Citat:
Ursprungligen postat av Heetboven
Jag är medveten om att jag med min definition tog bort möjligheten för värden att komma från tinget självt och att en definition inte på något sätt är ett bevis. Defintionen satte jag upp för att den känns trolig för mig och för att den ger en grund att bygga vidare på men jag är helt på det klara med att den inte behöver vara sann. Viktigt att poängtera är dock att min definition inte tar bort möjligheten för värden att vara absoluta utan bara att ett tings värde skulle definieras av tinget självt. Det är fortfarande fullt möjligt att t.ex. alla medvetanden är konstruerade på ett sådant sätt att ett visst ting, om det upplevs, måste ha ett specifikt värde så även med min definition är frågan fortfarande öppen.
Tinget i sig kanske inte kan uppbära ett värde. Man skulle kunna prata om att ett vara också är ett värde i någon mening, men det för mig bara ännu längre ifrån de dygder som jag nog ändå tänker mig som betydelsefulla. En dygd kan omöjligt ges en exakt definition, och har inte med tingen som sådana att göra, utan rör sig i samma meningar som "moral fibre", heder etc. Jag kan se hur sådana kan knytas till vissa växlingar i affekter och dylikt inom psykologin, men dess behov av kulturen som givare av exakt innehåll kanske, eller som arena för utlevande, gör dem kanske för vaga (vilket, du exemplifierar kring skönhet). Det placerar dem på en högre abstraktionsnivå. En postmodern hållning (vilken i sina extremer är nihilistisk) skulle säga att vi kan fylla dessa begrepp med vad som helst, eftersom de bara är sociala konstruktioner. Vad jag kan se finns dock t.ex. krigarideal som är ganska lika över hela jorden. Begrepp som heder etc. har växt fram i alla språk. Skulle det inte korrespondera mot något äkta? Det har som sagt inget med tingen i sig att göra.
Citat:
Fast samtidigt så hävdar du ju att människan har ett behov av en ledare? Att ha en ledare innebär väl implicit att man har någon som bestämmer saker för en och om man inte bestämmer allting själv så är man väl inte fri? Du skulle kunna säga att man är fri att följa ledaren men det känns redan där som en stark begränsning av friheten. Nej, jag måste säga att jag tycker att du här faktiskt har fel. Att säga saker som att "människan når sin fulla blomning endast i frihet" är en alldeles för stark värdering och du kan omöjligt veta om den är sann. Och vad är "sin fulla blomning" egentligen? Är det att någon är lycklig, är det att någon är produktiv, är det att en enskild människa gör allt för sin lycka eller är det att alla människor arbetar för allas lycka? Är det kanske så att människan för att nå sin fulla blomning måste arbeta för jordens bästa? För universums bästa? Det blir två väsentligt olika "sin fulla blomning" om man ser en enskild människa som subjekt i din sats eller om man ser alla människor som subjektet.
Jag tänker nog i termer av naturliga former. Som ett träd som planteras och växer så länge det får en tillräcklig miljö. Ställer man något i vägen för växten kommer det påverka trädets utbredning, ställer man det i vind kommer det ligga platt. Men i ett under "good enough" förhållanden kommer trädet växa mot en form i enlighet med sin arvsmassa. Man kan beskriva människan och människans person på samma sätt. De exakta formerna spelar i detta fall mindre roll, utvecklingen är robustare än så.
Jag ser f ö människan som en social varelse, för vilken delaktigheten i en grupp är en större frihet en ensamheten. Grupptillhörigheten skall dock inte vara tvingande, däri måste en frihet ligga. Jag är alltså ganska trygg med att det som traditionen har bringat oss har överlevt eftersom det varit funktionellt. Människan är dock ett djur som snabbt kan rasera vad årmiljonerna givit henne - som segern över naturen i det stora aralsjönprojektet under Sovjet. (liten utvikning)
Citat:
Nej frihet för mig är ett begrepp som är väldefinierat. Det är ett begrepp precis som massa är ett begrepp, eller rörelse eller avhängighet. Det finns ingen värdering som är naturligt sammankopplad med begreppet frihet precis som det inte finns någon värdering kopplad till att ha massa, det är helt enkelt en egenskap.
Värdering och värde - jag känner mig fortfarande lite kluven till hur det skall sammanföras. Om jag säger att frihet är ett värde är det givetvis min värdering. Du hävdar att det finns några som tycker att frihet inte har ett värde och att man därför inte kan säga att de har ett naturgivet värde. Jag har nog närmare till åsikten att jag och min större insikt har rätt och de som inte hävdar att frihet har ett värde har fel, även om denna hållning inte är särskilt sympatisk. Vilka grunder skulle jag kunna göra det på? Att hävda att man anar principer enligt vilket universum fungerar, på samma sätt som matematiken, blir antagligen för flummigt - och det blir hur som helst endast min värdering. Jag tror dock att man kan finna något i den mänskliga instinkten som med någon sorts naturrätt hävdar frihetens värde.
Citat:
Fast återigen så är det samma sak som för frihet. Skönhet är en definition för en mängd ting som alla är relaterade till ett subjekt. Självfallet uppskattar alla människor det sköna helt enkelt för att det är definitionen av "det sköna". Skönhet säger ingenting om tingen utan bara om ett subjekts relation till tingen. Låt mig ge ett exempel:
Du är inne på Louvren i Paris och du får följande uppgift. Heetboven har varit här inne före dig och tittat på alla statyer och alla målningar. Av dessa har han valt ut de hundra skönaste, gå nu själv igenom Louvren och peka ut de hundra konstverk som han har valt.
Det är förstås omöjligt. Om du känner mig väl - alltså om du känner subjektet som tycker någonting är skönt - då kan du kanske ge en god gissning men du kan aldrig veta eftersom det jag tycker är skönt oundvikligen är bundet till mig. Skönhet ligger inte i tinget det ligger hos betraktaren.
Likväl finns det principer enligt vilka skönhet kan förklaras, det är heller inte helt slumpmässigt vilka statyer vi kommer välja.
Citat:
Jag tycker inte du skall släppa tråden dina inlägg är bra och tänkvärda. Hoppas på svar!