Att få ut skadeståndethttps://www.brottsoffermyndigheten.s...ing/skadestand
Om gärningspersonen döms för brottet är det vanligt att domstolen bestämmer att personen ska betala skadestånd till brottsoffret. Ibland betalar gärningspersonen skadeståndet direkt, men det är vanligt att gärningspersonen inte gör det frivilligt. Att domstolen dömer någon att betala skadestånd innebär alltså inte att pengarna betalas ut automatiskt till brottsoffret.
Brottsoffret får dock viss hjälp av Kronofogden med att få sitt skadestånd. Om domstolen har beslutat att brottsoffret ska få skadestånd skickar den alltid en kopia av domen till Kronofogden. Kronofogden kontaktar sen brottsoffret och frågar om det önskas hjälp med att driva in skadeståndet. Svarar du ”ja” gör Kronofogden en undersökning av gärningspersonens ekonomi och denna service är i princip gratis.
Om gärningspersonen har pengar, inkomst eller någon utmätningsbar tillgång, ser Kronofogden till att brottsoffret får sitt skadestånd. I annat fall redovisar Kronofogden att gärningspersonen saknar betalningsförmåga, dvs. inte har några pengar att betala skadeståndet.
Svårt för brottsoffer att få skadeståndhttps://www.svt.se/nyheter/inrikes/s...-fa-skadestand
Färre än var tredje brottsoffer fick förra året sitt skadestånd utbetalat av gärningspersonen, efter att det lämnats till Kronofogden för indrivning. Det visar siffror som SVT Nyheter har tagit del av. Resten får fortsätta att driva en process som länge kritiserats för att lägga ett för stort ansvar på den brottsutsatta.
Grundprincipen är att gärningspersonen ska betala ut skadeståndet, men eftersom den dömda oftast inte har några tillgångar måste den brottsutsatta inte sällan se sig om efter andra alternativ. Under 2018 fick exempelvis Kronofogden in 13 239 mål där den brottsutsatta behövde hjälp att driva in sitt skadestånd och bara 3 963 betalades in, det vill säga knappt 30 procent.
Under 2016 fick Kronofogdemyndigheten i Skåne in över 2000 nya mål, motsvarande sammanlagt nära 82 miljoner kronor, där brottsoffer behövde hjälp med att driva in skadestånd från de gärningsmän som dömts att betala dem.https://sverigesradio.se/artikel/6632172
I många fall har brottslingen inte råd att betala skadeståndet. Andelen fullbetalda mål hos Kronofogden i Skåne 2016 var bara 35 procent. I närmare hälften av fallen hade gärningsmannen inga pengar eller tillgångar som kunde drivas in.
Av de 1356 personer som tog hjälp av Kronofogdemyndigheten i Skåne med att driva in skadestånd fick 569 personer hela skadeståndet betalt av gärningsmannen. 528 brottsoffer fick inga pengar alls, den vägen.
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!
Swish: 123 536 99 96 Bankgiro: 211-4106