Söndag 25 september

Herrarnas linjelopp – 02.05-09.10, SVT1/SVT Play

SVT sänder seniorloppen. Hittar inget i tablåer om att Eurosport ska sända.

Uppesnack herrarnas tempo

Tempolopp i natt, en hyfsat platt bana med några korta backar. Två varv om 17 km innebär den utdragna startproceduren blockstart, där de bästa startar sist från kl 8 svensk tid. De näst bästa, det vill säga landsmännen till de bästa, startar redan från 5:30 ungefär i andra startblocket. Här är favoriterna, inom parantes åkarnas rankning enligt PCS temporankning: https://www.procyclingstats.com/race...e-trial-riders

Filippo Ganna, Italien (1): Dubble regerande världsmästaren går mot en tredje titel. Har sex temposegrar i år, bland annat Tirreno-Adriatico, Dauphiné och italienska mästerskapen.

Remco Evenepoel, Belgien (2): Vueltavinnaren vann också tempot där. Dessutom vann han i Schweiz, Portugal och på de belgiska mästerskapen. Har silver och brons och går nu för guld.

Ethan Hayter, Storbritannien (4): Brittiske mästaren vann också proglogen i Romandiet, vilket passar honom lite bättre. Gjorde en blek Vuelta som bröts halvvägs, så oklart formläge.

Stefan Küng, Schweiz (5): Bara en seger i år i ett litet franskt lopp, men var bara sekunden ifrån att försvara EM-guldet. Har ofta marginalerna emot sig, var mindre än sekunden från medalj i OS.

Tadej Pogacar, Slovenien (6): Segerlös i år i tempo. Har några tredjeplatser som bäst, bland annat två från Touren. Har däremot vunnit en massa annat, som Montreal förra helgen.

Bauke Mollema, Nederländerna (9): Genombrott som 35-åring vad gäller tempoåkningen. Nederländsk mästare och tvåa i den korta prologen i Tyskland bakom Ganna.

Matteo Sobrero, Italien (10): Vann det avslutande tempot i Girot med god marginal. Däremot blev han utan medalj på italienska mästerskapen som han vann ifjol.

Rémi Cavagna, Frankrike (11): Vice mästare i Frankrike och trea på Vueltans tempo. Men har haft svårt att lyckas i mästerskapen.

Yves Lampaert, Belgien (15): Överraskade i Köpenhamn när han vann första etappen i Touren. Men vann också i Belgien veckorna innan och var tvåa bakom Evenepoel på belgiska mästerskapen.

Tobias Foss, Norge (23): Norsk mästare för andra året i rad, men har i övrigt inte imponerat lika mycket som ifjol när han var trea på ett tempo i Girot.

Stefan Bissegger, Schweiz (24): Prologspecialist som slog till på EM med guld före landsmannen Küng. Inledde året med att vinna i UAE före Ganna.

Joao Almeida, Portugal (27): Ganska svag temposäsong med femteplats i UAE som bäst. Gnistrade inte i Vueltan.

Magnus Sheffield, USA (29): 20-åringen vann tempot i Danmark och var tvåa i både Polen och på de amerikanska mästerskapen. En av alla genombrottsmän i år.

Magnus Cort, Danmark (32): Tvåa på danska mästerskapen men har i övrigt inte räckt till i årets tempolopp. Större chans nästa söndag.

Edoardo Affini, Italien (37): Trea på italienska mästerskapen, annars inga framgångar. Startar redan i första startblock eftersom Italien har tre platser.

Mikkel Bjerg, Danmark (40): Tripple U23-världsmästaren var fyra på EM och sexa i UAE.

Bruno Amirail, Frankrike (41): Fransk mästare, men annars inte mycket att komma med.

Nelson Oliveira, Portugal (48): Femma på VM 2018 men har tappat de senaste åren.

Det var alla som är rankade topp 60. Ett urval av resten kan vara Hoole (62) som var trea i ett belgiskt lopp samt bronsmedaljör på nederländska mästerskapen, norrmannen Leknessund (114) som tog U23-EM guld för två år sedan och som vunnit två rejäla solosegrar i år samt tidigt startande Plapp (238). Australiensaren var femma på Samväldesspelen och imponerade i Vueltans sista etapp när han länge låg bara några sekunder före klungan i slutskedet och vägrade bli inhämtad.

Damerna kör också, jävligt tidigt som sagt, och med en ganska dåligt sorterad startlista. Tre block här med starka namn i samtliga. I första blocket finns van Anrooij (Nederländerna) som tog guld i U23-EM, Brown (Australien) som vann Samväldesspelen samt Skalniak-Sojka (Polen) som varit årets segermaskin på lägre nivå. I andra gruppen finns Faulkner (USA) som vann prologen i Girot och tempot i Schweiz samt olympiamästaren van Vleuten (Nederländerna), som bortsett från sjätteplatsen i Girots prolog inte åkt ett enda individuellt tempolopp i år.

Men flest medaljaspiranter finns i sista gruppen som startar 3:25. Först ut är Guazzini (Italien) som tog dubbla silver på U23-EM, Baker (Australien) som var tvåa i Giroprologen, Kiesenhofer (Österrike) som var femma på EM men som är mer känd för sitt OS-guld i linje efter en jättelång utbrytning, danska mästaren Norsgaard (Danmark), dubble Europamästaren samt fjolårets VM-silvermedaljör Reusser (Schweiz). Och sist startande kl 3:45 är såklart regerande världsmästaren Van Dijk (Nederländerna) som i år krossade på nederländska mästerskapen och blev tvåa på EM för tredje året i rad efter att ha vunnit de fyra första titlarna.
Citera
2022-09-17, 15:53
  #2
Medlem
Bananboxens avatar
Är det typ vårväder där nu? Perfekt för cykling antar jag.
Citera
2022-09-17, 17:27
  #3
Medlem
rainbowias avatar
Magnus Sheffield på pallen får bli mitt outsidertips.

__________________
Senast redigerad av FNLS 2022-09-17 kl. 21:36.
Medlem
Kollaps av Sheffield sista milen. Kan ha hänt något. Foss kanske mot Norsk medalj