Citat:
Ursprungligen postat av
Statistenidittliv
Ok, hur gjorde man då? Fick kvinnan leda lagmännen och peka? Vad hände om mannen nekade? Blev det dödsstraff då?
Kvinnan angav naturligtvis barnafadern - eller den hon ville ange, ibland kunde det ju finnas flera möjliga. Domstolen gjorde en sammanvägning av omständigheterna, vittnesutsagor o.s.v., och var barnet redan fött kunde man även göra en s.k. morfologisk analys, där en expert fick jämföra formen på t.ex. örsnibbar, händer o.s.v.. mellan den utpekade pappan och barnet. På 1920-talet (i Sverige menar jag nu) kom sedan blodgruppsanalysen. Då kunde man i alla fall UTESLUTA vissa kandidater - man kunde säga att de omöjligt kunde vara pappan.
Dödsstraff? Nä, domstolen dömde antingen till mannens eller kvinnans fördel, och dömde de till kvinnans fördel så blev mannen tvungen att betala underhåll, annars kom länsman och drev in detta, samt såklart att mannen blev inskriven som far i kyrkboken. Dömde de till mannens fördel så blev kvinnan utan underhåll, och barnet fick ingen far i kyrkboken, utan fick stå med "fader okänd".
Dödsstraff för hor har i princip kunnat utdömas under vissa tidsperioder i Sveriges historia, men det har ytterst sällan utdömts på riktigt. Om någon dömdes så blev det typ skamstraff och böter.