• 1
  • 2
2025-05-21, 16:54
  #13
Medlem
Ankdammsmans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Xenonen
Det allra viktigaste är att man har en metod där alla kan enas om vem som är ledare så man slipper eviga inbördeskrig. Tibet med sin reinkarnerade ledare har du som udda exempel på hur man kan åstadkomma det.

"För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet", som Göran Persson kläckte ur sig 1996. Han fick skopor med skit men hade en poäng. Sen är det förestås en balansgång så att det inte slår över i stasis och sklerotism.

Citat:
Ursprungligen postat av Lunkan531
Ofta är arv SÄMST eftersom många inavlade idioter till följd av kusiner gifter sig i flera generationer. Liknande inom aristokratin, många korkade aristokratofficerare...

Inavlade aristokrater är ett populärt tema och användes flitigt som slagträ av arbetarrörelse och kulturradikala för inte så länge sen. Dock är frågan hur inavlade de faktiskt var. Om man undantar skräckexempel som de spanska habsburgarna tippar jag att det inte var så mycket värre än hos folk i allmänhet, där fenomenet inte heller var okänt.

En fördel med en aristokrat är att den accepteras av övriga. Även efter valkungadömets avskaffande hade högadeln stort inflytande och kunde sätta rejäla käppar i hjulet om de ville, och i värsta fall kunde inbördeskrig resultera. En vanlig strategi var att kungen och hans klick allierade sig med ny-och lågadel mot det gamla gardet.
Citera
2025-05-22, 18:01
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av ekerilar
Nu är ju detta en spelfilm, och har inte så mycket med historiska fakta att göra.

Kungar kunde både väljas och vrakas, men deras makt var begränsad. Kungens uppgift var främst att leda i strid, samt leda blotet, ett slags överstepräst alltså.

Den verkliga makten låg hos de fria männen på tinget. Alla fria män hade beslutsrätt på tinget. Detta funkade, då man hade en liten befolkning och det som idag är Sverige bestod av ett 20-tal mindre statsbildningar. Exempelvis Virdarna var inte fler än att de kunde skapa en fungerande lagstiftande församling bestående av alla fria män i Värend.

När Riket så enades och centraliserades skulle dessa ting inte fungera i praktiken. Därför började man istället med en slags representation. Adel, Präster Borgare och Bönder fick utse representanter som skulle företräda dem i en riksdag i stället. Men då är vi längre fram i tiden.

men den som det verkligen borde göras en film om är Inge den äldre, som blir vald till kung, men vägrar leda blotet, eftersom han är kristen. (Inget som hindrat hans företrädare som Olov Skötkonung, Anund Jakob eller Emund Gamle)

Han avsätts då och flyr till Västergötland, där han fortfarande erkänns som kung. Ny kung i Uppsala blir Blot-Sven.

Efter några år återvänder Inge med en här och besegrar Blot-Sven som dödas och Inge blir kung på nytt.
Därefter låter han riva templet i Uppsala.

Detta leder så småningom att Sverige erkänns som ett rike utomlands. (Läs av en Heliga Stolen)
Instämmer! Det fattas absolut fler filmer och audiovisuell media om hur Sverige kristnades och skapades samtidigt som en del av västerlandet/kristnavärlden.

Dene Inge som berätter om verkar vara en sann hjälte som stod fast i sin tro trots hedningarnas våldsamma påtryckningar.
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in