• 16 938 online
  • 1 203 351 medlemmar
  • 62 264 419 inlägg
2005-12-13, 23:38
  #1
Medlem
rausings avatar
Vad är UE?

UE är förkortningen av Urban Exploration som översätts lite plumpt av mig till Urban Utforskning och det går i princip ut på att utforska platser som är undangömda/bortglömda/förbjuda för allmänheten. Med att "utforska" så menas egentligen bara att vara, inte att man springer runt och tar prover på bergsmassiv och dylikt, utan bara att finnas till och insupa atmosfären, som oftast/antagligen skiljer sig från "vanliga" ställen och ta sig vidare från ett ställe till ett annat och det är inte lika enkelt som det låter. Man kan t ex. utforska ett ödehus, brunnar, kloaker, tunnelbanegångar etc.


Vad bör man ha med sig när man utforskar?

Det primära är sunt förnuft; om jag vill att fler ska ha möjlighet att komma hit så kanske jag ska låta bli att krossa den där glasrutan. Förutom det sunda förnuftent i bagaget så är oömmakläder att rekomendera samt ficklampa. Mobil kan också vara bra om det skulle ske en olycka, glöm inte att ha den avstängd eller på vibrator - det beror ju på hela situationen. Det är allt man behöver, men om du ska till ett ställe du aldrig tidigare besökt kan det vara lämpligt att ha en ryggsäck med: förstahjälpen saker, rep av god kvalité, kraftig ficklampa och kanske en och annan smörgås. "Lodis-handskar" (avklippta fingrar till hälften) kan vara bra att ha, även ett par tjockare handskar är bra att ha med i nödfall. Ha i minnet att ju mindre saker desto mindre kan gå snett. En ryggsäck kan göra att du blir osmidig och du får det svårt att komma igenom trånga passager så ha en så kroppsnära ryggsäck som möjligt. Det mesta säger sig självt vad man skall ha med.


Kan konstapeln ta mig?

Brottsbalken 4:6
6 § Den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad, vare sig det är rum, hus, gård eller fartyg, dömes för hemfridsbrott till böter.
Intränger eller kvarstannar någon eljest obehörigen i kontor, fabrik, annan byggnad eller fartyg, på upplagsplats eller på annat dylikt ställe, dömes för olaga intrång till böter.
Är brott som i första eller andra stycket sägs grovt, dömes till fängelse i högst två år.

-"Olaga intrång är i svensk rätt ett brott som innebär att en person obehörigen intränger eller kvarstannar i kontor, fabrik, annan byggnad eller fartyg på upplagsplats eller annat sådant ställe. Med begreppet intränger menas att någon, som från början är obehörig tränger sig in.

Att kvarstanna obehörigen innebär att någon från början haft tillstånd att komma in på platsen. Av någon anledning uppmanas han att gå därifrån med vägrar göra detta."


-"Inbrott kallas det när någon med hjälp av list eller våld tränger sig in i någon annans låsta utrymme. Om den som brutit sig in tillägnar sig föremål på platsen, brukar detta ofta betecknas som 'grov stöld'. Om inget stjäls talar man om 'hemfridsbrott' eller 'egenmäktigt förfarande'."

Rent teoretiskt, om dörrarna står på vid gavel till en gammal fabrik, och man går in så är det "Olaga intrång", faller inte under allmänt åtal, utan ägaren måste göra en polisanmälan. Om man däremot bryter sig in så är det ett "inbrott" vilket faller under allmänt åtal.


Varför sysslar ni med sånt här?

För att ställena är coola, snygga och det är allmänt häftigt att se en övergiven byggnad och utforska den och jobba sig igenom dörrar och hitta mer utrymmen.


Hur rör man sig tyst?

För att inte dra uppmärksamhet till sig är det viktigt att kunna röra sig tyst. När man är utomhus kan man ha nytta av alla naturliga bakgrundsljud, men inomhus är det lite svårare. Valet av skor kan göra en större skillnad än man tror. En annan viktig faktor är att man inte behöver röra sig ljudlöst, det gäller bara att inte åstakomma ljud som påkallar uppmärksamhet. Även fast vi inte tänker på det omges vi konstant av en massa småljud som vårat medvetande sorterar bort. Gå inte med en konstant takt, den mänskliga hörseln är mycket effektiv på att upptäcka sådana ljud. Försök istället att röra dig lite, stanna, etc. Ett ljud här och där och utan en konstant takt uppfattas inte som en människa. Ha också i åtanke att det är mycket värre att bli sedd än att bli hörd, människor tenderar att inte lita så mycket på sin hörsel. -"Jag hörde nog fel".


Hur många bör man vara när man UE'ar?

Detta är egentligen en smaksak. Om du betraktar objekt som riskfyllt, var då gärna 3-4 pers. Annars rekommenderar JAG att man är 2-3 pers, eftersom man inte vill väcka alltför mycket uppmärksamhet. Om objektet är bemannat från och till, se till att försöka ha minst 2 pers. på utkik. Utrusta er gärna med komradio (27 MHz, helst minst 2 W sändareffekt), om ni ska in i ett bergrum, är GSM-nätet oftast totalt dött.


Vad bör jag tänka på innan jag sätter igång?

Ibland kan det behövas en del verktyg, men använd här sunt förnuft. För mycket att bära med sig är både opraktiskt samt kan dra till sig för mycket uppmärksamhet. UE handlar inte om att göra inbrott och orsaka åverkan på platser så undvik därför sådant.

En annan väldigt viktig sak, är att alltid ha MINST en extra batteri-/lampuppsättning för varje lampa. Tro mig, du vill inte gå efter väggarna, och känna dig fram för att komma ut.

Om alla personer har en minst en ficklampa var, känns det ofta mycket bättre, att inte kunna se dit man vill se, kan snabbt ge dig "the creeps". Som nödbelysning kan du, antingen köpa ljusstavar hos t.ex. Clas Ohlson, dessa rekommenderas starkt. Annars funkar det med någon hemmagjord fackla eller liknande. OBS! GÖR DIG SÄKER PÅ ATT TUNNELN ÄR FRI FRÅN GAS INNAN DU TÄNDER EN SÅDAN! Du vill inte flyga ut med ett eldmoln ur en tunnel.

Se alltid till att någon vet var ni är. Kom överens om en tid ni ska ha kontaktat personen. Använd principen: "Om vi inte är tillbaka innan klockan X, ring polisen/räddningstjänsten". En vädigt viktig sak är; Om ni hittar en dörr som är öppen, låt den förbli öppen. Du/Någon annan vill inte bli inlåst bakom en 3 dm tjock pansardörr. Jag kan lova att du inte skriker igenom en sådan. Om du nu skulle fastna, se till att ha något högljutt med dig. Jag rekommenderar en huligantuta. Om du ska maskera dig, se till att smälta in lite grann i alla fall. Gamla tanter som ser tre maskerade personer har en väldigt bra förmåga att ringa Farbror Blå.

Kom ihåg att, när du UE'ar utforskar du, du stjäl inte, och du slår inte sönder. <- Den gyllene UE-regeln.

Det ryktas om ett stängt forum

[uppdat. 080520 av Farbror Sallad]: Det har funnits ett sådant, men det är numera bortplockat eftersom det inte användes i tillräckligt stor omfattning för att dess existens skulle anses motiverad.


Finns det några filmer som visar Urban Exploration in action?

Ja, många - men dessvärre har i princip alla försvunnit
av diverse skäl. En av de få som finns kvar är;

"Stockholms Underjord" av BARREL
Dramat utspelar sig, som titeln förklarar, i Stockholms underjord.

Längd: 4,15 min
Storlek: 32 mb

Du behöver ett codec som klarar att spela formatet xvid.
http://ue.0truth.com/stockholms_underjord/

alternativt via Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=A9COl_9mIs0


Vad finns det för andra sidor som handlar om UE?

http://www.infiltration.org
http://www.urban-exploration.com/
http://cataphile.free.fr/index2.htm
http://www.zone-tour.com/
http://www.actionsquad.org/
http://e.webring.com/hub?ring=draining&id=105&h
http://www.bunker.nu/
http://www.fortress-books.com/
http://www.abandoned-places.com/
http://www.uer.ca
http://www.ue-nordic.se/

Skicka gärna ett PM till moderatorerna om du vill komplettera med något.


Åsikter om moderering

Ska enligt Flashbacks regler diskuteras direkt med moderator via PM.
__________________
Senast redigerad av Quantilho 2009-01-03 kl. 18:55.