andra perioden. Däremot var han inte beredd att söka förlåtelse och var inte beredd att följa med tillbaka till Bania.
Efter detta lämnade Björck sin tjänst. Avhandlingen berättar därefter att ovan nämnde Bokangue var på besök i Sverige då Björck begick mordet.