Citat:
Ursprungligen postat av
Iknowafewthings
Den s.k. "mängdrabatten" är asperationsprincipen och jag skulle tro att de flesta länderna har en version av den eller möjlighet att avtjäna straff samtidigt (exempelvis USA) för att undvika märkliga rättsföljder. Den fungerar förstås inte på det vis TS har fått för sig, man får inte kortare straff ju mer brott man begår utan de efterföljande brotten ges ett lägre straffvärde än de annars skulle ha fått. Det blir alltså längre straff ju fler brott man begår inte kortare.
Som redan har angetts så vill man genom asperationsprincipen undvika oproportionerliga rättsföljder. Bättre exempel än de i tråden är flera bedrägerier kontra ett grovt bedrägeri. Säg att en person begår 200 bedrägerier på 1 500 kronor och vart och ett har ett straffvärde om 1 månads fängelse, utan tillämpning av asperationsprincipen så skulle påföljden bli ca 16 år och 8 månaders fängelse för en vinst på 300 000 kronor. Begår man ett bedrägeri på 300 000 kronor mot en enda person så skulle det medföra ett straff på under 1 års fängelse. Skadan rent ekonomiskt är densamma totalt sett men förmodligen har den som blivit lurad på 300 000 kronor lidit bra mycket mer än de andra 200 personerna sammanlagt. Kan man då motivera varför det ändå är rättvist med över 16 gånger högre straff för första scenariot så förstår jag att man ifrågasätter asperationsprincipen, kan man inte det så fyller den uppenbarligen en funktion.
Precis som du säger har nästan alla länder någon variant av aspirationsprincip.
Och precis som du säger så är syftet att undvika ge långa straff för mängdbrott.
Många små-kriminella torskar på massor av brott på samma gång, kanske ett 10-tal stölder och inbrott och ringa narkotika med mera. Istället för några månader som de får i dagsläget skulle de hamna i fängelse längre än de flesta grova våldsbrottslingarna.
Antalet personer i fängelse hade varit helt galet högt utan aspirationsprincipen.