Citat:
Ursprungligen postat av
Perfecthairline
Flera länder kräver utredning efter att Israel fick full pott från tittarna i 13 länder men noll poäng från juryn.
https://www.expressen.se/noje/fler-l...sion-ebus-ord/
Jag har ingen intresse av Eurovision i sig men undrar hur denna typ av fusk skulle kunna gå till?
Har någon hackat sig in i databasen och ändrat resultaten eller handlar det om någon typ av överbelastningsattack där alla röster går till Israel? Om fusk har förekommit så börjar man undra om tekniken har använts på andra ställen.
Obs, detta är ingen diskussionstråd om Israels resultat eller Eurovision utan on fusk har förekommit och hur det kan ha gått till tekniskt.
Ber om ursäkt om TS ligger i fel forum.
Det här handlar inte om att man gillar eller ogillar ett visst land eller bidrag …utan om att något i systemet verkar vara riktigt skevt. Att Israel får 12 poäng från tittarna i 13 länder men samtidigt noll från samtliga jurygrupper är så statistiskt osannolikt att det rimligen borde väcka frågor, oavsett ståndpunkt.
Om det har förekommit fusk – vilket flera länder nu faktiskt misstänker och kräver att EBU utreder ,,finns det ett antal sätt det skulle kunna ha gått till. Den mest sannolika metoden är manipulation av tittarröster via bottar, appar eller automatiserade system som simulerar massröster med hjälp av VPN…. Det kan också handla om organiserade kampanjer där tusentals människor instrueras att rösta på ett visst bidrag via app eller sms, vilket i sig inte bryter mot reglerna men skapar en skev bild av folkets vilja.
I mer avancerade fall kan det röra sig om typ olika överbelastningsattacker eller trafikstyrning, där man tillfälligt slår ut andra röster eller bara släpper igenom vissa. Och i värsta fall så äre någon med åtkomst till systemet har manipulerat siffrorna direkt.
Oavsett vilket som det här är inte bara en fråga om Eurovision. Det visar hur sårbara digitala röstningssystem är i en tid där teknik för påverkan och manipulation finns lätt tillgänglig. Om sen om något har skett här, varför skulle samma metoder inte kunna användas i politiska omröstningar, opinionsmätningar eller andra plattformar?
Så nej, det handlar inte om att “vara en dålig förlorare” eller “inte gilla resultatet”.. Det handlar om tillit till system – och om det fortfarande går att lita på det vi ser.
Men det är oroande självklartvis inte för att det är just Israel som får poängen, utan för att det öppnar upp för tanken att en demokratisk stat, med kapacitet och tekniska resurser, kan påverka ett till synes folkligt röstningssystem i Europa.