2018-06-04, 09:28
  #1
Bannlyst
Låt oss ta ett exempel. Hallands län innefattar även Hyltebruk som ligger i landskapet Småland. Hyltebruk ligger inte i landskapet Halland. Varför krångla till det? Vore det inte enklare om landskapen och länen hade samma gränser så att någon från Hyltebruk kan definiera sig som smålänning eller hallännning? Kan tänka mig att det finns flera exempel på det här. Finns det någon historisk förklaring?
Citera
2018-06-04, 09:32
  #2
Medlem
Landskap är bara en historisk rest. Ta Stockholm tex ligger hälften i uppland och hälften i Sörmland, det är ju inte så praktiskt. Andra som Härjedalen och Öland är försmå för att bli län. Förmodligen försvinner länen och ersätts med något större fram över.
Citera
2018-06-04, 09:34
  #3
Medlem
SveaBaners avatar
Har också funderat på det väldigt mycket, och kan inte tänka mig varför det skulle vara så värst praktiskt.

Är uppvuxen i Småland men bott väldigt mycket i Halland.

Varit på en del fester med folk från Hylte, då var de rätt blandade svar om de var Smålänningar eller Hallänningar

Men enligt min mening är Hylte Småland.
Citera
2018-06-04, 10:43
  #4
Medlem
Landskap är en historisk kvarleva från ett äldre sätt att administrera landet. Det ändrades i mitten på 1600-talet då länen skapades.
Citera
2018-06-04, 11:52
  #5
Medlem
Moramannens avatar
Samma sak finns i Dalarna, Gästrikland och Hälsingland där en del ställen i landskapet Dalarna tillhör Gävleborgs län, och vice versa. Varför det blivit så med gränsdragningarna vet jag inte, men när det gäller landskap som Småland och Lappland var det väl så stora områden att det blev mer praktiskt att dela upp det i mindre län.
Citera
2018-06-04, 12:31
  #6
Medlem
Ankdammsmans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Moramannen
Varför det blivit så med gränsdragningarna vet jag inte, men när det gäller landskap som Småland och Lappland var det väl så stora områden att det blev mer praktiskt att dela upp det i mindre län.

Lågoddsaren är väl just att man ville ha lagom stora administrative enheter. Det var en del trial and error även efter Oxenstiernas reform, med delningar och några hopslagningar.
Citera
2018-06-04, 16:03
  #7
Medlem
Länsindelningen från Oxenstiernas tid var militär. Avsikten var att där det var möjligt skulle varje län vara jämnstor i befolkning för att kunna försörja ett regemente (Kronobergs, Skaraborgs, Värmlands m.fl. regementen) företrädna av landshövdingen (konungens befallningshavare för att understryka den militära rollen). Redan från början var detta en indelning som skiljde sig åt från de kyrkliga stiftsindelningarna och det var just eftersom man utgick från en helt annan princip.


Landskapet Småland (Kalmar-Öland + Kronobergs + Jönköpings län) omfattade drygt 15% av den svenska befolkningen 1630, landskapet Västergötland (Göteborg med omnejd + Älvsborg -Dalsland + Skaraborgs län) ungefär samma befolkningsandel. En uppdelning av landskapen i tre län gav ungefär tre delar med jämnstor befolkning som kunde försörja tre regementen (siffrorna jag hittar omfattar landskapen inom nuvarande riksgränser dvs dagens Finland är inte inräknat här medan Skånelandskapen och de norska gränslandskapen är det, men det ger en fingervisning om befolkningsstorleken i respektive område vid denna tid). Ett exempel på att principen levde kvar längre fram i tiden var att när Generalguvernörmentet Skåne upplöstes 1719 ersattes det av två län (Malmöhus + Kristianstad) motiverat av detta skäl och vid denna tid var befolkningen i de skånska länen jämnstora.



Eftersom varje län skulle understödja ett regemente blev det även så att de fick en stab med regementsläkare m.fl. knutna dit. Det var ett huvudskäl till att landstingen kom att få ansvaret för sjukvården (regementsläkaren kunde lika gärna ta hand om vanliga patienter i fredstid så det var en praxis som befästes kan man säga) och att landstingens och länens gränser kom att sammanfalla (fast inte alltid. Kalmar län var delat i två landsting fram till 1971 och större städer var exkluderade från landstingen fram till tidigt 1900-tal. Stockholms stad var vidare exkluderat från både Stockholms län och Stockholms läns landsting till 1969 medan övriga städer som stod utanför landstingen som Göteborg, Malmö, Norrköping hela tiden tillhörde sina respektive län).


Det är med den moderna välfärdsstatens utveckling länen och landstingen fått en funktion som ett övergripande regionalt planeringsorgan för trafik-miljö-hälsovårds-näringslivsutveckling m.m. Det var anpassningar till detta som var en av de starkaste anledningarna till att vissa områden bytte län i samband med kommunsammanslagningarna på 1970-talet (Kalmar län avstod en del till Östergötland, Stockholms län avstod till Uppsala län, Västergötland/Skaraborg avstod till Jönköpings län m.fl. exempel). Småländska Hyltebruk är betydligt närmre halländska Halmstad än den gamla residensstaden Jönköping och då fick det avgöra saken vad gällde länstillhörighet.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in