Citat:
Ursprungligen postat av tjaboooo
Tack för alla svar.
Hur blir det om man anodiserar ett föremål såpass stort att det måste anodiseras i omgångar ?
Om man nu skulle anodisera en fälg och den blir skadad och man anodiserar om det, blir det då en synlig gräns mellan gammal och ny anodisering ?
Hur väl tål anodiseringen värme ?
Fundera lite på om man skulle anodisera toppen cylindern och eventuellt motorn också.
Just nu ser dom förjävliga ut med en massa oxider som är ett rent helvete att få bort mellan flänsarna till exempel.
Hur lyckat är det att anodisera ett föremål i aluminium som har detaljer av järn/stål ?
Skulle helt klart rekommendera att du kör allt i ett svep. Blir det en gräns kommer det inte se klokt ut. Får du inte tag på ett tillräckligt stort kärl kan du ju spika ihop en ram och hänga upp en gummiduk, samma stuk som en såndäringa barnpool av presenning eller nåt sånt. Du får improvisera.
Du kan inte anodisera nånting som redan är anodiserat så att säga. Dels så måste du ju ha bar aluminium, dels så är det ju rätt höga renlighetskrav, förbehandlingarna kommer skada den anodisering som redan finns där.
I vilket fall som helst så skulle jag ju inte försöka reparera skador på det sättet, om det blir aktuellt skulle jag nog göra om allt från scratch.
Värmebeständigheten är hög, högre än aluminiums dito. Så värme är aldrig nåt problem om du ska anodisera en befintlig aluminiumdetalj. Har den i sig klarat värmen så kommer anodiseringen klara värmen också.
Anodisera cylinder/topplock. De blir som sagt ganska varma, så det är troligen nån speciallegering. Ju mera legerat aluminiumet blir desto jävligare att anodisera. Det är också svårare att anodisera gjutgods som är rätt poröst jämfört med exempelvis valsat eller smitt gods.
Utöver det har aluminiumoxid mycket mindre värmeutvidgningskoefficient än aluminium, så man kan nog räkna med sprickbildning vid lite högre temperaturer. Dock sitter aluminiumoxiden kemiskt bunden till aluminiumet, så det kommer i sådana fall inte ramla av på det sätt som färg som spricker gör.
Se förresten helst till att blästra de grejerna ordentligt innan du börjar med den kemiska förbehandlingen om du nu ska ge dig på cylinder/topplock.
Motorblock och kåpor borde gå alldeles utmärkt att anodisera. Det är nog vanlig "bonnaluminium" där. Dock gjutgods. Men det ska inte vara några problem.
Det är INTE bra att ha massa ståldetaljer och sånt med ner i grytan. Dels blir de naturligtvis korroderade, och så förstör de processen eftersom stålet angrips när det börjar bli lite oxidskikt på aluminiumet och det blir lättare för elektronerna att härja med det istället för aluminiumet.
Du skulle ju kunna testa att täcka ståldetaljerna. Du kan ju lacka dem, täcka dem med vax, etc. Aldrig behövt göra det själv, men borde ju gå att ta reda på hur man skyddar stål på ett vettigt sätt i en våt, korrosiv miljö.