Citat:
Ursprungligen postat av Knulle
Tänkte bara påpeka att oavsett ventilation så strävar man efter att ha undertryck i hela byggnaden. Övertryck i en byggnad skall undvikas pga risken för fuktproblem (desto högre upp - desto högre risk för övertryck i byggnaden pga termo(?)dynamiken).
Det du menar med undertrycksventilation borde vara någon variant av självdrag?
Förstår inte riktigt vad du menar med fönstrena (utvekla gärna - risken är stor annars att man missförstår varandra), desto varmare en yta är desto mer sjunker RF vid behållen absolut ånghalt.
Det är lite komplicerat, men enligt en fönsterfirma så är problemet med gamla fönster som är för dåligt underhållna (dvs för sällan målade) att de får mängder med små sprickor (pga uppvärmning från solen). Om fönstret inte är helt tätt så kan fuktig luft utifrån (och även inifrån,men det är tydligen inte lika stort problem) passera i spalten och sugas upp i sprickorna (pga kapillärkraften, det behövs inte 100% fuktighet för det). Detta mättar då träet med fukt och ger grogrund till mögel. Denna del av fönsterkarmen torkar inte lika lätt ut som den yttersta kanten utåt.
Nya småhus har för övrigt undertryck, men denna skall vara svag (svagare än vid självdrag). I äldre större hus har man lätt övertrycksventilation för att man inte skall få för mycket drag från otätheter. Problemet med övertrycksventilation är att den kan dra mycket energi. Har märkt det på jobbet där det finns kraftigt övertryck på några håll.