Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2021-06-25, 16:39
  #157
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Naknekejsaren
Jag kan inte dömma Ranelid då jag aldrig har läst honom, han ger en slags flummig och oseriös flamboyant intryck på mig i intervjuer, men detta kanske inte är en reflektion för hur han skriver?

Karl Ove Knausgård är nästan enda skandinaviska författaren idag som jag tycker är läsvärd, även ifall den kontroversielle nihilisten Stig Larsson kan vara måttligt underhållande för att utmåla hycklerin som bubblar under den skenheliga ytan på svenska kultureliten. Stig Larsson är åtminstone ärlig, även ifall han är ganska vilsen i sin nihilism. Givetvis är han ändå en dvärg jämfört med Michel Houellebecq, men jag överraskas lite att ett moraliskt högborg som Sverige överhuvudtaget kan producera en nihilistisk rebell av det slaget.

VD tycker jag åtminstone vara en rolig karikatyr av mäns och kvinnors sexuella natur som jag knappt kan tänka mig att kulturvänsterfolk i Sverige orkar sitta igenom.

Ifall Stig Larsson däremot var konservativ och skulle komma med en konservativ meddelande om hur saker ideellt borde förhålla sig, så skulle det nog räknas mer som billig propaganda än konst. Det är för min del tillräckligt bra ifall någon lyckas få kulturvänstern att känna sig obekvämma.

Jag tycker annars att även Ruben Östlund är inne på att ha en intressant inblick på hur den morala högborgens enorma hyckleri kommer till uttryck, trots att han själv är vänster.

Äsch Ranelid är fåfäng för att han har komplex för sin läpp och annat.

Jag fastnade för honom när han höll en av sina monologer i Lund. Men kulturvänstern tycks uppskatta honom vad jag vet. Men han får ju inte mycket priser, utan är mer folklig än högkulturell.

Stig Larsson gillade jag när han slog igenom på 80-talet och jag var ung, men kan inte minnas vad jag läst eller ens om jag läst honom. Men han var underhållande vid intervjuer och i debatter. Lite som en svensk Jörn Donner? Där kan finnas en inspirationskälla för Jörn var poppis då i Sverige. Han hade en bio-reklam för Aco aknelösning "Den hjälper inte mot alla finnar, men den är bra". Även Numminen hade sina glansdagar då... min favorit av honom är när han sätter musik till en skrift från cykelfrämjandet Att cykla är att färdas .... att cykla är därför nödvändigt.

När Stig Larsson var ung fanns en liten vurm för den finska humorn och sättet att tänka.

https://www.youtube.com/watch?v=kk-BozPBYRA
__________________
Senast redigerad av ZiggeZiggarett 2021-06-25 kl. 17:05.
Citera
2021-06-26, 19:18
  #158
Medlem
JohanSverkerssons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Naknekejsaren
Känns som om konservativa förlorat slaget om kulturen för längesedan, eller har jag fel?

Här talar vi om sådant som verkligen rör om människors sätt att tänka. Västvärldens förfall kan rentav möjligen sökas tillbaka till att 68-vänstern gjorde så jävla bra musik.

I filmvärlden så finner man fler konstnärer som är mindre vänster, men de gör samtidigt extremt opolitiska filmer (Kubrick, Bergman, Tarkovsky, osv). Dessutom skulle jag kalla de mer "realister" som ibland närmar sig ren nihilism än stenhårda konservativa.

I litteraturen så kanske den perverse nihilisten Houllebecque räknas som den mest antivänster intellektuella kulturrösten idag, och i Norden har vi tillexempel Knausgård som på många sätt påminner om Houellebecque, dessa kan däremot absolut inte räknas som konservativa krafter. Historiskt har vi haft dessa konstiga revolutionära reaktionära paradoxer, som tex Dostoevsky, och så dessutom vänstersympatiserande författare som Orwell som formulerade bättre kritik mot kommunismen än någonsin kommit från konservativ håll (1984 och djurfarmen känns som konservativas favoritböcker). Vi har vidare andra antisocialistiska stora tänkare som Nietzsche och Schoppenhauer som alternativt tänkande ungdomar ofta söker sig till än idag, återigen extremt långt från konservatism (men ändå extremt anti-socialism). Min favoritförfattare idag heter Cormac Mccarthy förövrigt, hans böcker är extremt opolitiska men under ytan finns ofta återigen denna blandning mellan reaktionär och nihilist som återfinns hos många bra författare.

Bra författare verkar söka att slå håll på illusioner, både våra illusioner när det gäller förhoppningar och drömmar (progressiva rörelser), och vår romantism till det förflutna (som återfinns bland konservativa).

Problemet kanske är att kultur hela tiden söker bryta mark, och att följa traditioner (eller söka försvara dem) räknas som ostimulerande. Sista "stora konstnären" jag instinktivt kom att tänka på som var stenhård konservativ var Bach.

Vi har ju annars roliga filurer som Mel Gibson och Clint Eastwood i Hollywood, som försöker med mindre konstnärliga "intellektuella" ambitioner göra underhållande filmer med konservativ budskap åt massan.

Konstnärer är drömmare, och man drömmer oftast inte bak till tider som varit. Musiker är klart värst i detta avseende, och är de som sätter störst prägel på ungdomen. I film och litteratur behöver man ju gå djupare in i mänskliga psyket och har inte rätt att "drömma sig långt från verkligheten" så som musiker gör.

Så hur är det tänkt att ni ska kunna återerövra åtminstone en bit av kulturen, och därmed kanske rentav återerövra ungdomen och att räknas som en "spännande" rörelse?

Dagens unga får blir rebeller mot pk-ism och därmed coola. Även Sabaton kan vara en konservativ kraft i kulturkriget, de kanske inte är konservativa själva, men de gör patriotiska låtar och musikvideor, vilket gör en historieintresserad person som mig glad.

Vad tycker du förresten om att det engelska landslaget knäböjer för BLM och att UEFA - liksom många andra företag - har regnbågsfärger? När Pride startade var det en fest för homosexuella, nu går västvärldens överbefälhavare i Pride-tåget och pride-flaggan har blivit den nya USA-imperalismen: (FB) Är kulturmarxism den nya USA-imperalismen?
Citera
2021-06-26, 19:22
  #159
Medlem
JohanSverkerssons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Naknekejsaren
Tänk nu på att unga killar som är svaga i sinnet är med på att få "acceptabla åsikter" för att inte skrämma iväg tjejerna de åtrår.

Killar som lyssnar på feministers prat om vad kvinnor gillar kommer inte få kvinnor. Du borde väl veta att inte ens feminister tänder på feministiska män?
Citera
2021-06-26, 21:57
  #160
Medlem
JohanSverkerssons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Naknekejsaren
Sant. Då sjöng man dock om ballader och historier som hade en värde i dess återberättande.

https://www.youtube.com/watch?v=wcn482UUt1k

https://www.youtube.com/watch?v=iAO7_GryWTM

Idag sjungs det om att vicka på rumpan eller liknande saker. Finns knappt någon narrativ eller själ i popmusikens lyrik, den är inte producerat av folket utan av 5 stycken producenter från Beverly Hills som sitter i en studio och experimenterar i deras dator och synthpiano åt en sexig frontfigur som inte har någon personlig relation till sången. Sånt här välproducerad skit:

https://www.youtube.com/watch?v=VBmMU_iwe6U




Din något märkliga definition kanske skulle fungera i tider då musik skapades ur gräsrötterna, alltså innan den kommersialiserats och de stora bolagen kom på att sex, ikonografi och idoldyrkan är viktigare än den musik som produceras.





Jag bryr mig inte så mycket om nomenklatur om vad som är det ena eller det andra just nu, att just vänster/liberal konstnärer erövrat populär kultur är det djupt tragiska för min del. Det har fått allvarliga konsekvenser för samhället i övrigt.



Det är ju mycket märklig återigen att tala om något som brett som "det som praktiseras av stora massan" som konservativ kultur.

Transformers-filmer, Baywatch, Justin Bieber och Madonna är alltså "konservativ kultur", medan Bach eller Tarkovsky är motsatsen till konservativ kultur?

Mycket märkligt.

Antar att internetporr och kattvideon på youtube kan räknas in som snabbt växande konservativ kultur också.

Av folket till folket existerar inte längre i en kommersialiserad Värld, jag hänvisade tidigare till hur Irländ har lyckats fortsätta att ha deras gamla historieberättande ballader som skapade en fin kedja generationer emellan. Det var sånt som kunde sjungas i barer, och i irländsk rock så kunde det moderniseras utan att förlora den originella känslan som andra generationer ville framhävas. Hundratusen sjunger "you´ll never walk alone" i en fotbollsmatch, kanske vad du menar med folklig konservativ kultur? Då håller jag med.

Nu är detta raka motsatsen till kommersialliserad rotlös skräp som storbolagen säljer oss. Ungefär som skillnaden mellan att sitta med familjen i Mcdonalds eller ta ut dem till gammal hederlig grillad korv med bröd i skogen. Båda är folkliga fenomen, men den ena är inte ett dugg konservativ.

Björn Ulveus har berättat att på 70-talet var vänstern emot ABBA, ABBA ansågs som högermusik. Vänstermusik då var sådant som Nationalteatern och alla proggband med obskyra namn.
Citera
2021-06-27, 10:46
  #161
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Naknekejsaren
Här talar vi om sådant som verkligen rör om människors sätt att tänka. Västvärldens förfall kan rentav möjligen sökas tillbaka till att 68-vänstern gjorde så jävla bra musik.

Ingen lyssnar längre på dessa vänster-musikstilar som progg. Det är den kommersiella kapitalistiska högermusiken som 68-vänstern hatade som idag helt dominerar människors konsumerande av musik.
Citera
2021-06-27, 10:48
  #162
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av JohanSverkersson
Björn Ulveus har berättat att på 70-talet var vänstern emot ABBA, ABBA ansågs som högermusik. Vänstermusik då var sådant som Nationalteatern och alla proggband med obskyra namn.

Även Melodifestivalen sågs som för kommersiell och höger av den tidens vänster. Man ordnade till och med alternativ melodifestival på 70-talet för band som Nationalteatern och Hoola Bandoola Band osv.
Citera
2021-06-27, 11:00
  #163
Medlem
Naknekejsarens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av StorHockey
Ingen lyssnar längre på dessa vänster-musikstilar som progg. Det är den kommersiella kapitalistiska högermusiken som 68-vänstern hatade som idag helt dominerar människors konsumerande av musik.

Jo, jag vet. Bara jag lyssnar på det.

Men det är fascinerande att leva i en dröms ruin och höra de storslagna drömmare som inspirerade unga att bryta mot samhällets traditioner.

Idag så är drömmen slut, musiken har slukats upp av orgasmen. Ideologer har blivit trasiga grammofoner med noll kreativitet.
Citera
2021-06-27, 12:58
  #164
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Naknekejsaren
Jo, jag vet. Bara jag lyssnar på det.

Men det är fascinerande att leva i en dröms ruin och höra de storslagna drömmare som inspirerade unga att bryta mot samhällets traditioner.

Idag så är drömmen slut, musiken har slukats upp av orgasmen. Ideologer har blivit trasiga grammofoner med noll kreativitet.

Jag växte ju upp med den och min mellanstadielärare spelte på sin gitarr... vi sjöng Bängen Trålar och lärde oss om narkomaners situation t ex. Jag var 10-11 år och fattade inget!

Det var lite kul, men egentligen var det inte Nationalteatern som var hans favorit utan Hoola Bandola. Björn Afzelius då, han var lite lik Affe faktiskt. Keops Pyramid minns jag och någon annan låt. Affe var liksom Lennon och Wiehe McCartney i den världen. På fullt allvar tror jag, att proggarna jämförde proggens flaggskepp med Fab Four.

Men ibland poppade han till det med Ted Gärdestad. Abba, Boney M och Kiss föraktade han ja, det sjöng vi aldrig, men det var ju vad vi lyssnade på. Flickorna på Abba, killarna på Kiss.

Men, detta till trots, nu när jag själv är lärare.. han var en bra lärare som lärde ut hur man för ett demokratiskt samtal t ex. Han var ingen predikant eller demagog. Det var aldrig Sovjet-style. Detta måste påpekas i ärlighetens namn! Jag gillade honom och gör det fortfarande!

Punken vidtog, men kommersialiserades med blixtens fart.

Det jag lyssnar på från den tiden är Rush. Där själva rockmusiken skulle vara progressiv, att bryta sig ut från rockmusikens ganska stela format. Rush är verkligen suveränt bra, och har en lite kritisk text tycker jag om jämlikhet. En kommentar till franska revolutionen eller Stalin ser jag det som.

Citat:
The Trees

There is unrest in the forest
Trouble with the trees
For the maples want more sunlight
And the oaks ignore their pleas
The trouble with the maples
(And they're quite convinced they're right)
They say the oaks are just too lofty
And they grab up all the light
But the oaks can't help their feelings
If they like the way they're made
And they wonder why the maples
Can't be happy in their shade
There is trouble in the forest
And the creatures all have fled
As the maples scream, "Oppression"
And the oaks just shake their heads
So the maples formed a union
And demanded equal rights
They say, "The oaks are just too greedy
We will make them give us light"
Now there's no more oak oppression
For they passed a noble law
And the trees are all kept equal
By hatchet, axe, and saw





Citera
2021-06-27, 13:06
  #165
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av StorHockey
Ingen lyssnar längre på dessa vänster-musikstilar som progg. Det är den kommersiella kapitalistiska högermusiken som 68-vänstern hatade som idag helt dominerar människors konsumerande av musik.

Björn Afzelius dog ju i cancer, men han lyssnades det på. Han var väldigt folklig och hade en ganska bred publik.

Wiehe har en publik som ser ut som ett torgmöte 1 maj.

Göran Skytte blev frälst. (Han var med i Hoola Bandola i en tidig uppsättning tror jag?)

Skytte och Wiehe har dock på ett märkligt vis behållit sin gamla vänskap, trots att Skytte har sökt sig igenom alla möjliga och omöjliga llivsåskådningar.

Proggarna är lite som raggarna som förr var motorburen ungdom, idag motorburen ålderdom.

Lundell är väl dock på tapeten fortfarande, men han anses väl inte tillhöra proggen gissar jag.
__________________
Senast redigerad av ZiggeZiggarett 2021-06-27 kl. 13:30.
Citera
2021-06-27, 16:18
  #166
Medlem
Och på tal om det... så dog Peps precis.

Man får hoppas han slipper bo i en hyreskasern uppe i himmelen.

Tråkigt, han var onekligen den bäste musikern av proggarna, och just låten Hyreskasern är min och mångas favorit.

På tal om proggen igen så föddes ju en ny generation ur proggen. Kanske 10-15 år yngre än ursprunget. Inte uppenbart marxistleninistisk som Hoola Bandola men samma nätverk och lokaler liksom.

Men de var inte lika trogna sin doktrin alltid, och levde sida vid sida med helt opolitiska popsnören. Marie Fredriksson var ju proggare. Texterna handlade mer om ett rent frihetligt budskap. Strul var väl första rena tjejbandet. Allt som Marie gjorde med Lasse Lindbom är ett slags nyare progg tycker jag.

Gessle var däremot ett rent popsnöre och att de två fann varandra musikaliskt är ju konstigt kan man tycka, men de delade väl rock'n roll drömmen om att stå på de stora scenerna tror jag.

Men Marie kunde skriva närmast religiösa låtar och Roxette var ju som Abba, bara pop. Hon hade ju inte tillåtits på den gamla proggtiden. Så sekterismen i proggen försvann med den dogmatiska socialismen.

Nu undrar ni hur i hela friden det står till med mina associationsbanor men Peps och Marie har en sak gemensamt förutom att de liksom är proggare båda.

Inte mycket kanske... men Marie är född vid Munka Ljungby och Peps vid Klippan (född Helsingborg Lasarett men...). Det finns en ruskig tradition av artisteri i de trakterna. Birgit Nilsson från Bjäre (Västra Karup). Men hon var inte proggare.

Notera gärna hur mycket av proggen som är skånsk.
__________________
Senast redigerad av ZiggeZiggarett 2021-06-27 kl. 16:22.
Citera
2021-06-27, 16:25
  #167
Medlem
Enoch.Thulins avatar
Citat:
Ursprungligen postat av StorHockey
Även Melodifestivalen sågs som för kommersiell och höger av den tidens vänster. Man ordnade till och med alternativ melodifestival på 70-talet för band som Nationalteatern och Hoola Bandoola Band osv.
Jepp, man hatade melodifestivalen.

Sedan kom bögvurmandet igång & vänsterjournalister insåg att alla bögar älskade festivalen. Så då var man tvungen att totalt ändra åsikt. Helt enligt den intersektionella offer-skalan.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback