Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2007-05-27, 12:57
  #1
Medlem
BBRs avatar
På det senaste har vi ju hört en del från Rysslands sida, angående statyn som rivdes, Putins ganska aggresiva tal osv.

Hur tror ni den framtida relationen mellan EU och Ryssland kommer bli? Kommer det närma sig ett sammarbete? Eller tvärtom, kommer dom glida isär, till och med hota med militär makt? Vilken roll kommer USA spela i det hela?

Handel, politiska och militära relationer är det som är intressant
Citera
2007-05-27, 13:07
  #2
Medlem
Ankdammsmans avatar
Å ena sidan påminner Ryssland väldigt mycket om Tyskland efter första världskriget med sin sårade stormaktskänsla, selektiva historieskrivning och tendens att skylla på andra. Nu har vi t o m fått en Putinjugend också ("Nasij").

Å andra sidan är Ryssland långt svagare än vad Tyskland var. EU är starkare både ekonomiskt och militärt. Och dessutom finns USA.

Sammantaget blir prognosen fortsatt ganska goda relationer mellan EU och Ryssland. Ryssland behöver handeln med EU och har tillräckligt med problem på hemmaplan och i Centralasien. EU å sin sida är för politiskt splittrat för att utmana Ryssland.

Ett alternativt sätt att se på Ryssland är som världspolitikens nye sjuke man ā la ottomanska riket. Landet är etniskt splittrat, på dekis befolkningsmässigt och kläms mellan det rika EU och det uppåtgående Kina. Enligt det sättet att se det är Rysslands prognos dystrare.
Citera
2007-05-27, 14:35
  #3
Medlem
Herr Lindholms avatar
Risken för att Ryssland kommer tillräckligt på fötter för att kunna anfalla EU? Att handel skulle vara ett medel mot krig stämmer bara om båda inte vill kriga.
Citera
2007-05-27, 15:18
  #4
Medlem
Ankdammsmans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Herr Lindholm
Risken för att Ryssland kommer tillräckligt på fötter för att kunna anfalla EU?
Det beror ju på hur ett sånt krig skulle se ut. Ett storanfall mot EU är helt osannolikt eftersom både motiv och medel saknas. Man kan däremot tänka sig ett ultimatum mot t ex baltstaterna eller Ukraina som EU tvingas svara på.

Citat:
Att handel skulle vara ett medel mot krig stämmer bara om båda inte vill kriga.
Japp. Det är bara att kolla på den enorma ökningen av handeln innan första världskriget.
Citera
2007-05-27, 17:17
  #5
Medlem
BBRs avatar
Ett krig tror jag också är uteslutet, men det jag tänkte mer på va ett "kallt" krig, spänna muskerlna så att säga.

Om vi säger att ryssland blir enigt återigen (Kanske också lite mindre), tror ni en chans blir att ryssland, på sikt, blir medlem i EU? Isåfall hur skulle det påverka EU. Samt hur skulle USA reagera?
Citera
2007-05-27, 17:28
  #6
Medlem
Om Ryssland vill förverkliga sina stormaktsambitioner så kommer vi märka det när de ger sig på baltstaterna eller andra gamla sovjetstater.
Citera
2007-05-27, 17:48
  #7
Avstängd
adam777s avatar
EU idag är tyskland + frankrike, tyskland har ett mångårigt samarbete med Moskva. så länge så EU behöver gas från Moskva dem är "vänner"

"former German Chancellor Gerhard Schröder wasted no time sprucing up his résumé. He took a job as consultant with Swiss publishers Ringier in November; he even attended a rural language school in Wales to brush up on his English. Russian, though, might have been a better choice. Only weeks after brokering, as Chancellor, a deal with Russian President Vladimir Putin for a gas pipeline linking the two countries, Schröder earlier this month stepped into the role of project chairman. Set to start piping gas into Europe in 2010, the $5-billion North European Gas Pipeline is controlled by Gazprom, Russia's state-run natural gas supplier"
Citera
2007-05-27, 19:41
  #8
Medlem
OnkelKs avatar
EU kommer fortsätta att ursäkta och svassa för Ryssland, Ryssland kommer att fortsätta backslida hela vägen tillbaka till fullständig totalitarism. Hur det kommer se ut i praktiken så vi ett exempel på nyligen - Ryssland pressar en granne över inre angelägenheter man inte har att göra med och EU svarar med att lägga sig platt och inte förrän efter en vecka lyckas komma med stöd till en utsatt medlem.

Detta kan jämföras med USA, som redan första dagen av de orkestrerade oroligheterna i Tallinn såg till att leverera sitt stöd för Estland. Det var ingen i f.d. Östeuropa, från Tallinn över Warszawa och Budapest till Sofia, som inte noterade det och konstaterade vem man ska hålla i handen när det blåser.
Citera
2007-05-27, 23:11
  #9
Moderator
Strix m/94s avatar
Det är...

...sannolikt att EUs politik mot Ryssland kommer att präglas av appeacement ā la München 1938. Detta kommer att leda till inre splittring i EU på grund av de östliga medlemmarnas krav på hårdare tag. I Ryssland kommer detta riktigt att uppfattas som svaghet, och det är inte omöjligt att Ryssland söker utnyttja situtationen i Ukraina, eller i något läge när EU är upptaget med annat ställer krav på Estland eller något annat mindre grannland. Vi får se hur det blir med gasledningen. EUs problem är att när valet står mellan ekonomi och politik är det sannolik att man väljer konomi, vilket mycket väl kan innebära att man offrar Estland.
Citera
2007-05-28, 09:07
  #10
Medlem
Ankdammsmans avatar
Jag instämmer i stort i Strix analys. EU slits mellan motstridiga impulser när det gäller Ryssland: dåligt samvete när det gäller Östeuropa och Baltikum ställs mot konflikträdsla och sitta-still-i-båten-mentalitet, och ekonomiska intressen ställs mot engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter.

EU har, till skillnad från USA, per definition har svårt att agera med bestämdhet i utrikespolitiken. Men samtidigt har EU enormt stor "soft power" som kan användas långsiktigt. Om EU balanserar det med lite mer militära muskler så kan det bli en större kraft att räkna med.

Ryssland, slutligen, har problem som vi lätt underskattar. Den ryska militären är i uruselt skick och behöver flera år på sig att modernisera och gå över till yrkesarmé. I nuläget är det tveksamt om den överhuvudtaget duger till att användas utanför Ryssland.
Citera
2007-05-28, 10:54
  #11
Medlem
Herr Lindholms avatar
En sak slog mig: Det krävdes ett världskrig för att USA skulle bli en supermakt på riktigt. Innan Pearl Harbor så kunde tyska ubåtar smyga omkring längs USAs östkust och härja i stort sett obehindrat. Det fanns en utbredd motvilja mot att lyssna på några som helst varningar från Storbritannien, då de ju var ena förbannade britter.

Om det skulle bli ett krig mellan EU och Ryssland så kommer EU förmodligen av nödvändighet att organisera sig så att det blir en supermakt.
Citera
2007-05-28, 11:31
  #12
Medlem
OnkelKs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Herr Lindholm
Om det skulle bli ett krig mellan EU och Ryssland så kommer EU förmodligen av nödvändighet att organisera sig så att det blir en supermakt.
Varför det? Ett sådant krig skulle ju Ryssland vinna på walk-over. Och om USA räddar Europa för n:te gången i ordningen så innebär det ju bara att Europa kan forstätta att sjunka ner i klientslummern.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback