2023-05-02, 11:24
  #1
Medlem
DeSantiss avatar
Jimmie Åkesson skriver idag på Aftonbladet Debatt:

EU är på väg att bli en tvångströja för Sverige
Citat:
EU:s inflytande över medlemsstaterna växer sakta men säkert. Maktförskjutningen från Sverige till Bryssel pågår ständigt.

Det finns i dag stora anledningar att på riktigt utvärdera vårt medlemskap i unionen.

Även om Sverigedemokraterna i grunden har en skeptisk inställning till EU, har vi på senare år valt att inta en mer konstruktiv hållning till medlemskapet. Vi köper – om än motvilligt – att EU i dess nuvarande form, på kort och medellång sikt, är den europeiska samarbetsform som är realistisk.

Vi anser att EU:s kärnuppdrag borde vara fokuserat på handelssamarbete mellan medlemsländerna. Tyvärr är det naivt att hoppas på några större förändringar i närtid.

På lite längre sikt behöver vi däremot försöka påverka unionen i en riktning som i större grad gynnar Sverige. Illavarslande nog så går utvecklingen åt helt fel håll.

Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt lik en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till.

Sverige har helt enkelt skänkt bort betydande delar av vår rätt att bestämma över oss själva. Även om vi representeras i unionen av våra egna politiker så är vi alldeles för små i sammanhanget för att åstadkomma någon verklig skillnad.

(...)

Detta är ett demokratiskt problem som ingen förutom vi tycks ta på särskilt stort allvar.

Bara det faktum att över 60 procent av alla beslut i svenska kommuner och regioner påverkas av EU-beslut är häpnadsväckande. Andra länders politiker och byråkrater, som vi inte kan välja eller avsätta, har i dag större inflytande över svensk lagstiftning än jag och mina folkvalda kollegor i Sveriges riksdag.

I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant. Våra allmänna val i Sverige kommer snart att sakna betydelse för Sveriges utveckling. Så kan vi naturligtvis inte ha det.

(...)

Sverige behöver sätta svenska intressen främst. Vi har omfattande problem inom våra gränser som vi behöver ägna vårt odelade fokus. Vi behöver ändra vårt förhållningssätt till EU och sluta vara så naiva i synen på det europeiska samarbetet.

Andra medlemsländer använder unionen för deras egen vinning och vi behöver göra detsamma. Det är dags att ta betalt för alla de hundratals miljarder vi har skeppat iväg till EU. Det handlar inte längre om vad vi kan göra för EU, utan snarare vad EU kan göra för oss.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/...en-tvangstroja

Utspelet har fått Liberalernas Johan Pehrson att rasa av ilska och han skriver på Twitter:
Citat:
Det är helt uteslutet att vi skulle ompröva vårt EU-medlemskap. Svårbegripligt hur någon efter Brexit-haveriet ens kan tänka tanken. Det vi måste ompröva är om vi ska ha euro eller inte. Vi blir bara kollektivt fattigare med en allt för liten valuta i en stor värld.
https://twitter.com/JohanPehrson/sta...20513287081993

Vad tycker ni om utspelet? Har Åkesson rätt? Hur kommer detta att påverka SD:s relation till regeringen? Den relationen verkar, särskilt till Liberalerna, vara ansträngd.
__________________
Senast redigerad av DeSantis 2023-05-02 kl. 11:45.
Citera
2023-05-02, 11:28
  #2
Medlem
Poztmann1s avatar
Sverige har blivit någon slags hora för EU. EU säger en sak och Sverige gör inte bara det en gång utan två gånger.

Duktiga Sverige kommer aldrig gå ur EU, de faller hellre med detta sinnessjuka projekt och betalar för det. För det är det svensken gör, knyter näven i fickan och blir påsatt därbak medan de gnyr "inte så hårt pappa".

Jag, med lite självrespekt tycker att vi borde ha lämnat EU för länge sen, eller ännu bättre inte gått med denna judeorganisation ifrån början.
Citera
2023-05-02, 11:28
  #3
Medlem
Tja vi såg ju hur bra det gick för England. Men för all del, SDanhängare brukar inte vara de smartaste människorna så om deras Ledare säger något kommer de väl lyda. Hoppas jag hinner flytta iväg innan något sådant beslut tas.
Citera
2023-05-02, 11:42
  #4
Medlem
klart man skall utvärdera EU. Inget håller för evigt. Det är bara ett sundhetstecken att utvärdera EU, och såklart andra organisationer, bidrag, medlemskap etc etc. Det borde alla företag göra. Betyder inte att man nödvändigtvis gör förändringar, men då har man ändå gjort en updaterad utvärdering och tagit ett updaterat beslut. Så föreataget Sverige är bara på rätt väg när man kikar på saker som pågott under många år.
Citera
2023-05-02, 11:42
  #5
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av FunLightFittsaft
Tja vi såg ju hur bra det gick för England. Men för all del, SDanhängare brukar inte vara de smartaste människorna så om deras Ledare säger något kommer de väl lyda. Hoppas jag hinner flytta iväg innan något sådant beslut tas.

Om EU hade varit vad det var när vi röstade om medlemskap så hade diskussionen aldrig funnits. Nu har dock EU blivit något helt annat och därför bör vårat medlemskap omprövas i sann demokratisk anda, något Sverige tyvärr har väldigt svårt för.
Citera
2023-05-02, 11:44
  #6
Medlem
Folketstempels avatar
Det är EP-val om exakt ett år. Valkampanjen har smygstartat.

Vad erbjuder Åkesson för alternativ eller vision som av ett Sverige utan ett EU?
Har ni koll på det?
Citera
2023-05-02, 11:44
  #7
Medlem
Att gå ur EU är nog inget realistiskt alternativ. Dock bör Sverige agera kraftfullt inom EU för att begränsa de områden som EU skall styra över. Varje enskilt land måste få bestämma själva över tex invandring och mycket annat.
Citera
2023-05-02, 11:47
  #8
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av FunLightFittsaft
Tja vi såg ju hur bra det gick för England. Men för all del, SDanhängare brukar inte vara de smartaste människorna så om deras Ledare säger något kommer de väl lyda. Hoppas jag hinner flytta iväg innan något sådant beslut tas.

england har varit på dekis under lång tid (london är väl ungefär som malmö?)

"From 1997 onwards, London has experienced a drastic change in the composition of the city's population, which has off set the decline of the population which had been occurring. In 1991, 21.7% of the city was foreign born but by 2011 this had risen to 36.7%.

In 2011, a historic tipping point occurred with the release of the 2011 census indicating that the White British population, which had before been the majority, was now a minority of the city's population.[7]"

https://en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_London

norge verkar ha klarat sig rätt bra utanför eu?
även om eu håller hårt i kopplet..
Citera
2023-05-02, 11:49
  #9
Medlem
Ett mycket bra utspel, om inget annat så att debatten om EU faktiskt lyfts. För den är väldigt frånvarande i Sverige. Att makten förskjuts är inget nytt, och givetvis måste man lyfta det och diskutera om det är rimligt eller inte. Givetvis så måste medlemskapet utvärderas, med för och nackdelar.

Pehrsons svar säger det mesta, "det får man inte prata om" i princip. Ännu en sak som ska vara belagd med munkavle.

Men jo, det måste man få göra. Skulle gissa att det är en hyfsat stor del av befolkningen som kanske inte nödvändigtvis förespråkar Swexit, men som nog gärna i alla fall skulle vilja se ett väldigt annorlunda EU mot hur det ser ut just nu.
Citera
2023-05-02, 11:52
  #10
Medlem
bryssel lyssnar lika mycket på sverige som vad stockholm lyssnar på norrbotten

det har sina nackdelar att befinna sig långt bort från maktens centrum
Citera
2023-05-02, 11:56
  #11
Medlem
ariberts avatar
EU vill på sikt avskaffa nationalstaterna och bilda en federation. Sverige kommer att upphöra som en självständig nation, och vi blir inte herrar i vårt eget hus. EU är inget som tilltalar mig.

Varför inte återgå till vad som gällde tidigare med ett Europa med handelsavtal? Nu vill EU detaljstyra medborgarna upp i analen.
Citera
2023-05-02, 12:00
  #12
Medlem
SnutteFia03s avatar
Tycker SD svajar fram och tillbaka för mycket i den här frågan.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback