Citat:
Ursprungligen postat av
sfrge
Nu har jag nya ideer igen här. Jag brukar få det. Jag har bestämt mig för att sälja min MC och ta ett flygcertifikat.
Det som känns aktuellt är antingen Ultralätt cert eller det som kallas LAPL. Vad är för och nackdelar mellan dessa?
Som jag fattat det så finns det liksom inte plats att ha med en passagerare i ett ultralätt flygplan. Har jag fel?
Vad kostar det att flyga senare när man tagit sitt cert? Att hyra ett ultralätt plan borde ju vara billigare än att hyra ett större för LAPL cert?
Är bästa vägen att gå att börja med att ta det billigare ultralätta certet? Flyga nått år och sedan utöka det hela om man vill fortsätta?
Jag har nyligen tagit PPL.
LAPL ska du inte ta för att spara pengar. De flesta är inte riktigt redo att klara uppflygning vid 30 timmar och fortsätter upp mot 45 timmar innan dem är i korrekt trim att flyga upp. Då sitter dem där med ett LAPL-cert till samma kostnad som ett PPL.
Tar du ett PPL får du flyga UL. Dock har du viktbegränsning och det är inte bara att smälla in dig själv i maskinen, en passagerare, packning och full tank. Du kommer få övervikt. Jag har en god vän som flyger UL på PPL och jag har flugit den maskinen. När vi två satt i maskinen hade vi bränsle som räckte till 40 minuters flygning plus reserv. Det blir några stopp om man ska flyga några timmar.
Ett PPL kostar cirka 120-130 tusen och när du har certifikatet i handen kan du hyra en Cessna av din flygklubb för 1300-1400 kr per motortimme/flygtimme. De flesta fyrsitsiga maskiner av äldre modell ligger kring det priset. Själv har jag tillgång till en DA40 med Garmin glasscockpit och den ligger på 1640 per flygtimme.
Jag har budgeterat för 30 flygtimmar/år plus klubbavgift och pilotavgift. Det blir cirka 55.000/år.
Ska tilläggas att det finns gott om UL-klubbar i södra Sverige och då blir kostnaden under 1000 kr/timmen. I Norra Sverige, norr om Dalarna finns det ont om UL-maskiner att hyra. Men har du råd att köpa en egen maskin så kan du få en maskin för runt 1 miljon.