Citat:
Ursprungligen postat av Winston Smith
Är det verkligen så?
Är det inte så att bara den som räknas som kunglig har en plats i kön? Och som kunglig räknas den i kungafamiljen som gift sig tillräckligt kungligt? Prinsarna Sigvard Bernadotte och en till förlorade ju sina prinstitlar när de gifte sig med icke-adliga kvinnor, och därmed förlorade de ju arvsrätten till tronen.
Kungens äldsta syster Margareta gifte sig med en vanlig engelsman. Hon och hennes barn är ur räkningen.
Birgitta gifte sig med en tysk prins och är väl fortfarande kunglig, och därmed är hennes barn med på listan.
Desirée gifte sig med en svensk greve och tituleras väl fortfarande prinsessa? Hon och hennes barn borde vara med.
Christina gifte sig med en fabrikör Magnuson och ingår inte i kungahuset längre men av någon konstig anledning tituleras hon prinsessan Christina fru Magnuson.
Tronföljaren är faktiskt ett undantag från regeln att man måste gifta sig kungligt för att få stanna kvar i kungahuset. Där måste kungen (eller om det är en drottning för tillfället, drottningen) samt regering eller riksdag godkänna äktenskapet och inget nämns vad jag vet om kunglighet hos partnern.
Är man redan kung [drottning] får man vad jag vet gifta sig med vem man vill, eller ska regering/riksdag godkänna det? Vår nuvarande kung Carl Gustaf var redan kung när han gifte sig och det med Silvia som inte är adlig.
Finns det verkligen ingen geneologisk och konstitutionsexpert här på Flashback?
I den gamla regeringsformen från 1809 (tom 1974) samt i successionsordningen från 1810 tom dess ändringar 1980, så stipulerades det att Sveriges tron enbart tillkommer manliga bröstarvingar till Fursten av Ponte-Corvo Johan Baptist Juli (Carl XIV Johan). Detta kallas för en agnatisk successionsordning i enlighet med den saliska lagen (ett begrepp från Kjesar Karl den stores dagar). Kvinnliga avkommor, till den fordom stormäktigste furste och herren, hade innan lagändringen 1980 ej haft någon arvsrätt till tronen.
Manliga dynaster kunde dock diskvalificera sig från arvsrätt till tronen genom att antagligen 1) konvertera till den papistiska religonen eller 2 ) ingå äktenskap med någon som ej tillhör ett suveränt furstehus (denna regel gäller dock ej för konungen själv). Den som uppfyllde något av dessa regler blev av med arvsrätten till sig själv och alla efterkommande. 1937 blev det dock tillåtet att gifta sig med enskild utländsk mans dotter.
Innan den nuvarande kungen (Carl XVI Gustaf) fick sina barn så såg listan på tronföljare ut så här:
- H.M. Konung Carl XVI Gustaf 1973- (1946-)
- 1. H.K.H. Hertigen av Halland (1912-)
När det första av Carl XVI Gustafs barn blev av kvinnligt kön började PK-etablissemanget kämpa för att ändra successionsordningen. En enmansutredning av en (s)-märkt landshövding (SOU 1977:5) kom fram till att Sverige i jämställdhetens och modernismens namn borde införa en tronföljd som låter det äldsta barnet oavsett kön gå före en ev. yngre bror. Utredaren tyckte heller inte att man borde ändra på den
tradition som rådde inom huset Bernadotte, varför ändringen enbart påverkade ättlingar till Carl XVI Gustaf, dvs hans systrar som aldrig funnits med i tronföljden kom nu heller inte att göra det.
Numera existerar ej förbudet mot att gifta sig med enskild svensk mans dotter (eller son), allt som krävs är att konungen hemställer ärendet hos regeringen.