2008-03-13, 23:20
#25
Citat:
Ursprungligen postat av Morton
Det är just det som är en öppen fråga och som man diskuterar när man behandlar problemet med den fria viljan...
Om man har vilja så är det möjligt att göra moraliska bedömningar om individens agerande. Om man däremot inte har något val så kan man inte göra moraliska bedömningar. Debatten om man har fri vilja eller ej finns som sagt i andra trådar.
Citat:
Svar nej. Jag gör inga sådana sammanblandningar. Jag skiljer bara mellan moraliskt ansvar och moralisk riktighet.
Man kan inte vara moraliskt ansvarig om man bara agerar per automatik som en vulkan. Det är bara entiteter som har fri vilja som kan sägas ansvara för sina handlingar.
Citat:
Men vad som är rätt eller fel för någon är väl ganska ointressant? Om en handling är moraliskt riktig så är den.
I så fall tror du på intrinsikala värden. Det gör inte jag. Värden är inte fristående från verkligheten som för subjektivisten, men inte heller inneboende i objektet som för intrinsikalisten. Värden är beroende av både individen som värderar och objektet i verkligheten som värderas. Om värden är subjektiva, intrinsikala eller objektiva (med objektivismens definition) är dock en annan debatt.
Citat:
Sakta i backarna här. Om moralisk riktighet är en egenskap hos handlingar, så går det mycket bra att prata om moraliskt riktiga eller felaktiga handlingar utan att referera till det handlande subjektet.
Intrinsikalism igen. Hur skulle det moraliska värdet kunna vara en egenskap hos handlingen frikopplad från allt annat (subjekt och verklighet)? Man måste alltid fråga sig för vem något är bra/moraliskt/rätt, och för vilket syfte eller sammanhang det är bra/moraliskt/rätt.
Citat:
Däremot finns det förstås moralfilosofier som utgår från den agerandes avsikt, goda vilja etc. Men en sådan filosofi kan man inte bara ta för givet, vilket är vad man gör när man säger att moral förutsätter en fri vilja.
Det finns filosofer som tror att det bara är konsekvensen som räknas och det finns de som tror att det bara är avsikten som räknas. Båda har åtminstone lite fel.
Citat:
Och det du benämner etik skulle väl inte behöva vara meningslöst bara för att du inte har en fri vilja? För dig själv skulle du fortfarande kunna fråga dig hur du bör agera och därmed rationalisera dina handlingar. Att handlingarna ändå är determinerade är en annan sak.
En god vän påstår att han lever "som om han hade fri vilja", och i så fall har du en poäng där. Sådant "självbedrägeri" behöver man inte syssla med om man är övertygad om att man har fri vilja.
