Citat:
Ursprungligen postat av Nurka
Jag mailade de som tillverkar och arbetar med högskoleprovet på umeå universitet och undrade.
Fick svaret:
Om man av religiösa skäl inte kan göra provet på en lördag kan man få göra det på en annan veckodag. För att få den möjligheten krävs intyg. För mer information kontakta Högskoleverket.
Det är varken ett gammalt eller årets prov som de får göra utan det är ett speciellt prov som innehållsligt och svårighetsmässigt är sammansatt som ett reguljärt prov.
Eftersom det är så få deltagare på detta prov kan inte normeringen göras på vanligt sätt utan normeringstabellen fastställs i förväg.
Med vänliga hälsningar
Gunilla Ögren
Och det befäster väl att det inte rör sig om upprepning av uppgifter från något tidigare prov och att de inte normeras tillsammans med övriga.
Intressant.
Vem ska utfärda intyget är det tänkt? Gud himself, eller räcker det med vilken dödlig människa som helst? Det känns ju som att det är provskrivaren själv som är mest lämpad att bestämma vilken tro han/hon tillhör, och i vilken form tron utövas.
Alla som skrivit HP ett par gånger kan nog vara överens om att provet har varit olika svårt olika år, detta torde ju också gälla för "jude-HP" eller vad vi nu ska kalla det.
Men med tanke på att normeringen görs innan provet, och därmed inte kan vara baserat på det sammantagna provresultatet så får man med ett lotterimoment i det hela. Antingen får man ett sämre resultat än man borde, pga att normen är anpassad efter att det totala resultatet borde varit högre, eller tvärtom.
Jag vore forvånad om man inte gör allt för att få samma normering som det vanliga HP, men det kommer ju ofelbart att slå åtminstone lite, när den ena normeringen baserar sig på en gissning, och den andra på faktiska resultat.
Om man ser långsiktigt på det hela, och är beredd att skriva HP ett antal gånger kan det troligen vara lönsamt poängmässigt att skriva "jude-HP". Några år kommer man få sämre resultat än man skulle fått på det vanliga HP, andra år kommer man få bättre resultat.
Det brukar vara några provpoängs skillnad för att uppnå en viss slutpoäng mellan åren, och det är inte många provpoäng mellan stegen på slutpoängen. Rimligtvis borde samma inkonsistens finnas mellan det reguljära HP och "jude-HP". Några provpoängs skillnad kan räcka för att höja en nåt eller ett par steg på slutpoängen. Skulle både provets svårighetsgrad och normeringstabellen vara en till fördel så hade man nog kunnat se ganska rejäla skillnader i resultatet.
Jag förutsätter naturligtvis att det blir i princip omöjligt att få tillstånd att skriva både det vanliga HP och "jude-HP" samma år, vilket annars vore det optimala.
Har man en halvdag över och lyckas få skriva "jude-HP" så är det ju inga som helst problem att få tag på årets reguljära HP efter skrivningstillfället och kolla vad man skulle fått på det.