Citat:
Ursprungligen postat av iinvs
Ja, det som jag menar med karriär är ju om man kan gå vidare, eller om arbetsledare är toppen vad man kan nå efter KY-utbildning. Men hur är det med internutbildning inom företagen, förekommer sånt?
Det första tipset jag vill ge dig är att söka till något av de stora företagen efter avslutad utbildning, t.ex. Peab, NCC, Skanska eller JM för att nämna några. Det av flera anledningar; i ett stort byggföretag har du alltid en kraftfull organisation bakom dig som bevakar när det kommer nya lagar och regler som förmedlas till berörda personer och vid behov ordnar internutbildningar som t.ex. när den omvända momsen kom för ett tag sedan, vilken nog var lite rörig att sätta sig in i.
De stora företagen är också bra på att bevaka vilka utbildningsbehov som finns hos de anställda (så svaret på din fråga, visst finns internutbildningar

) och börjar du på ett stort företag finns också chansen att du får delta i stora och medelstora projekt. Jag menar inte att jag känner något förakt mot det småskaliga, absolut inte, men att få delta i stora projekt från början till slut med är otroligt bra erfarenhet, särskilt om man är ny i branschen.
Likaså bedömer jag att det finns större möjligheter att utvecklas i större företag. Där förs seriösa utvecklingssamtal där du kan framföra att du på sikt vill ha förändrade arbetsuppgifter och mer ansvar t.ex., vilket ofta går att erbjuda i större organisationer. För att hårddra det lite, på Bosses bygg kanske det dröjer 15 år innan tjänsten som platschef blir ledig, på ett stort företag är det ofta lite mer ruljans och fler möjligheter öppnar sig. Fördelen på ett mindre företag kan dock vara att du får lite mer varierande uppgifter.
Citat:
Vad ligger ingångslönerna på, och sedan för platschef osv?
Löner är individuella och väldigt varierande. Om du är väldigt ung och nykläckt arbetsledare får du nog inte så värst hög lön från början, kanske 22000 - 23500, men det är ganska bra löneutveckling de första åren. Med lite erfarenhet som arbetsledare kan du nog ligga på 28000 - 29000. Blir du platschef kan du nog ligga på 28000 - 35000 beroende på erfarenhet och ansvar.
Citat:
Har man fördel/nackdel som tjej i branschen, och påverkar det anställningsbarheten?
Väldigt svårt att ge ett bra svar på det så ta det jag säger med en nypa salt. Byggbranschen är väldigt mansdominerad, framförallt på hantverkarsidan, men det börjar bli mer vanligt med kvinnor bland tjänstemännen. De stora företagen ser gärna kvinnliga sökanden, men det är alltid kompetensen som räknas och eftersom män och kvinnor har samma utbildning så är där inte någon skillnad. Enligt min uppfattning är kvinnor oftare än män bättre på att hålla många bollar i luften och passar därför utmärkt som projektledare och platschefer. Men det ska inte stickas under stol med att det finns några (de blir färre och färre) som har svårt att jobba med kvinnor och framförallt ta order av kvinnor, ofta ute i hantverkarledet. Men det kan uppvägas av att desto fler tycker det är trevligt att jobba med kvinnor
Det ska tillstås att det kan vara en lite rå jargong på byggena, men det är sällan någon menar något illa. En tokfeminist skulle nog inte platsa i byggbranschen, men för helt vanliga jordnära män och kvinnor är det inte problem. Man kan i värsta fall få vara beredd på att på ett litet snyggt sätt visa var gränsen går.
Citat:
Hur är arbetstiderna?
Ojojoj!
På byggena är det vanligt med arbetstider mellan 6:45 och 16:00 med vissa variationer.
Citat:
Du är en riktig guldgruva för mig, är grymt tacksam för att du tar dig tid
Det är kul att svara på frågor
Jag tycker också det är spännande när människor väljer att söka sig till byggbranschen. Det är en bransch jag kan rekommendera. Det bästa är att vi arbetar i projektform, så arbetet hinner sällan bli tråkigt, för då är det ändå dags att dra vidare till nästa projekt